• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stariji Bertans za MONDO: Igraću za Davisa

Dairis Bertans, bek Letonije, žali što na EP neće imati priliku da nastupa uz rođenog brata, povrijeđenog igrača Partizana.

 Stariji Bertans za MONDO: Igraću za Davisa Izvor: MONDO

O Letoncima se priča malo ili nimalo u najavi Evropskog prvenstva. Ekipa Ainarsa Bagartskisa tiho se sprema za meč sa Bosnom i Hercegovinom, kojim će u srijedu (14.30) "otvoriti" takmičenje u Grupi B.

Poučeni ranijim iskustvima, prije svega iz 2009. godine, Letonci ne žele da se busaju u grudi, pa da se vrate kući nakon prve runde (tada zbog nedovoljno velike pobjede nad Njemačkom).

Boravak u Sloveniji koristiće za razvoj i uigravanje generacije koja je u Litvaniji stupila na veliku scenu. Plasman u Jesenice izborili su kroz kvalifikacije, u kojima su pretrpjeli tri poraza (od Gruzije dva, od BiH jedan) i ostvarili pet pobjeda (dvije nad Rumunima, dvije nad Holanđanima i jednu nad Bosancima).

Važan "šraf" u igri reprezentacije Letonije je Dairis Bertans (24, 192 cm), rođeni brat košarkaša Partizana, Davisa.

Stariji sin trenera Dainisa Bertansa, bivšeg košarkaša, odigrao je svih osam kvalifikacionih utakmica i bio jedan od dvojice igrača koji su proveli najviše vremena na terenu. Postizao je po 14 poena, uz prosječno tri asistencije.

"Mislim da smo spremni za utakmice. Odigrali smo dovoljno prijateljskih mečeva, imali smo dovoljno vremena da se pripremimo za sve što nas očekuje", izjavio je on za MONDO.

A, šta očekuju navijači u vašoj domovini?

"Svi misle i nadaju se da ćemo ući u sljedeću rundu i mi takođe vjerujemo da ćemo uspjeti u tome. Letonija na prethodnim šampionatima nije imala mnogo uspjeha i mislim da imamo lijepu priliku. Samo će biti potrebno da radimo iz utakmice u utakmicu i da tako razmišljamo. Idemo od prve".

Prvi rivali Letonaca biće Bosanci. Dairis je učestvovao i na prošlom Evropskom prvenstvu i zna koliko je važan dobar start.

"Poznajemo ih veoma dobro. Igrali smo sa njima prošlog ljeta, u kvalifikacijama, tako da uglavnom znamo šta da očekujemo. Svi timovi iz bivše Jugoslavije igraju slično. Naravno, dobro znamo i Litvance. Uostalom, svi znaju sve o svima. Nema tajni. Samo je potrebno da igramo".

Od jeseni u Baskiji

Dairis Bertans igraće sljedeće sezone za Bilbao. I njemu naredna takmičarska godina praktično počinje u srijedu i do ljeta 2014. neće imati odmor.

"Čim ovdje završim takmičenje, otići ću direktno u Bilbao. Oni već treniraju i rade bez mene. Srećan sam i jedva čekam da počnem tamo", rekao je on.

Prvi put će igrati van svoje zemlje.

"To će biti potpuno novo iskustvo, jer ću prvi put odigrati sezonu daleko od kuće, ali zaista sam srećan što ću zaigrati u najjačoj ligi. Spreman sam za to".

Spletom okolnosti, stariji od braće Bertans posebno je dobro upućen u kvalitet "orlova".

"Vaš tim znam malo bolje. Gledao sam neke utakmice Partizana, gdje mi brat igra. Znam te igrače, sa Bogdanovićem sam ovdje i pričao... Svjestan sam šta su ti momci sposobni da urade. Imate izuzetno mlad, ali i dobar tim".

Da li si ikada dolazio u Beograd?

"Jesam, dva puta sam posjetio brata. Bio sam i ovog ljeta, na kraju sezone".

Davis je proslavu Partizanove titule dočekao sa suzama, koje nisu bile radosnice. Teško je tokom posljednjeg "vječitog derbija" povrijedio ligamente desnog koljena, zbog čega je morao na operaciju, pa na oporavak u San Antonio, gdje se i sada nalazi.

"U Americi je, prolazi rehabilitaciju i vjerujemo da će sve biti u redu. Čujemo se redovno, mnogo pričamo i žao mi je što ne može da bude ovdje. To mu je, zaista, bila velika želja".

Mlađi Bertans dobro zna dobro srpski jezik i sve manje izjava za naše medije daje na engleskom. Stariji kaže da "prepoznaje" neke srpske riječi.

"Da, moj brat priča jako dobro srpski. Trener mu je rekao da nauči i zato još bolje zna (osmijeh). I ja razumijem nešto od vaših riječi, mogu da prevedem dijelove razgovora, jer govorim i ruski, pa mi je zbog toga lakše".

Kratko obavještenje za one koji nikada nisu gledali Dairisa - njegova igra nema mnogo dodirnih tačaka sa Davisovom. Niži je 16 centimetara i igra beka. Očekivano, i on voli da šutira trojke.

"(Osmijeh) Neka navijači ne očekuju ništa slično. On je visok, ja sam bek i brži, ali obojica šutiramo... Baš mi je i zbog toga žao što nije ovdje, jer bi bilo veoma interesantno i bilo bi nam lijepo da igramo zajedno. On voli da igra sa mnom, ja volim da igram sa njim, možemo da 'osjetimo' jedan drugog na terenu. Igraću i za njega...".

Da bi braća Bertans na sljedećem velikom takmičenju (Svjetskom kupu) mogla da zajedno obuku dres reprezentacije, Letonci će morati da u Sloveniji naprave čudo i plasiraju se među šest najboljih selekcija.

"Veliki cilj, ali iskreno se nadam da možemo to da uradimo. Vjerujem u to", dodao je Bertans na izlasku iz Domžakle arene, gdje će igrati protiv srpske reprezentacije 8. septembra, u pretposljednjem kolu prve faze turnira.

Koliki bi to bio uspjeh govori i istorija: Letonija je učestvovala na posljednjih pet Evropskih prvenstava i četiri puta "osvojila" 13. poziciju. Prije dvije godine je zauzela 21. mjesto.

(Izvještač MONDA iz Slovenije Mladen Šolak)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC