• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krstić za MONDO: Idemo da igramo!

Reprezentacija Srbije u ponedjeljak prije podne otputovala za Sloveniju, gdje kroz dva dana počinje 38. prvenstvo Evrope.

 Krstić za MONDO: Idemo da igramo! Izvor: MONDO

Najbolji srpski košarkaši u 11.10 časova su odletjeli za Ljubljanu, odakle će autobusom produžiti do Kranjske Gore, koja će im biti baza tokom prve faze šampionata.

U ponedjeljak uveče prvi put će trenirati u dvorani u Jesenicama, kada će i najmlađim igračima definitivno postati jasno da ih samo sati dijele od debija na Eurobasketu, takmičenju za koje su se pripremali 55 dana u užem smislu, a u širem - još od dječačkih dana.

Kapiten Nenad Krstić jedan je od rijetkih - uz Stefana Markovića i Nemanju Bjelicu - koji imaju tu vrstu iskustva i kojima, između ostalog, pripada dužnost da posavjetuju, usmjere i rasterete grupu golobradih momaka, kojima se neočekivano pružila velika šansa.

Prosječna starost reprezentacije Srbije na EP biće 24 godine, ali ako se izuzmu veterani poput Krstića (29) i Katića (32), prosjek pada na samo 22,7.

"Imamo dosta mladih, ali i nešto starijih igrača, recimo Štimca i Katića, koji nikada nisu bili na ovakvom takmičenju", rekao je Nenad Krstić za MONDO poslije "čekiranja" prtljaga na aerodromu Nikola Tesla.

"Generalno smo veoma mlad tim i naša prednost bi mogla da bude to što imamo mnogo energije i veliki motiv", dodao je učesnik tri Eurobasketa (2005, 2009, 2011).

"To je i normalno u tim godinama. I meni je nekada bila želja da se dokažem i pokažem, da ako možda nisam bolji, onda bar da mogu ravnopravno da se nosim sa nekim. Protivnici kakav je recimo Kleiza, ili neki drugi asovi, sigurno će biti veliki izazov za naše momke".

"A, POČELI SMO SA OSMORICOM"

Stožer ekipe u reketu složio se sa konstatacijom da su pripreme nacionalnog tima ovog ljeta propraćene sa manje euforije nego nekih prethodnih godina.

Ipak...

"Koliko mogu da vidim i po medijima i na ulici, očekivanja su malo porasla u posljednjih 10 dana, otkako smo osvojili turnir u Istanbulu. Sjećam se prvog dana priprema, kada smo u Zvezdarskoj šumi trčali nas osmorica. Onda smo mislili bukvalno 'daj samo da se skupimo, da se ne obrukamo na prvenstvu'. Sada već imamo dobru hemiju u ekipi, dobro smo radili i jednostavno smo vidjeli da možemo da igramo sa svakim, što je vrlo bitno za mlade igrače".

U skladu sa tim je i moto "orlova" u narednih dvadesetak dana.

"I u Sloveniju idemo da igramo, kao do sada. Bez respekta prema bilo kome, nego da igramo, pa šta bude".

Uslijedilo je pitanje postoji li u ekipi strah od neuspjeha, ili opterećenje trofejnom istorijom?

"Ne kao 2011, kada su svi očekivali da nastavimo niz uspjeha iz 2009. i 2010. Nema te vrste opterećenja, ali samo takmičenje nosi određeni pritisak. Znaš da će te gledati cijela nacija... Pozitivna trema nije loša stvar, čak nije loše ni ako postoji doza straha. Uvijek je bolje biti malo uplašen, nego opušten".

Grupa B, u kojoj će se takmičiti Srbija, obećava ujednačenu i bespoštednu borbu za prva tri mjesta. Dosta toga rješavaće se na centarskim pozicijama, jer su unutrašnje linije u našoj grupi među najimpresivnijim na cijelom Eurobasketu, čak iako za Crnu Goru neće igrati Nikola Peković.

Krstić, Katić, Gagić i Štimac na početku će se suočiti sa impresivnim litvanskim visokim igračima.

"Veoma su jaki, sa braćom Lavrinovič, Valančunasom i drugima. Ja sam, recimo, bio saigrač sa Darjušom Lavrinovičem i znam na koju 'foru' igra. Oni su dosta iskusni i 'namazani', a ovi mlađi atletski potkovani. Crna Gora isto ima dobru centarsku liniju, a i Makedonci sa Antićem i Samardžiskim mogu da ispariraju. Čak i ta Letonija, koja je niža, neće biti lak protivnik. Ne smije da bude opuštanja protiv bilo koga", rekao je Nenad Krstić prije odlaska na pasošku kontrolu.

Podsjetimo na to kojih će 12 igrača braniti boje Srbije od 4. do, nadamo se, 22. septembra i kraja Eurobasketa.

SASTAV

Nemanja Krstić (bek, 1993, Mega Vizura)
Bogdan Bogdanović (bek, 1992, Partizan)
Nemanja Bjelica (krilo, 1988, Fenerbahče)
Stefan Marković (plej, 1988, nema klub)
Nenad Krstić (centar, 1983, CSKA)
Danilo Anđušić (bek, 1991, Virtus)
Raško Katić (centar, 1980, Crvena zvezda)
Vladimir Štimac (centar, 1987, Unikaha)
Vasilije Micić (plej, 1994, Mega Vizura)
Nemanja Nedović (bek, 1991, Golden Stejt Voriors)
Đorđe Gagić (centar, 1990, Partizan)
Nikola Kalinić (krilo, 1991, Radnički Kragujevac)

(Ivan Bogunović, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC