• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KSS: O strancima poslije Eurobasketa

Skupština nacionalnog Saveza nije se izjasnila o predloženim izmjenama i dopunama Registracionog pravilnika.

 KSS: O strancima poslije Eurobasketa Izvor: MONDO

Ako je suditi po prijedlozima Upravnog odbora Košarkaškog saveza Srbije, koji su se u srijedu našli pred delegatima Skupštine KSS, naredne sezone bismo na domaćim parketima mogli da vidimo još više stranih igrača nego do sada.

Predloženo je da se dosadašnja kvota stranaca za nastupe u seniorskim domaćim takmičenjima poveća sa četiri na "četiri plus dva", tako da dva dodatna mjesta budu rezervisana za igrače koji imaju srpske pasoše, ali ne i srpsko košarkaško državljanstvo, kao što su prošle sezone bili Savović, Gordić, Varda, Stiven Marković...

I ne samo to.

Klubovima bi bilo dozvoljeno da u mlađim kategorijama registruju po dvojicu stranaca, igrača do 18 godina starosti, što je predsjednik UO KSS Dragan Đilas predstavio kao kontramjeru na sve učestalije odlaske srpskih talenata u inostranstvo - uglavnom Španiju i Italiju - i to sa samo 12, 13 ili 14 godina, što, pak, omogućavaju propisi FIBA.

O tim, kao i još nekim pitanjima, nije bilo izjašnjavanja, ali ni diskusije, na šestoj redovnoj sjednici Skupštine KSS, koja je sa 17 od 31 delegata jedva obezbijedila kvorum za rad.

Delegat Goran Lazić predložio je da se pri Skupštini obrazuju dvije komisije - za promjenu Registracionog pravilnika i za promjenu Statuta KSS, uz dominantno prisustvo delegata iz sedam regiona Srbije - na šta su predsjednik Skupštine Dragan Gačić i Dragan Đilas reagovali inicijativom da se zbog efikasnijeg rada osnuje jedinstvena komisija za izmjenu svih normativnih akata i da ona funkcioniše pri UO Saveza...

...što znači da će o konkretnim promjenama - uključujući navedene dvije - diskutovati ljudi, koji su ih već odobrili i predložili!

"Potrebna nam je Skupština sa 'jačim' kvorumom da bismo donijeli odluke o ovako krupnim promjenama. Predlažem da je održimo do kraja septembra", rekao je Đilas, a Skupština usvojila.

Prvi čovjek KSS otišao je i korak dalje, poželjevši da ta sjednica bude održana u "slavljeničkoj atmosferi", poslije uspeha reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Sloveniji.

"Po odnosu igrača na pripremama, vjerujem da ćemo biti jedna od najspremnijih ekipa na prvenstvu i da ćemo ostvariti dobar rezultat. Glavni cilj nam je da uđemo među šest ili sedam i plasiramo se na SP, ali potajno se nadamo polufinalu i nekoj od medalja".

IVKOVIĆ: Nema povjerenja u mlade



Selektor Dušan Ivković se u kraćem razgovoru sa novinarima, nakon sjednice, potvrdio kao "ljuti" protivnik povećanja broja stranaca u našim klubovima, posebno u juniorima.

"Primjer da se juniorska liga igra sa po dva stranca u timu, ne postoji nigdje u Evropi. Što se mene tiče, izričito sam protiv tog prijedloga. Ovo što imamo u seniorskoj košarci zaživjelo bi među juniorima i mi praktično ne bismo imali gdje da damo prostor našim mladim igračima, koji imaju neosporan talenat", rekao je Ivković, koji je u "Kuću košarke" došao pravo sa treninga "orlova".

Prekaljeni strateg postavio je pitanje kakav profil igrača u Srbiji želimo da iškolujemo i da li imamo bilo kakav sistem proizvodnje igrača?

"Očigledno je da naši kadeti i juniori uvijek posjeduju talenat, ali da se između 18. i 20. godine sa njima nešto desi. Šta? Pa, desi se to da vrlo malo naših klubova ima povjerenja u te igrače i da naši treneri više nisu oličenje hrabrosti i drskosti, kada je riječ o forsiranju mladića. Zbog toga je sve manje naših igrača sa vodećim ulogama u NBA i evropskim timovima".

Kada je razgovor već poprimio neformalan tok, selektor je optužio "dva ključna kluba" (Crvenu zvezdu i Partizan, koje u Skupštini predstavljaju Nebojša Čović i Mlađan Šilobad) da "žele haos i to je to".

(Ivan Bogunović, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC