• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EUROBASKET: Litvanci bez Jankunasa

Rival Bosne i Hercegovine i Srbije na EP u Sloveniji nastupaće bez pouzdanog kapitena Žalgirisa.

 EUROBASKET: Litvanci bez Jankunasa Izvor: MONDO

Selektor Litvanije Jonas Kazlauskas, suprotno očekivanjima, na Evropskom šampionatu u Sloveniji u septembru neće moći da računa na pouzdanog krilnog centra Pauliusa Jankunasa.

Kapiten Žalgirisa izjavio je da nije u potpunosti spreman i da je u dogovoru sa ljekarima odlučeno da ne putuje na Eurobasket ovog ljeta. Jankunas je u februaru podvrgnut operaciji ramena, ali, iako su se svi nadali da će se oporaviti do početka septembra, on neće biti u sastavu tima za kontinentalni šampionat u Sloveniji.

"Nažalost posljednji testovi pokazali su da se nisam oporavio poslije hirurškog zahvata, a budući da nisam 100 odsto spreman neću biti dio nacionalnog tima. Reprezentaiciji Litvanije želim sve najbolje u Sloveniji i nadam se da ću sljedeće sezone opet biti u timu", saopštio je Jankunas.

Kazlauskas je poslije otkaza Jankunasa saopštio imena 14 igrača koji će se u ponedjeljak okupiti na početku priprema za Eurobasket. Selektor Litvanije istakao je da za sada nema u planu pozivanje novog igrača u tim.

Na Kazlauskasovom spisku nalaze se Mantas Kalnietis (Lokomotiva Kuban), Mindaugas Kuzminskas (Žalgiris), Jonas Mačiulis (Panatinaikos), Robertas Javtokas (Žalgiris), Martinas Gecevičus (Olimpijakos), Adas Juskevičus (Žalgiris), Darjuš Lavrinovič (Žalgiris), Kšištof Lavrinovič (Žalgiris), Tomas Delininkaitis (Čerkasi), Renaldas Seibutis (Lijetuvos Ritas), Martinas Počus (Real Madrid), Linas Kleiza (Toronto Reptors), Donatas Motijunas (Hjuston Rokits) i Jonas Valančunas (Toronto Reptors).

Za razliku od Jankunasa, Kleiza i Počus, koji se takođe oporavljaju od povreda, dobili su "zeleno svjetlo" od strane ljekarskog tima da započnu pripreme.

Litvanija će biti prvi protivnik selekciji Srbije na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. U okviru grupe B u Jesenicama sastaće se prvog dana takmičenja, 4. septembra, od 21 čas.

Osim Litvanije i Srbije u grupi B igraće još selekcije Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Letonije, a tri prvoplasirana tima izboriće plasman u drugu rundu takmičenja.

Litvanija je na prošlom Evropskom šampionatu, 2011, na kojem je bila domaćin, završila takmičenje na petom mjestu. U četvrtfinalu poražena je od Makedonije (65:67), dok je u borbi za petu poziciju slavila protiv Grčke (73:69).

Evropsko prvenstvo u Sloveniji biće održano d 4. do 22. septembra.

Tri evropska zlata

Litvanci su tri puta bili šampioni Evrope.

Prvi put zlatom su se okitili na prvenstvu Evrope 1937. godine u Letoniji, a zatim su ga i odbranili dvije godine kasnije u Kaunasu na domaćem terenu.

Posljednji put najsjajnije evropsko odličje osvojili su 2003. godine na EP u Švedskoj.

(M. Šegan - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC