• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemanja, 22. NBA Srbin!

Nemanja Nedović potpisao je ugovor sa Golden Stejt Voriorsima i tako prekinuo "post" dug sedam godina od posljednjeg odlaska nekog Srbina u NBA ligu.

 Nemanja, 22. NBA Srbin! Izvor: MONDO

Nemanja Nedović postao je 22. košarkaš iz Srbije sa NBA ugovorom, ujedno i prvi još od 2007. godine kada je u najjaču ligu svijeta, doduše na kratko, stigao Kosta Perović.

Nedović (22), izabran kao 30. pik u prvoj rundi drafta od strane Finiks Sansa i potom proslijeđen Golden Stejt Voriorsima (Sansi dobili prava na 29. pik i Malkoma Lija), potpisao je u noći između utorka i srijede ugovor sa "ratnicima" i ponosno na Twitteru napisao:

"Officially a Warrior", poslije čega su uslijedile i prve čestitke i riječi dobrodošlice od novih saigrača.

"Prilično sam uzbuđen, ali dobro sam", rekao je Nedović u prvom intervjuu i objasnio zašto je izabrao "8", s obzirom na to da su Voriorsi povukli njegovu "16" u čast Ala Atlisa.

"Kada sam počeo da treniram, prvi broj bio mi je '8', a '16' sam uzeo kada sam potpisao prvi profi ugovor. Tako da sam se vratio prvom broju u životu..."

Nedović je otkrio i kako je izgledala noć Drafta, kada je izabran u prvoj rundi.

"Trebalo je da budem u Njujorku, ali sam bio kod kuće sa porodicom i prijateljima i pratio NBA Draft preko TV. Svi su otišli na spavanje, jer je trajalo dugo i već je bilo svanulo, samo sam ja ostao da gledam. Kada je Dejvid Štern pročitao moje ime trčao sam kroz kuću i vikao, tako da su se svi probudili...", rekao je Nedović sa osmijehom i označio Sašu Đorđevića kao svog idola.

On se zahvalio, između ostaloga, i ljudima iz Lijetuvos Ritasa koji su mu pružili šansu da igra u kontinuitetu.

"Da me nisu potpisali i dali priliku da igram, ne bih ni pričao sa vama sada", rekao je Nedović.

"Trenutno, samo želim da donesem energiju, agresivnost, da napadam obruč, ali i da igram na drugoj strani terena, mogu samo reći da ću trenirati veoma jako da zaslužim minute i poziciju. Atleta sam, mogu da trčim dobro i ljudi vole da gledaju takve igrače", dodao je.

Nedović je u San Francisko stigao i nakon što je skrenuo pažnju na sebe trenirajući u kampovima četiri tima, Detroit Pistonsa, Milvoki Baksa, Atlante Hoks i Klivlend Kavalirsa.

Detalji ugovora nisu saopšteni, bar ne još.

Prvi Srbin u NBA ligi, to i vrapci znaju, bio je Vlade Divac koji je 1989. godine otišao iz Partizana u Los Anđeles Lejkerse, a za njim su pošli Žarko Paspalj (1989, San Antonio Spars), Miloš Babić (1990, Klivlend Kavalirs, Majami Hit), Radisav Ćurčić (1992, Dalas Meveriks), Predrag Danilović (1995, Hit, Meveriks), Rastko Cvetković (1995, Denver Nagets), Aleksandar Đorđević (1996, Portland Trejlblejzers), Predrag Stojaković (1998, Sakramento Kings, Indijana Pejsers, Nju Orleans Hornets, Toronto Reptors, Meveriks), Dragan Tarlać (2000, Čikago Buls), Željko Rebrača (2001, Detroit Pistons, Atlanta Hoks, L. A. Klipers), Ratko Varda (2001, Detroit Pistons, Vašington Vizards), Marko Jarić (2002, Klipers, Minesota Timbervulvs, Memfis Grizlis, Buls), Igor Rakočević (2002, Timbervulvs), Predrag Savović (2002, Nagets), Darko Miličić (2003, Pistons, Orlando Medžik, Grizlis, Njujork Niks, Vulvs, Boston Seltiks), Dejan Koturović (2003, Finiks Sans), Nenad Krstić (2004, Nju Džersi Nets, Oklahoma Tander, Seltiks), Mile Ilić (2006, Nets) i Kosta Perović (2007, Voriors).

U NBA ligi, od Srba, i dalje su Vladimir Radmanović (2001, Sijetl Supersoniks, Klipers, Lejkers, Šarlot Bobkets, Voriors, Atlanta Hoks, Buls) i Aleksandar Pavlović (2003, Juta Džez, Klivlend Kavalirs, Sans, Vulvs, Meveriks, Hornets, Seltiks, Blejzers).

NEKI NIKAD NISU ZAIGRALI

Šestorica srpskih igrača draftovana su i nikada nisu ili još nisu zaigrala u NBA ligi: Dejan Bodiroga (1995, Kings), Miloš Vujanić (2002, Niks), Milovan Raković (2007, Meveriks), Tadija Dragićević (2008, Džez), Nemanja Bjelica (2010, Vizards) i Milan Mačvan (2011, Kavalirs).

(Nikola Janković, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC