• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bertomeu za MONDO: Neka ABA sama odluči...

Predsjednik Evrolige izjavio je da iz Barselone neće insistirati na uvođenju plej-ofa u regionalno takmičenje.

  Bertomeu za MONDO: Neka ABA sama odluči...  Izvor: MONDO

Klubovi ABA lige i košarkaška javnost na ovim prostorima, proveli su veći dio aktuelne sezone u zabludi oko načina na koji se iz regionalnog takmičenja ulazi u "Turkish Airlines" Evroligu.

Pošto su na sastanku Bertomeu - Lorbek 1. marta u Luksemburgu ustanovljene dve varijante raspleta (zavisno od toga da li pobjednik ligaškog dijela ispunjava uslove za dobijanje "B" licence), odluka o budućim učesnicima Evrolige ipak je pala na Fajnal foru u Laktašima.

Polufinalni mečevi imali su karakter "biti il' ne biti" i odigrani su pod ogromnim psihološkim opterećenjem, dok je učinak timova tokom šest mjeseci, koliko je trajao ligaški dio sezone, pao daleko u drugi plan.

Konkretno, prvo mjesto nakon 26 odigranih kola, Igokei je donijelo samo mogućnost nastupa u kvalifikacijama za Evroligu, gdje se osam timova bori za jednu jedinu "vizu".

Kako sada stoje stvari, isti format takmičenja ostaće na snazi i naredne sezone, jer je predsjednik ABA lige Radovan Lorbek izjavio da za plej-of nema raspoloživih termina, a Đordi Bertomeu za MONDO naglasio da Evroliga neće zahtjevati promjenu.

ABA liga ostaće, dakle, jedino takmičenje iz koga put do kontinentalne elite vodi preko Fajnal fora!

"Nije na nama da odlučujemo o formatu takmičenja u ABA ligi, već samo da jasno stavimo do znanja koji su kriterijumi za plasman u Evroligu", poručio je Bertomeu posredstvom elektronske pošte.

"Poslije nesporazuma do koga je došlo ove godine, sada svi znaju da će prva dva mjesta u konačnom plasmanu zauzeti šampion i drugoplasirani nakon doigravanja, bio to plej-of ili finalni turnir. Treće mjesto pripašće poraženom polufinalisti sa boljim skorom u ligaškom dijelu sezone".

Navijači Partizana mt:s i Crvene zvezde Telekom uveliko slave plasman u Evroligu i željno iščekuju početak sljedeće sezone. Da li su oba kluba zaista obezbijedila "B" licence?

"Kao što je navedeno u tabeli zemalja za sezonu 2013/14, usvojenoj prošlog ljeta na sastanku deoničara EKA (tijelo koje upravlja takmičenjem Evrolige - prim. aut) u Barseloni, šampionu i vicešampionu Fajnal fora ABA lige pripadaju deveto, odnosno 11. mjesto. To znači da će oba kluba najvjerovatnije obezbjediti 'B' licence, ali za definitivan odgovor je ipak potrebno da sačekamo završetak svih nacionalnih liga".

(Evroligu će i naredne sezone igrati 14 timova sa "A" licencom, osvajač Evrokupa, pobjednik kvalifikacija i osam timova sa "B" licencom, po tabeli koju je pomenuo Bertomeu.

S obzirom na to da je Žalgiris, kao vlasnik "A" licence, osvojio prvenstvo Litvanije, crno-bijelima je garantovana 24. evroligaška "viza", dok je crveno-bijelima potrebno da u prvenstvima Španije, Rusije - boduju se i rezultati u VTB ligi - Italije, Turske i Grčke trijumfuju bar dva nosioca "A" licence)

Dakle, ako ne bude velikih iznenađenja, Evroliga će poslije Atine, Istanbula, možda i Moskve, dobiti još jedan grad sa dva ili više timova. Kako gledate na tu činjenicu i da li biste željeli da se bar neki od beogradskih "vječitih" rivala preseli iz hale Pionir u znatno veću Kombank arenu?

"Kao što ste rekli, to za nas ne bi bila nova situacija. Ipak, za Evroligu je prioritet da njeni učesnici budu najbolji klubovi kontinenta, a nije nam mnogo važno ko je iz kog grada, sve dok taj klub ispunjava sve propisane uslove za nastup u takmičenju".

"Što se tiče infrastrukture, mi već nekoliko godina podržavamo klubove čija je ambicija da manje dvorane, u kojima trenutno igraju, zamijene većim. Time se omogućava prisustvo većeg broja navijača na utakmicama, klubovi mogu da obezbijede dodatna sredstva za svoje budžete, istovremeno pružajući publici kvalitetniju uslugu. Partizanu smo zbog velikog interesovanja navijača nekoliko puta odobrili selidbu u Arenu i sada smo takođe otvoreni za takve inicijative".

ABA liga je prošlog ljeta izgubila treće garantovano mjesto u Evroligi i umjesto toga dobila dva mjesta u grupnoj fazi i jedno u kvalifikacijama. Ove sezone je dominacija srpskih timova uslovila da Evroliga prvi put ostane bez timova iz Hrvatske i Slovenije.

Strijepite li da bi takav način kvalifikovanja - umjesto pojedinačnog bodovanja za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju - mogao negativno da utiče na razvoj košarke u nekim zemljama našeg regiona?

"Promjena u kojoj govorite zaživjela je nakon našeg dogovora sa ABA ligom. Jednostavno, smatramo da u vrhunskom evropskom takmičenju mora da bude mjesta za najbolje timove iz vašeg regiona. Bili smo svjesni da će to ponekad značiti izostanak nekih zemalja, ali važno je da postoji mogućnost da se situacija mijenja iz godine u godinu. Siguran sam da ćemo u narednim sezonama opet imati priliku da gledamo timove i iz Hrvatske i iz Slovenije".

Postoje li razmišljanja o povećanju broja učesnika grupne faze, recimo sa 24 na 32 kluba, kako bi se izašlo u susret bivšim republikama SFR Jugoslavije, ali i drugim zemljama koje imaju manje predstavnika u Evroligi nego što možda zaslužuju (Rusija, Njemačka), ili čak uopšte nisu zastupljene u takmičenju (Ukrajina)?

"Smatramo da smo uvođenjem kvalifikacija prije tri godine već otvorili takmičenje prema novim zemljama i da njihovi timovi sada imaju veće izglede da se nađu u grupnoj fazi. Proširenje takmičenja, međutim, nije opcija u ovom trenutku".

Na kraju ćemo Vas upitati koliko ste zadovoljni posljednjim Fajnal forom Evrolige u Londonu, posebno u svjetlu slabih posjeta polufinalnim utakmicama i meču za treće mjesto?

Navijači širom Evrope i sveta reagovali su veoma negativno na snimke praznih sjedišta u O2 areni, ali se iz Vaših izjava moglo shvatiti da Evroliga i dalje vjeruje u Veliku Britaniju, kao novu košarkašku zemlju.

"Prilično smo zadovoljni ukupnim bilansom Fajnal fora u Londonu i dobili smo mnogo pozitivnih reakcija, kako od navijača, tako i od drugih činilaca našeg biznisa. Moramo biti strpljivi sa britanskim tržištem i mi ćemo nastaviti da naporno radimo, kako bismo u toj zemlji napravili projekat na duge staze", odgovorio je Bertomeu.

"Istina je da smo na prvom polufinalnom meču imali posjetu manju od očekivane, iako su sve ulaznice bile rezervisane. Na to su uticali problemi nekih navijača sa vizama, to što su određeni broj ulaznica kupili navijači timova koji se nisu plasirali na Fajnal for, a i termin odigravanja te utakmice (CSKA - Olimpijakos) bio je nepovoljan za lokalne fanove. Borba za treće mjesto tradicionalno ne privlači veliku pažnju, ali je zato sama utakmica CSKA i Barselone bila izuzetno visokog kvaliteta".

"Kada se podvuče crta, smatramo da smo u O2 areni imali sjajan sportski događaj i jedno veliko finale, odigrano u fantastičnoj atmosferi. Činjenica da je 30 odsto posetilaca bilo iz Velike Britanije govori nam da tamo postoji interesovanje za vrhunsku košarku, što se još bolje moglo vidjeti u fan zoni na Trafalgar skveru, koju je za tri dana posjetilo preko 50.000 ljudi. Velika Britanija je dugoročni strateški cilj Evrolige i možemo reći da je ovaj, prvi korak, bio uspješan", završio je predsjednik Evrolige intervju za MONDO.

(I. Bogunović - MONDO, foto: MN Press, Beta/AP/Matt Dunham)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC