• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alpi kao sudbina Vasilija Micića

Nekada talentovani skijaš, danas najperspektivniji srpski plejmejker, spreman je za najveće iskušenje u karijeri - nastup na Evropskom prvenstvu.

  Alpi kao sudbina Vasilija Micića Izvor: MONDO

Suočen sa velikim brojem povreda važnih igrača, selektor "orlova" Dušan Ivković dugo je odlagao donošenje odluke o konačnoj listi imena putnika na Evropsko prvenstvo.

Ipak, posljednjeg dana boravka u Beogradu, javno je konstatovao dvije stvari - da bi uspjeh bio kvalifikovanje na Svjetski kup (plasmanom među šest najboljih ekipa) i da će Miloš Teodosić, uz Vladimira Lučića, prvi put propustiti seniorsko takmičenje.

Teška, ne i neočekivana situacija, razjasnila je ono što se moglo naslutiti već tokom priprema, a pogotovo nakon kontrolnog turnira u Istanbulu - Vasilije Micić (19) biće jedan od organizatora igre "orlova".

"Rano je da se govori o individualnom učinku, ali pojedinci su u Istanbulu dobili veću minutažu i ispunili su ono što se od njih očekivalo. Tu mislim na Micića, koji je dobio dosta minuta", izjavio je selektor Ivković u Istanbulu.

"Micić je ogroman talenat, na kome je da mnogo radi ako misli da napravi nešto značajno. Da Španci imaju takvog mladog igrača mislim da bi cijela nacija stala iza njega i 'izgurala' ga da postane as. Da ga ne poredim sa talentima iz drugih zemalja, ali stvarno nisam skoro vidio tako mladog plejmejkera, koji sa 19 godina posjeduje takvu zrelost", izjavio je Miloš Teodosić u nedjelju, u Beogradu.

I pored pohvala, Vasilije ne odaje utisak momka kome tapšanje po ramenu može da poremeti koncentraciju. Čvrsto stoji na zemlji i spreman je da uči.

"Sve mi se brzo izdogađalo. Baš smo ovih dana komentarisali da sam debitovao u reprezentaciji sa 19 godina, što je jako veliki uspjeh i srećan sam zbog toga. Isto tako znam da mi ni godine, ni Teovo odsustvo neće biti alibi. Moraću da zapnem od prvog dana i da pokušam da opravdam to što mi je selektor pružio priliku", izjavio je Micić za MONDO.

Na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, prije dvije godine, nastupio je na revijalnom meču najtalentovanijih juniora. Od srijede će na istom takmičenju igrati u seniorskoj konkurenciji.

"Prije dvije godine sam završio Evropsko prvenstvo, na najvišem nivou, pa otišao na tu utakmicu u Litvaniju i još brže uspio da se domognem prvog tima. To shvatam još značajnije jer me je operacija ligamenata koljena prije dvije godine usporila u zamišljenom ritmu, u kome sam htio da razvijam svoju karijeru".

Povredu, koju je zadobio prije skoro dvije godine, često pominje, priznajući da je oporavak od nje bio "dug i ponekad bolan".

Srećom, prošle sezone se vratio na parket i stekao potpunu afirmaciju, počev od nastupa u Prvoj muškoj ligi, preko odlične partije u dresu Mege protiv Partizana u Kupu Radivoja Koraća, do učešća u završnici Superlige Srbije.

Tokom proljeća, u mečevima sa najboljim srpskim ekipama, prosječno je postizao 11,3 poena i 5,6 asistencija.

Pored svojih obaveza, nalazio je vrijeme i da odlazi do "Pionira" i kada ne igra. Gledao je mečeve oba "vječita rivala", zbog čega ga navijači i jednih i drugi često svojataju. A, on voli samo košarku.

"Košarka i sport su moj život. Uopšte ne razmišljam u drugom pravcu. Ništa me van sporta ne interesuje, izlasci ili slično. Volim da treniram, pogotovo od kada sam imao povredu, pa sam se uželio još više. Zato sam i ostao u Megi i naredne sezone, da bih igrao".

Doduše, nije samo košarka njegova ljubav. Do 2007. godine trenirao je i skijanje, što je otkrio i u prvom intervjuu za MONDO.

"Prestao sam time da se baš aktivno bavim zbog povrede. Mislim da sam 2006. godine posljednji put osvojio medalju na državnom prvenstvu", otkriva on.

Nažalost, nema YouTube snimaka Micića na skijama. Sa druge strane, mogu se naći video klipovi njegove sestre, Nine, koja je svjetska prvakinja u snoubordu.

"Mislim da roditelji čuvaju VHS kasete mojih takmičenja. Podržavaju i mene i sestru, koja je svjetska šampionka. I oni su bili sportisti, mama rukometašica, a tata atletičar".

I prije boravka sa "orlovima" na pripremama u Sloveniji, Vasilije je dobro poznavao Kranjsku Goru. Micići ovde često borave.

"Moja sestra tu šest mjeseci godišnje vozi snoubord. Kad sam živio na Kopaoniku, tu sam imao takmičenja. Poznat mi je teren, pogotovo Kranjska Gora. Navikao sam na kraj, mada mislim da su i ostali u ekipi navikli, dok smo bili ljetos na pripremama. Prija mi".



Ne tako davno o njemu i sestri su snimane emisije kao o talentima u zimskim sportovima. Sada mu svi predviđaju veliku košarkašku karijeru. Veliki izazovi brzo se "ređaju" u životu Vasilija Micića.

"Stvarno jeste brzo, taj utisak i sam steknem kada sjednem i počnem da razmišljam o svemu. Imao sam i baš ozbiljnu povredu i tešku za oporavak. Bilo je bolno i ponekad neobećavajuće. Mislim da mi je Kup u Kragujevcu dosta pomogao i volio bih da nastavim razvoj i na Evropskom prvenstvu. U svakom slučaju, radujem se svakom treningu i svakoj utakmici", iskreno je podvukao plejmejker.

"Orlovi" će prvi takmičarski meč na Evropskom prvenstvu odigrati u srijedu, protiv Litvanije, od 21 čas.

(Izvještač MONDA iz Slovenije Mladen Šolak)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC