• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tim protiv tima, ne protiv Krstića"

Linas Kleiza i Jonas Valančijunas tokom prvog susreta sa novinarima u Sloveniji uglavnom odgovarali na pitanja o kapitenu Srbije.

 "Tim protiv tima, ne  protiv Krstića" Izvor: MONDO

Čekanju je došao kraj. U srijedu počinje Evropsko prvenstvo u Sloveniji.

Reprezentacije Srbije i Litvanije trenirale su u utorak u dvije hale istovremeno (21.00), posljednji put pred međusobni okršaj (srijeda, ista satnica).

Selektor "orlova" Dušan Ivković govorio je u nekoliko navrata o kvalitetima prvog rivala svog tima. Potrudio se da skine pritisak sa leđa izabranika, nazvavši tim Jonasa Kazlauskasa "favoritom".

"Favoriti" su doputovali u Kranjsku Goru dan prije početka takmičenja i u večernjim satima prvi i posljednji put "osjetili dvoranu" uoči dugo iščekivanog meča.

Veliki broj litvanskih novinara ispunio je medija centar hale u Jesenicama. Došli su da vide na djelu svoje igrače. S obzirom na odluku selektora Kazlauskasa, mogli su (kao i ostali) da pogledaju i snime samo posljednjih desetak minuta treninga. U suštini, samo lagano šutiranje i istezanje.

Utisak je bio da Linasu Kleizi nije zasmetalo dugo putovanje. Prije odlaska pred novinare i u svlačionicu, šutirao je bez greške.

Ipak, pred brojne kamere, mikrofone, diktafone i telefone litvanskih medijskih kuća (i jedan srpski, Mondov), nije stao previše raspoložen za priču.

Upitan koje je prve utiske stekao po dolasku u Sloveniju, odgovorio je kratko:

"Nismo došli ovde zbog utisaka, došli smo ovde da igramo".

Ni malo rječitiji nije bio ni kada su ga pitali da li mu se sviđa dvorana.

"Arena je normalna, ne razlikuje se od ostalih".

Novi igrač skupocjenog Fenerbahčea ocijenio je (kratko, naravno), da su Srbi "dobri takmičari" i da će u srijjedu biti odigrana "interesantna i dobra utakmica".

Na pitanje da li je spreman za borbu sa Nenadom Krstićem, odgovorio je potvrdno:

"On je veoma važan dio njihovog tima i pokušaćemo da se odbranimo od njega, koliko možemo. Naravno, ne samo od njega, već i od ostalih".

Iz litvanske perspektive, najznačajniji dueli vodiće se pod obručima. Tamo će biti i snažni Jonas Valančijunas.

Da li će Jonas (u borbi sa Krstićem) dobiti podršku ostalih igrača?

"On je dovoljno dobar da se sam odbrani, ne treba mu pomoć... Naravno, tim će pomoći u odbrani od Krstića i ostalih. Nenad neće sam riješiti meč. Moramo da se odbranimo i od ostalih igrača", rekao je Kleiza.


Foto: MONDO
Prema njegovom mišljenju, izostanak Miloša Teodosića ne mora biti previše veliki hendikep za "orlove".

"Srbi uvijek imaju dobre zamene i ne mislim da će to biti problem. Naravno, ne mislim da će naći tako talentovanog igrača, ali hoće nekoga sposobnog da preuzme tu ulogu... Mislim da smo mi spremni 100 odsto. Nikada niste spremni od početka takmičenja, ali od svake naredne utakmice dobijate sve više i više... Očekujem da dostignemo optimalnu formu kasnije, tokom šampionata".

Šta će biti odlučujući faktor pobjede?

"Bolja odbrana, manji broj izgubljenih lopti, grešaka... Skokovi, takođe".

... I, još jednom, odbrana od Nenada Krstića. Pred novinare je odmah poslije Kleize stao i Valančijunas:

"Kako ćete protiv srpskog kapitena?"

"Igraće tim protiv tima, nećemo igrati nas dvojica međusobno. Igraćemo protiv Srbije i pokušaćemo da pobijedimo... On je veoma dobar igrač. Neće biti lako, ali ćemo se boriti iz sve snage i pokušaćemo da pobijedimo kao tim", odgovorio je on.

I 211 centimetara visoki centar Litvanaca složio se sa ocjenom da će bolja igra u odbrani značiti i trijumf na startu takmičenja. Utisak je da je dobro analizirao igru Srbije.

"Biće mnogo taktičkih rješenja u kojima je Krstić viđen kao poenter i igra im se u velikoj mjeri zasniva na njegovim koševima. Pokušaćemo da to zaustavimo i da pobijedimo. Mi ćemo se truditi da ne igramo samo na visoke ili niske igrače, već samo kao tim. Ne želimo da posvetimo pažnju samo na jedan aspekt napada ili samo na određene pozicije".

Pobjeda bi i jednima i drugima dala jak vjetar u leđa.

"Prva utakmica je veoma važna i svaki tim želi da počne prvenstvo pobjedom, jer to podiže atmosferu. Prva utakmica je stresna, tu je i veliki psihološki faktor, koji utiče na raspoloženje, ulazak u meč...", dodao je centar.

Halom je, pri kraju njihovog treninga, dugo odzvanjao aplauz kojim su igrači bodrili jedni druge. Eurobasket i za Litvance definitivno može da počne.(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC