• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivković: Sigurno neću ostati do Rija

Selektor "orlova" izjavio da se nalazi na toj funkciji "sticajem okolnosti" i da izvjesno neće ostati na klupi reprezentacije do OI 2016. godine.

 Ivković: Sigurno neću ostati do Rija Izvor: MONDO

Pripremajući ekipu za nastup na Evropskom prvenstvu u Sloveniji (4-22. septembra), Dušan Ivković otkrio je u razgovoru za "Novosti" svoje višegodišnje planove.

Selektor "orlova" najavio je da sigurno neće voditi ekipu kroz još jedan olimpijski ciklus.

"Ponudio sam da neko drugi preuzme posao na početku novog olimpijskog ciklusa, kako bi mogao da radi na duže staze i selektira tim za Igre u Brazilu 2016. Moguće je da bi bilo kvalitetnije da je taj posao neko drugi radio. Međutim, na meni je bilo da ispunim dogovor sa ljudima iz Saveza jer, kao što znate, ja nemam ugovor. Počinje novi četvorogodišnji ciklus i sigurno je da ga ja neću raditi do kraja", izjavio je Ivković za taj beogradski dnevni list.

Odgovarajući na pitanje kako je Srbija došla u situaciju da posao selektora postane nepoželjan, osvrnuo se na razloge i opravdanja kolega.

"Jedini sam trener koji je sa klubom bio prvak Evrope i istovremeno vodio reprezentaciju. Kako to drugi nisu mogli? Za djecu su priče da im klubovi ne dozvoljavaju".

Ivković je posebno istakao da je i dalje na toj funkciji samo sticajem okolnosti.

"Da neko ne pomisli da sam stavio šapu na to mjesto, koje sam na veoma fer način ponudio drugim ljudima. Rekao sam još 1995. godine da sam taj posao završio, kada se naša reprezentacija iz embarga kvalifikovala za sva moguća takmičenja. Poslije toga uvijek sam bio tu da pomognem, sve dok ta obaveza nije ponovo pala na mene jer je, na neki način, niko nije htio", dodao je trener.

Selektor je ponovio da se "nikada nijedan trener" nije susreo sa brojem otkaza i povreda igrača kao on u pripremi reprezentacije za put u Sloveniju.

Kao posljedica toga, povela se sve glasnija diskusija da li je osnovni cilj "orlova" da na Eurobasketu borba za plasman na Svjetsko prvenstvo u Španiji naredne godine.

"Mislim da taj cilj više ne postoji. I pored svih tih problema, vjerujem da ćemo po pitanju želje, voljnog momenta, ponašanja i discipline igre, biti tim koji je spreman da se uvijek bori do kraja. Promjena tog cilja može da bude i neka vrsta rasterećenja za te mlade igrače, koji će u tim okolnostima dati i nešto više", objasnio je Ivković.

On je podsjetio da Srbija nije Jugoslavija i da nikada nije napadala medalje. Prema Ivkovićevom mišljenju, vrijeme je za izgradnju nove košarkaške tradicije naše zemlje.

"Mi nikad nismo ni napadali medalje. Možda smo naslijedili zemlju koja se zvala Jugoslavija, ali od toga nismo imali nikakve koristi. Sada smo mala država koja živi sa mnogo problema, moramo da gradimo nove odnose i novu tradiciju košarkaškog sporta. Da mi niko ne zamjeri, ja mislim da je Srbija, prije svega, košarkaška zemlja. Nije strašno što smo došli u situaciju koja može da se nazove krizom. Mnogo veće zemlje, kao što je Rusija, prolazile su kroz mnogo veće krize. Samo moramo da znamo šta ćemo i kako ćemo da radimo", podvukao je Ivković.

Reprezentacija Srbije pobjedom je okončala pripreme za Evropsko prvenstvo, a selektor će u nedjelju saopštiti na koje će igrače računati u Sloveniji.

Najveća nedoumica postoji oko stanja povreda Miloša Teodosića i Vladimira Lučića, koji je u minulom periodu odigrao samo devet minuta u dresu sa državnim grbom, protiv Francuske.

Kao najveće favorite za uspjeh na kontinentalnom prvenstvu, Ivković je izdvojio baš "trikolore" i redovnog kandidata za zlato - Španiju.

"Međutim, ne treba zaboraviti na prvom mjestu Grke, koji su tri godine uzastopno klupski šampioni Evrope, tako da igrači Olimpijakosa i Panatinaikosa već sada imaju ogromno iskustvo. Takođe ni Slovence, koji su od raspada naše bivše domovine proizveli ponajviše igrača, ako ne računamo hrvatsku generaciju koja je igrala olimpijsko finale u Barseloni 1992".

Kao ekipe koje bi mogle da iz "drugog plana" uskoče u borbu za najsjajnija odličja, istakao je Rusiju ("Dosta su oslabljeni, ali ne bi trebalo zaboraviti njihove odlične plasmane") i Litvance ("Imaju čak i igrače sa ogromnim učinkom u NBA").

"Nisam mnogo razmišljao o favoritima, iz prostog razloga što nisam vidio nas u toj borbi za medalje. Naravno, to ne znači da nećemo u svakoj utakmici ići na pobjedu", još jednom je pokušao da skine teret očekivanja sa leđa svojih igrača iskusni selektor.

Srbija će se takmičiti u Grupi B prve faze. Rivali će joj biti Bosna i Hercegovina, Litvanija, Makedonija, Crna Gora i Letonija.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC