• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teletović: Na EP ne idemo kao turisti

Kapiten Bosne i Hercegovine Mirza Teletović zadovoljan je dosadašnjim dijelom priprema uprkos porazima u tri od dosadašnje četiri utakmice.

 Teletović: Na EP ne idemo kao turisti Izvor: MONDO

"Zmajevi" su u dosadašnjim pripremnim mečevima ostvarili polovičan učinak protiv Gruzije (pobjeda i poraz) i uknjižili dva ubjedljiva poraza od Slovenaca i Rusa, ali to osim selektora BiH Ace Petrovića ne brine ni kapitena Mirzu Teletovića.

"Sve teče po planu i treninzi su dozirani za svakog ponaosob. Nemamo, srećom, velikih problema sa povredama, što je itekako bitno, s obzirom na igrački kadar koji posjedujemo. Ukoliko tako ostane do početka Evrobasketa, to bi bilo zaista sjajno", rekao je Teletović u saopštenju.

On ističe veliku zaslugu Košarkaškog saveza BiH, koji je igračima omogućio vrhunske uslove za rad.

"U prvoj fazi priprema radili smo na kondiciji, a onda su uslijedile pripremne utakmice i to protiv veoma jakih ekipa. U pet dana smo imali četiri utakmice i ritam je zaista ubitačan. Sa kondicije smo prešli na odigravanje utakmica i sasvim je normalno da smo izgubili na svježini i da smo se težško nosili sa ekipama koje su ranije počele pripreme. I Slovenija i Rusija imaju širi izbor igrača, a i ranije su počeli sa uigravanjem. Međutim, uvjeren sam da će nas stručni štab stručno uvesti u EP, i da ćemo mi u Sloveniji zaista i pokazati sav naš kvalitet. Neću reći da se čuvamo u pripremnim utakmicama, ali ima dosta zadrške i kada se maksimalno opustimo, to bi trebalo izgledati jako dobro. U našoj igri se vidi koliko zapravo imamo potencijala, ali smo malo sputani, jer smo bili tek na početku priprema. Iz utakmice u utakmicu naša forma i igra će se dizati, što je normalno. Naravno, dešavaju nam se i padovi, ali kako vrijeme bude odmicalo, nadam se da će takvih crnih rupa biti sve manje".

Kapiten košarkaša BiH je dodao da će se truditi da da sve od sebe kako bi ispunio očekivanja selektora Ace Petrovića, ali i javnosti.

"Znam da su sve oči uprte u mene i lično, mogu da se nosim sa tim pritiskom. Znam šta mi je raditi i podređen sam uspjehu ekipe, ne svom sopstvenom, jer sam svjestan da je ovo odlična šansa da kao tim napravimo velike stvari. Biće i pobjeda i poraza, znamo to, ali najbitnije je da iz svake utakmice izađemo podignute glave, svjesni da smo se borili do samog kraja. Samo tako možemo napraviti velike stvari. Na Evrobasket ne idemo kao turisti i nikad se bih ne bi oprostio da kao vođa ove sjajne generacije košarkaša, ne uradim sve da uspijemo ostvariti istorijski uspjeh. To nam je cilj i tome težimo, iako znam da će biti teško. Međutim, želim pobjeđivati i želim taj mentalitet prenijeti na sve. U Sloveniju ne idemo na izlet, već da pokažemo Evropi da se i u BiH igra dobra košarka", kaže Teletović.

Govoreći o očekivanjima od EP-a, Teletović kaže da će mnogo toga zavisi od prve utakmice protiv Letonije.

"Po rejtingu, ne spadamo u favorite grupe, ali vjerujem da se možemo nositi sa svima. Bitno je odreagovati na pravi način u pravom trenutku, a prva utakmica protiv Letonije odrediće našu sudbinu u grupi. Moramo slaviti u tom susretu, kako bi sa manje pritiska dočekali mečeve protiv Srbije, Crne Gore, Litvanije i Makedonije. Ukoliko uspijemo pobijediti Letonce, a uvjeren sam da hoćemo, mislim da možemo jako daleko. Ako ne dobijemo njih, onda se nemamo čemu nadati protiv Srbije i Litvanije, koje su daleko kvalitetnije reprezentacije od Letonije. Igrali smo s njima u kvalifikacijama i svjesni smo da nisu nimalo naivna ekipa. I oni će protiv nas tražiti šansu za pobjedu, kako bi sa samopouzdanjem dočekali ostale susrete iz grupe", navodi kapiten bh. tima.

Teletović se osvrnuo i na odnos sa selektorom Petrovićem, te ustvrdio kako nemaju nikakvih problema u kominikaciji.

"Znam šta selektor traži i očekuje od mene. Imamo iste motive, želje i ambicije. Nemamo nikakvih problema u međusobnoj komunikaciji i ne želim se vraćati na ono što je bilo, jer želim gledati naprijed. To je jedino bitno", naglasio je Teletović.

U četvrtak je selekcija BiH otputovala u Ulm, gdje će odigrati tri utakmice.

(MONDO, foto: Oslobođenje)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC