• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREKINUTO FINALE KUPA!

Veliki udarac za srpsku košarku : finale Kupa Radivoja Koraća prekinuto je pri rezultatu 43:43, nakon što je izbila tuča između dve navijačke grupe!

 PREKINUTO FINALE KUPA! Izvor: MONDO

Katastrofa.

Navijačko ludilo u Kragujevcu nanijelo je veliku štetu srpskoj, kako volimo da kažemo, "kraljici igara".

Finale Kupa Radivoja Koraća između Partizana mt:s i Crvene zvezde Telekom, umjesto spektakla, pretvorilo se u predstavu opasnu po život. Poslije svega - odlukom vrha KSS i "vječitih" - prekinuto je pri rezultatu 43:43 u 26. minutu i biće nastavljeno u ponedjeljak...

...bez prisustva publike! Tužno je reći da je tako i - najbolje.

Uzalud su bili svi apeli da se finalni turnir odigra u fer i sportskoj atmosferi, ali treba reći i da je kulminacija negativne tenzije ove nedjelje, 10. februara 2013. godine, započeta još ljetos nepotrebnom i vulgarnom "komunikacijom" trenera Partizana Duška Vujoševića i predsjednika Crvene zvezde Nebojše Čovića.

Na kraju, kada je ličilo da će utakmica biti nastavljena, njih dvojica imala su žestok verbalni obračun i ove tužne noći u "Jezeru".

Ukratko: nasilje je pobijedilo košarku i njenu svetkovinu zvanu finale Kupa Radivoja Koraća.

Kako je jedna neizvjesna, zanimljiva i "čista" utakmica doživjela neslavan kraj?

Sredinom treće četvrtine, prema izvještajima koje su iz Kragujevca slali reporteri MONDA, jedan od navijača Crvene zvezde u svom "ludilu" pokušao je da sa tribine na kojoj su bili fanovi Partizana otme ili čak zapali jednu zastavu.

Ovaj upad na neprijateljsku teritoriju završen je tako što je Delija "zarobljen" i potom fizički maltretiran od strane Grobara.

Kada je to vidjela policija, krenula je u misiju oslobađanja navijača sa iskrivljenim smislom za hrabrost, međutim sve to nije promaklo ni pristalicama Crvene zvezde na drugoj strani dvorane. Nekolicina njih pretrčala je teren i krenula u obračun sa suparničkom stranom, što je bio uvod u potpuni haos u dvorani.

Pesničenje (i pendrekanje) između tri strane, u kojem je policija praktično bila između "dve vatre" trajalo je nekoliko minuta, a ispostavilo se da je aktiviranje protivpožarnog aparata doprinijelo smirivanju haosa, jer je većina prisutnih u dvorani pomislila da je policija aktivirala - suzavac!

U toj haotičnoj situaciji, takođe nezvanično, dio navijača Partizana pokušao je da iskoristi "gužvu" i fizički se obračuna sa prvim čovjekom Crvene zvezde Nebojšom Čovićem, koji je gađan raznim predmetima, pa je morao da se povuče sa tribina na sigurno.

Inače, nezvanična verzija o Deliji "hazarderu" donekle je potvrđena u neformalnom razgovoru akreditovanih novinara sa specijalcima i njihovim komandantima kraj obje strane terena. Pretpostavlja se da će se policija oglasiti zvaničnim saopštenjem.

Dobar dio navijača odmah je napustio "Jezero", ne želeći ni da razmišlja o tome kako će utakmica biti odigrana do kraja i da li će se to uopšte dogoditi.

Kada se situacija smirila, pojavio se novi problem a to je bio parket potpuno prekriven prahom za gašenje požara. U početku, nije bilo spremno dovoljno "alata" za takav poduhvat, pa je nastavak meča dodatno prolongiran, što je opet samo održalo nivo negativne tenzije na zabrinjavajućem nivou.

I onda - kada je ličilo da će se opet začuti škripa patika - nova bura!

Došlo je do bliskog susreta između Vujoševića i Čovića, blizu partera iza jednog od koševa. Oštru verbalnu komunikaciju ispratilo je gađanje trenera Partizana od strane navijača Crvene zvezde, s obzirom na to da se Čović i nalazio na dijelu tribina na kojem su bile pristalice crveno-bijelih.

Novo potezanje, dodatne prijetnje i uvrede dokrajčile su nadu da će utakmica biti nastavljena u danu u kojem je i počela: u sve morao je da se umiješa i predsjednik Saveza Dragan Đilas, koji je prvo smirivao Čovića, pa Vujoševića, a onda u seriji mini konsultacija sa jednim, drugim, trenerom Crvene zvezde Vladom Vukoičićem, predsjednikom Partizana Predragom Danilovićem, kapitenom crveno-bijelih Igorom Rakočevićem, prvim sudijom Ilijom Beloševićem i potpredsjednikom Saveza zaduženog za takmičenje Dejanom Tomašević, rukama jasno gestikulirao da od košarke nema ništa do naredne večeri.

Tomašević je kasnije najavio da će utakmica biti odigrana bez prisustva publike, od 18 časova, pri rezultatu 43:43, na 4:07 do kraja treće četvrtine.

Tada će Srbija u mukloj tišini dobiti novog pobjednika Kupa u košarci. Prvo što nam u ovom trenutku prolazi kroz glavu su riječi predsjednika FK Vojvodina Ratka Butorovića koji je jesenas, u intervjuu MONDU, između ostalog primijetio jednu bitnu stvar:

"Hajde da se pogledamo u oči i kažemo sve što mislimo, a ja mislim da je taj vaš beogradski rivalitet bolestan i da nam svima u Srbiji donosi zlo i probleme. To mora da se iskorijeni, to se prenosi i na navijače, na mlade ljude, koje bismo morali drugačije da usmjeravamo. Kad pročitaju takve poruke mržnje ljudi iz klubova, kako oni da razmišljaju?"

Crvena zvezda bolje je počela prvu četvrtinu, Partizan imao period dobre igre u drugoj, ali je Rakočević kreirao mini-seriju svog tima pred odlazak na odmor i vratio tri poena crveno-bijelima pred nastavak.

Ipak, Partizan je zaigrao fantastičnu odbranu u trećoj četvrtini i zadržao Crvenu zvezdu bez poena punih pet minuta. U međuvremenu, poentirali su samo Leo Vesterman i Davis Bertans, pa je predsnost crno-bijelih u 26. minutu iznosila samo 43:41. Ukradenom loptom i polaganjem u kontri, Majk Skot postigao je prve poene za Zvezdu u nastavku i postavio rezultat 43:43 u trenucima kada je haos kraj terena već bio u početnoj fazi.

Velika je vjerovatnoća da Vujošević u ponedjeljak neće moći da računa n Drua Gordona koji je povrijedio rame u prvoj četvrtini i potom igrao "sa jednom rukom", ali je u trenutku kada su se igrači spremali za nastavak poslije prekida uveliko sjedio na klupi u "civilki" sa imobilisanim ramenom.

UKRATKO (II/4): Gordon se vratio na parket "s jednom rukom". Uprkos bolovima igrao nekoliko minuta i podijelio spektakularnu rampu Rakočeviću. Partizan bolje počeo drugu četvrtinu, poveo 37:35 uz dobru igru "2 na 2" Vestermana i Gagića, ali je Zvezda bolje dovršila posao prije odmora: trojka Subotića pa poeni Rakočevića za 37:41. Na parket ulijetalo sve i svašta sa obje strane, pa je bilo i razgovora između sudijske trojke i delegata. Samardžiski tri, Katić dve lične.

UKRATKO (I/4): Rakočević 11 poena, Lučič 8. Povredio se Gordon, stradalo mu je rame u duelu sa Subotićem. Dve mini-serije crveno-belih, od kojih je druga donela prednost od 22:16, ali i dva odgovora Partizana.

PARTIZAN MT:S: Milutinov, Vesterman, Gordić, Lučić, Milosavljević, Bogdanović, Gagić, Musli, Čakarević, Đekić, Gordon, Bertans:

CRVENA ZVEZDA TELEKOM: Cvetković, Subotić, Rakočević, Mitrović, Lazić, Simonović, Savović, Katić, Samardžiski, Radivojević, Nelson, Skot.

Himnu je nešto prije 21 čas izvela pjevačica, pobjednica emisije "Šljivik" na RTS, Danica Krstić i to je bila jako lijepa slika jer je kompletna dvorana pjevala "Bože pravde".

Ova "bajka" nije mogla tako da se završi.

Do prekida, najveći incident dogodio se na zagrijavanju i prije samog početka utakmice.

Košarkaš Partizana Dragan Milosavljević odmah po izlasku na zagrijavanje pogođen je upaljačem u lice. Srećom, nije povrijeđen, već je ljutito podigao upaljač i bacio ga nazad ka tribini gdje su Delije.

Dogodio se i konflikt u svečanoj loži, nedaleko od Đilasa. S obzirom na to da se loža nalazila na tribini na kojoj su navijači Crvene zvezde, jedna od zvanica imala je bliski, doduše verbalni sukob sa navijačima sa druge strane ograde. Incident se dogodio nedaleko od Đilasa, u čijoj blizini sjedi i otac najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića, Srđan.

Grobari su i ovog puta vrijeđali suprugu prvog čovjeka crveno-bijelih Nebojše Čovića, Vesnu, na šta su Delije odgovorile svojim uvredljivim pjesmama na račun trenera Partizana Vujoševića.

Prvi derbi sezone u ABA ligi dobila je Crvena zvezda, a naredni će uslijediti neposredno po završetku Kupa, u čijem je finalu Partizan igrao za šesti uzastopni, a 14. trofej u istoriji, dok se Crvena zvezda borila za šesti, prvi od sezone 2005/06.

Na putu do finala, Partizan je prilično lako izbacivao užičku Slobodu i beogradsku Mega Vizuru, dok je Crvena zvezda na papiru trebalo da ima teži posao, ali je bila prilično ubjedljiva i deklasirala Vojvodinu i domaći Radnički.

Ovo je peto finale Kupa između "vječitih":

SVA "VEČITA" FINALA:

1972/73: Crvena zvezda - Partizan 71:65
1993/94: Partizan - Crvena zvezda 104:102
2008/09: Partizan - Crvena zvezda 80:65
2011/12: Partizan - Crvena zvezda 64:51

Kragujevac je poslije šest godina ponovo domaćin završnih borbi za nacionalni Kup. Te, 2007. godine, pehar su podigli košarkaši FMP Železnika, predvođeni aktuelnim trenerom Crvene zvezde, Vukoičićem, što je bio i posljednji domaći trofej koji NIJE osvojio Partizan. Crno-bijele, kao i ove večeri, vodio je Vujošević.

BROJ TROFEJA:

Kup Radivoja Koraća: Partizan 5, FMP Železnik 3, Crvena zvezda 2.

Računajući kompletnu istoriju Kupa (SFRJ, SRJ i Srbija): Partizan 13, Crvena zvezda 5, FMP Železnik 4, OKK Beograd 3, Radnički Beograd 1, IMT 1.

U najavi finalnog turnira KRK, čitaoci MONDA glasali su u ANKETI i evo rezultata:

KO ĆE OSVOJITI KUP?

Crvena zvezda 55% glasova, Partizan 37%, Radnički 6%, neko od autsajdera 2%.

KO ĆE IMATI NAJVEĆU PODRŠKU U "JEZERU"?

Crvena zvezda 46%, Radnički 27%, Partizan 26%.

(Ekipa MONDA, foto: MONDO, MN press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC