• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lisac potvrdio: Radnički ne može u Evrokup

Generalni menadžer ABA lige Roman Lisac potvrdio jeda kragujevački Radnički neće moći naredne sezone da igra Evrokup, jer ne igra ABA ligu.

 Lisac potvrdio: Radnički ne može u Evrokup Izvor: MONDO

Košarkaši Radničkog iz Kragujevca izborili su plasman u Evrokup naredne tako što su se plasirali na Fajnal-for ABA lige ove sezone.

Ipak, u istoj sezoni to pravo su izgubili u srpskoj Superligi.

Kako?

Zbog toga što se nisu kvalifikovali za učešće u Jadranskoj, ABA ligi naredne sezone, ostali su i bez učešća u Evrokupu. Za srpske klubove ABA liga vodi se kao "domaće takmičenje", a ULEB pravila kažu da Evrokup (kao ni Evroligu) ne može da igra tim koji u tekućoj sezoni ne igra "domaće takmičenje".

To što će Radnički igrati Košarkašku ligu Srbije, potom vjerovatno i Superligu, što su uistinu "domaća takmičenja", za ULEB ne predstavlja osnovu za igranje evro-kupova.

"U trećem poglavlju pravilnika Evrokupa, pod petim članom nalazi se tačka b, koja kao jedan od uslova postavlja učešće u nacionalnom šampionatu u tekućoj sezoni", pišu "Večernje novosti".

"Dakle, Radničkom ne može pomoći činjenica da su kao trećeplasirani u ABA ligi zasluženo izborili evropski debi. Šumadincima je bilo potrebno da status potvrde plasmanom u regionalno takmičenje koje je, prema dokumentima ULEB, nacionalni šampionat za sve klubove sa prostora bivše Jugoslavije".

"E, vidite, tu je problem... Ako pažljivo pročitate pravila sve će vam biti jasno", samo je potvrdio Lisac za "Novosti" da Radnički bez ABA lige ne može da igra Evrokup.

Vojvodina je četvrti učesnik ABA lige iz Srbije, ali pod uslovom da plati specijalnu pozivnicu.

"Federacija koja na osnovu rejtinga bude bolje plasirana dobiće pravo da u sezoni 2013/2014. ima jedan klub više, a to mjesto biće dodijeljeno na osnovu plasmana u nacionalnoj ligi, u obliku 'vajld' karte uz plaćanje iznosa po odluci Borda ABA lige", stoji u propozicijama regionalne lige.

To znači da iznos od 150.000 evra, koji je platio FMP u trenutku dogovorene saradnje sa Crvenom zvezdom, ne predstavlja fiksnu cijenu jadranske ulaznice.

Kada će Bord odlučivati o iznosu za "vajld" kartu?

"U drugoj nedjelji juna", kaže Lisac .

"Iako pozivnica pripada Bordu, sigurno je da će biti dodijeljena klubu iz Srbije".

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC