• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbolji NBA ruki hoće manje da igra

Demijan Lilard ne želi da i sljedeće sezone provede najviše vremena na terenu od svih NBA košarkaša. Objašnjava da mu je ponekad neophodan i odmor.

 Najbolji NBA ruki hoće manje da igra Izvor: MONDO

Mladi i ambiciozni plejmejker Portlanda Demijan Lilard ušao je tokom svoje prve NBA sezone u istoriju lige prema nekoliko kriterijuma.

Prosječno je postizao 19 poena uz 6,5 asistencija i postao tek treći igrač u istoriji kome je to pošlo za rukom. Prije njega su tako dobar učinak u debitantskoj sezoni imali samo Oskar Robertson i Alan Ajverson.

Ipak, u razgovoru sa američkim novinarima priznao je da mu nije sve bilo po volji.

Iako je otkrio da ima veliku želju da povede Portland ka plej-ofu, rekao je da bi volio i da manje vremena provodi na terenu. Jednostavno, tokom debitantske sezone osjetio je da je previše radio i nije mu se svidjelo.

"Ponekad, kada na terenu provodite toliko vremena, vaše tijelo može da se 'pohaba'. Zato niste uvijek produktivni na najvišem nivou. Lako možete postati preumorni...", izjavio je on za "USA Today".

Lilard je u debitantskoj sezoni odigrao 82 utakmice i na terenu prosječno provodio 38,6 poena.

Lilard je četvrti igrač u istoriji lige koji je jednoglasno osvojio nagradu namijenjenu najboljem rukiju. Takođe, oborio je rekord debitanata u broju pogođenih trojki - ubacio je 185 i premašio učinak Stefa Karija (166) iz takmičarske 2009/10.

Ništa manje važan nije ni podatak da je ušao i u istoriju svoje franšize po broju pogođenih trojki. Zauzeo je mjesto Dejmona Stodemajera, koji je tokom sezone 2004/05 ubacio 181.

Ti podaci mu prijaju. Sa druge strane, ne godi mu činjenica da je bio predvodnik lige u broju minuta provedenih na terenu. Minule takmičarske godine postao je prvi ruki koji je proveo najviše vremena terenu od svih igrača (3.167) nakon Elvina Hejsa, koji je u sličnoj situaciji bio 1969. godine.

Generalni menadžer kluba Nil Olšej potrudio se tokom ljetnje pauze da pomogne perspektivnom plejmejkeru, draftovanjem kombo beka Si-Džej Mekaluma.

Takođe, među Blejzerse su stigli i veteran Mo Vilijams (30, 185 cm), koji je tokom duge NBA karijere nastupao za Jutu, Milvoki, Klivlend, Kliperse i ponovo Jutu, prošle sezone. U Portland je stigao i prošlosezonski plejmejker Budućnosti Di Bost (23, 188 cm).

Pojačanja su došla i na višim pozicijama - centar Robin Lopez (25, 213 cm) i krilo Tomas Robinson (22, 208 cm), peti pik sa prošlogodišnjeg drafta.

Računajući prosječno provedeno vrijeme igrača na terenu, Lilard je prošle sezone sa 38,6 minuta bio svrstan iza Luola Denga (38,7) i Kobija Brajanta (38,6). Međutim, odigrao je 82 utakmice, za razliku od Denga (75) i Kobija (78).

Lilard je zadovoljan sa kvalitetom pojačanja.

"To nam je definitivno bilo potrebno. Neophodna nam je bila snaga i dobili smo je. Neophodna nam je bila i dubina i to smo definitivno dobili. Mislim da smo učinili mnogo na jačanju ekipe. Sada nam samo preostaje da smislimo kako da razvijemo hemiju među nama i da dobro nastupamo na terenu", dodao je ruki godine.

Portland je prošle sezone zauzeo 11. mjesto na tabeli Zapadne konferencije.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC