• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA: Kontroverzan izbor najboljih!

Džejms najbolji igrač današnjice? Pol bolji od Novickog? Brajant tek sedmi? Grifin u Top 10? Bez Garneta u 20 najboljih?

 NBA: Kontroverzan izbor najboljih! Izvor: MONDO

Nema NBA lige?

Nema problema za ESPN.

Ova ultimativna američka sportska TV mreža napravila je anketu među 91 košarkaškim stručnjakom zaposlenim u sopstvenim redovima, ali i poznatim sajtovima poput "True Hoops" i "Daily Dime Live", a pitanje je bilo:

Ko je trenutno najbolji košarkaš na svijetu?

Igračima su davane ocjene od "nula" do "deset". Rezultati su, u najmanju ruku, za diskusiju. Da ne kažemo - kontroverzni.

Ukratko: najbolji igrač na svijetu je Lebron Džejms, Kris Pol je četvrti (!?), ispred Dirka Novickog (5.) i Kobija Brajanta, koji je postavljen na sedmo mjesto. A, u Top 10, poslije samo jedne odigrane sezone u NBA ligi, bez da je ušao i u plej-of, uvršten je Blejk Grifin...

MVP prošlogodišnjeg prvenstva, Derik Rouz, našao se na osmom mjestu, četiri pozicije ispod konkurenta na mjestu plejmejkera, Krisa Pola.

Majstori poput Redžona Ronda, Karmela Entonija, Amarea Studemajera, Manua Đinobilija nisu našli mjesto među najboljih deset, a u 20 najboljih nema Kevina Garneta, Krisa Boša, Tonija Parkera, Pola Pirsa, Reja Alena... Ali, ima Zaka Randolfa i Tima Dankana.

ESPN NBA TOP 20:

1. Lebron Džejms (Majami Hit)
2. Dvajt Hauard (Orlando Medžik)
3. Dvejn Vejd (Majami Hit)
4. Kris Pol (Nju Orleans Hornets)
5. Dirk Novicki (Dalas Meveriks)
6. Kevin Durent (Oklahoma Siti Tander)
7. Kobi Brajant (Los Anđeles Lejkers)
8. Derik Rouz (Čikago Buls)
9. Deron Vilijams (Nju Džersi Nets/Bešiktaš)
10. Blejk Grifin (Los Anđeles Klipers)
11. Pau Gasol (Los Anđeles Lejkers/Barselona)
12. Karmelo Entoni (Njujork Niks)
13. Amare Studemajer (Njujork Niks)
14. Stiv Neš (Finiks Sans)
15. Rasel Vestbruk (Oklahoma Siti Tander)
16. Kevin Lav (Minesota Timbervulvs)
17. Redžon Rondo (Boston Seltiks)
18. Manu Đinobili (San Antonio Spars)
19. Tim Dankan (San Antonio Spars)
20. Zak Randolf (Memfis Grizlis)

Kako se vama čini ova lista?

U komentarima na portalu ESPN, navijači se za neke pozicije uglavnom slažu, ali su neki izbori žestoko kritikovani. Zanimljivo, komentarisali su i sami igrači između sebe, oni koji su uvršteni u Top 10 uglavnom su se zahvaljivali na podršci, s tim da je Pol poručio Džejmsu da će ga uskoro skinuti sa prvog mjesta...

Javljali su se i saigrači izabranih i hvalili, odnosno osporavali izbor, pa je tako Tajson Čendler iz Dalasa napljuvao ESPN što je Novickog stavio iza "dvojice koje je počistio u finalu NBA lige", misleći na Džejmsa i Vejda iz Majamija.

Bivši igrač Lejkersa Rik Foks takođe se podsmjevao izboru koji je ESPN napravio, a Derik Vilijams je napisao da je ESPN postavivši Brajanta na sedmo mjesto samo izazvao čuvenog košarkaša da ponovo nekome ubaci 82 poena, što je već učinio.

Džejms na prvom mjestu?

Uglavnom su komentari pozitivni, iako ima onih koji podsjećaju da "Kinga" nije bilo nigdje kada je bilo najpotrebnije, u dva finala koja je igrao, prvom sa Klivlendom protiv Lejkersa i drugom, ovogodišnjem, sa Majamijem protiv Dalasa. Iako bez prstena, većina smatra da je Džejms trenutno najdominantnija sila u NBA ligi.

Hauard na drugoj poziciji?

Tu je već bilo osporavanja. Nesumnjivo, div iz Orlanda nema konkurenciju na mjestu centra, ubjedljivo je najjača petica na svijetu, ali nema prsten, ima samo jedno finale i nekoliko puta je počišćen tokom plej-ofa. Ima onih koji tvrde da njegova široka ramena nisu dovoljna za drugo mjesto, ispred nekih kultnih igrača.

Vejd, kao broj 3.

Više je onih koji misle da je trebalo da bude bolje plasiran, čak na prvo mjesto, nego onih koji smatraju da ne zaslužuje da bude tu. Ima i komentara tipa: "Najbolji finišer na svijetu".

Četvrti najbolji košarkaš svijeta - Kris Pol.

To je, prema reakcijama, prvo od nekoliko kontroverznih rezultata. Ako ima onih koji se slažu da je u ratu za naziv najboljeg pleja, Pol zasluženo pobijedio Rouza, Vilijamsa, Neša, Vestrbuka i Ronda, daleko je manje onih koji se slažu da je Pol u ovom trenutku bolji igrač od, redom, Novickog, Durenta i Brajanta!?

Novicki, alfa i omega Dalasovog pohoda na prvu ikada titulu prvaka NBA lige, uvršten je na peto mjesto, a čovjek je počistio šampione Lejkerse i Brajanta, izbacio Durenta i Vestbruka u Oklahomi i onda u finalu očitao lekciju dvojici ispred sebe, Džejmsu i Vejdu.

A pitanje je: "Ko je trenutno najbolji na svijetu?"

Pa, ako nije onaj koji je pobijedio sve ispred sebe, ko je? To pitaju mnogi. Neki su predlagali ESPN stručnjacima da ponovo puste finale Dalas - Majami, drugi postavili jednostavno pitanje: "Pol bolji od Novickog?", a treći jednostavno napisali: "Hahahahaha".

Malo po malo, stigli smo do šestog mjesta, gdje je šuterska ubica Durent. Nema mnogo kontroverzi, a najbolje ga opisuje jedan komentar: "Ovo je posljednji put da ćete vidjeti Durenta na šestoj poziciji", nagovještavajući da će ovaj vanserijski igrač iz godine u godinu biti sve bolji.

Onaj, koji svakako neće biti sve bolji i bolji kako vrijeme bude išlo, je Brajant.

Ali... Sedmo mjesto?!

Da li je u ovom trenutku jedan od najboljih košarkaša svih vremena, iako već u poznim godinama, tek sedmi najbolji na svijetu? Neki se slažu da su godine nanijele štetu njegovom tijelu, ali drugi jednostavno podsjećaju: "Pa on ima više prstenova nego svi ovi ispred njega zajedno".

Već smo naveli i opciju da je ESPN ovako htio samo da motiviše Brajanta da ponovo nekoga upropasti sa 82 postignuta poena, a za kraj i jedna opservacija: "Kad sam vidio Brajanta na sedmom mjestu, shvatio sam da je sve ovo samo jedna velika šala".

Da li su ESPN stručnjaci vidoviti ili su samo prerano otpisali takvu veličinu?

Iza njega našao se MVP prošle sezone Derik Rouz.

MVP, a tek osmi najbolji? Mora se reći da to ne ide jedno s drugim. Rouz je na terenu prošle sezone radio sulude stvari i nosio Čikago do najboljeg skora poslije 82 utakmice, ali se u plej-ofu pokazalo da ne može sam. Tada su "tri loša ubila Miloša", Majami je bio bolji i otišao dalje, a vjerovali ili ne, mnogi čitaoci ESPN su se u komentarima složili da je Rouz u ovom trenutku osmi najbolji igrač svijeta.

Iza njega, nalazi se takođe plej, Vilijams, koji je prošle sezone zamijenio Jutu za Nju Džersi, a onda potpisao za turski Bešiktaš, koristeći "lok-aut" da zaradi dodatnu kintu. Jedan čitalac mu se narugao: "D-Will u Top 10? To je onaj što igra u Turskoj?"

"Čast je biti u Top 10 društvu. Hvala na podršci i navijačima i hejterima", napisao je Vilijams sa svog loga.

Deseto mjesto pripalo je, to smo već naglasili, Grifinu, koji se nije javio sa svog naloga, vjerovatno zato što je velika većina osporavala njegovu poziciju, iako taj dečko nema ništa s tim što je trust od 91 mozga odlučio da ga poslije 82 utakmice u karijeri uvrsti u Top 10...

Radujemo se vašim komentarima na našem web portalu www.mondo.rs...

(Priredio N. Janković - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC