• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španci perfektni pred EP, Srbi među spremniji

Aktuelni šampioni Evrope trijumfovali u svih osam kontrolnih mečeva. To je za njih tradicionalni nagovještaj finala.

 Španci perfektni pred EP, Srbi među spremniji Izvor: MONDO

Do početka Evropskog prvenstva u Sloveniji ostalo je manje od nedjelju dana i još četiri pripremne utakmice: Njemačka - Švedska, Turska - Poljska, Slovenija - Francuska i Litvanija - Gruzija.

Sve reprezentacije rade na poslednjim detaljima pred put u jedan od četiri slovenačka grada organizatora, a pojedini selektori još "prelamaju" oko 12 imena koje će uvrstiti na konačne spiskove.

Najuspješniji u pripremnom periodu bili su Španci. Odigrali su osam utakmica i ostvarili svih osam trijumfa.

"Furija" je po jednom pobijedila Poljsku (70:66) i Njemačku (85:54), a po dva puta Makedoniju (66:61, 77:55) Francusku (85:76, 85:84) i Veliku Britaniju (80:67, 100:46).

Posebno je bio uzbudljiv posljednji okršaj aktuelnih šampiona Evrope i "trikolora", riješen sa poenom prednosti u korist Španaca. Mark Gasol postigao je 26 poena, uz šest skokova i četiri asistencije, dok je Toni Parker predvodio svoj državni tim sa 29 poena.

Ipak, promašio je šut za pobjedu.

Podsjetimo da će Španci nastupiti u sastavu: Agilar, Kalderon, Klaver, Fernandez, Gabrijel, Mark Gasol, Ljulj, Mumbru, Rej, Rodrige, Rubio i San Emeterio.

"Furija" je bez poraza završila pripreme i 2006, '07. i '08. i sve tri godine dolazila do finala - svjetskog, evropskog prvenstva i Olimpijskih igara 2008. godine u Pekingu.

Trenutno druga najuspješnija selekcija u ljetnjem periodu je Slovenija. Tim Božidara Maljkovića samo je jednom poražen, od "orlova", u beogradskoj Kombank areni.



Slovenci su odigrali 11 mečeva i ostvarili 10 pobjeda. Jednom su napustili teren pognutih glava, nakon navedenog drugog test okršaja sa "orlovima". Prvi su riješili u svoju korist.

U međuvremenu su slavili u duelima sa Italijom, Crnom Gorom, Rusijom, BiH, Turskom (dva puta), Letonijom, Makedonijom i Ukrajinom.

Isti skor imaju i Litvanci, sa kojima će srpska selekcija odigrati prvi meč na Evropskom prvenstvu (4. septembar). Izabranici Jonasa Kazlauskasa nagovijestili su velike mogućnosti dobrom formom i samo jednim pretrpljenim porazom, od Grčke u Atini (62:80).

Litvanija je po dva puta pobijedila Belgiju i Švedsku (dva puta), a po jednom Makedoniju, Finsku, Rusiju, Češku, BiH i Italiju.

Reprezentacije koje imaju pozitivan učinak u pripremnom periodu su još samo Grčka (8-2), Srbija (8-3), Francuska (6-3) i Poljska (6-4).

"Orlovi" su osvojili dva pripremna turnira - "Trofej Beograda" i "Sportoto kup". Pobijedili su Tursku (78:63), Letoniju (67:54), Ukrajinu (96:68), Sloveniju (91:66), Rusiju (84:79), Hrvatsku (88:71), Belgiju (79:52) i još jednom Tursku (78:72), a izgubili od Slovenije (52:67), Francuske (74:78) i Gruzije (71:75).

Selektor Dušan Ivković saopštiće u nedjelju na kojih će 12 igrača računati na takmičenju.

Najlošiji skor pred Evropsko prvenstvo imaju reprezentacije Velike Britanije (1-6), Švedske (1-4) i Njemačke (2-7).

Srbija će igrati u Grupi C, uz BiH, Litvaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Letoniju.

Osim navedene forme Litvanaca, svi rivali "orlova" imaju više poraza od pobjeda u kontrolnim utakmicama, koje, naravno, mogu i ne moraju ništa da znače.

Makedonci su odigrali deset mečeva i četiri puta pobijedili, Crnogorci samo šest, uz polovičan skor, Letonci su takođe bili 50 odsto uspješni na osam utakmica, dok je Bosna i Hercegovina trijumfovala tri puta u deset provjera.

Evropsko prvenstvo u Sloveniji počeće 4. septembra.

(Mladen Šolak, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC