• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: "Orlovi" u drugom krugu

Reprezentacija Srbije savladala je Letoniju 80:71 u teškom duelu četvrtog kola grupe B EP u Sloveniji i obezbedila plasman u narednu rundu.

 EP: "Orlovi" u drugom krugu Izvor: MONDO

Izabranici Dušana Ivkovića upisali su treću pobjedu na Evropskom prvenstvu u Sloveniji.

"Orlovi" su trijumfom u četvrtom kolu grupe B nad Letoncima 80:71 (28:15, 10:13, 20:25, 22:18 ) obezbijedili prolaz u drugu rundu takmičenja.

U posljednjem, petom kolu u prvoj fazi po grupama, u ponedjeljak od 21 čas, Srbija će odmjeriti snage sa Crnom Gorom kada će se i definitivno znati konačan plasman u grupi i sa koje će pozicije "orlovi" krenuti u drugi dio takmičenja, odnosno koliko će bodova prenijeti. Kako trenutno stvari stoje, "orlovi" imaju dobre šanse da u drugu fazu odu sa maksimalnim brojem bodova.

Reprezentacija Srbije dobro je izanalizirala duel sa Makedonijom u kojoj je pretrpila prvi poraz na šampionatu u Sloveniji i izvukla određene pouke, što se odmah vidjelo na startu duela protiv Letonaca.

"Orlovi" su krenuli agresivno, ali i efikasno i zahvaljujući, prije svih sjajnim igrama Nenada Krstića i Raška Katića, brzo su stigli do visoke prednosti - 12:2. Držali su visok ritam i u nastavku što je rezultiralo vođstvom od "plus 13" (28:15) posle prve četvrtine.

Srbija je nastavila da zatrpava koš protivnika, pa su u 12. minutu na svom kontu imali čak 17 poena viška - 28:11. A onda su kola krenula nizbrdo.

Strpljivi Letonci koristili su svoje šanse da smanje rezultatski zaostatak, dok je sa druge strane Srbija solo akcijama i lošom igrom u odbrani polako "krckala" stečeno, a rival je bilježio lake poene.

Za dva minuta Letonci su se približili na 23:30 i ozbiljno priprijetili, a velika sreća, uz nepovezanu igru "orlova", bila je to što je rival forsirao šut iz daljine ali bez uspjeha. Budući da su Letonci ozbiljno grizli, Dušan Ivković je četiri minuta prije poluvremena zatražio tajm-aut, a zatim "očitao lekciju" svojim pulenima, što je imalo efekta. Odmah su zaigrali raznovrsnije u napadu, a i u odbrani su bili efikasniji (tri rampe u tri vezana napada u finišu podijelili su Krstić, Kalinić i Nedović Letoncima), dok je debitant Nemanja Krstić dobio priliku u finišu drugog kvartala i odmah se upisao u strelce, čime je Srbija vratila dvocifrenu prednost pre odlaska na veliki odmor - 38:28.

Nakon toga Srbija je uspjela da stigne i do 44:30 (24. minut), i kada se činilo da ponovo vlada situacijom na terenu, opet je Letonija pokazala zube i krenula u napad. Serijom 8:0 samo su uhvatili zamajac, a onda se rastrčali i krenuli da rešetaju, mahom iz daljine i unijeli potpunu neizvjesnost u meč.

Meiers je u finišu trećeg kvartala približio svoj tim na samo poen zaostatka (51:52), ali je Nedović trojkom opet odlijepio Srbiju na 55:51. Furiozni Mejers uspeo je da pogodi još jednom (53:55), ali je Bogdanović trojkom o tablu uz zvuk sirene vratio pet poena prednosti Srbiji - 58:53.

Jurili su Letonci razliku, ali i po terenu, a onda, čini se, uvukli i Srbiju u taj ritam, koji Krstiću i drugovima nije odgovarao. Rival je "orlovima" uspio u dva navrata da se približi na poen razlike (61:63 i 63:65 šest minuta prije kraja), ali je nakon toga Srbija uspjela rezultatski da "pobjegne".

Tri po minuta prije završetka izabranici Dušana Ivkovića su zahvaljujući trojci Bogdanovića otišli na "plus devet" (72:63), a zatim očuvali prednost do kraja. Doduše, brljotina iz 38. minuta kada je Mejeriš sa pet vezanih poena (trojka pa kucanje poslije krađe lopte Markoviću) približio svoj tim na 68:72 nije na sreću skupo koštala Srbiju, koja je trećim trijumfom, uz jedan poraz, obezbijedila plasman u drugu fazu takmičenja.

SRBIJA: Nedović 9 (4as), Nemanja Krstić 4, Micić, Bogdanović 9 (3-3 za tri), 3as, Bjelica 11 (5sk), Marković 9, Kalinić 2 (11sk), Gagić, Nenad Krstić 25 (5sk, 2as), Anđušić, Katić 11 (4sk), Štimac.

LETONIJA: Meiers 10, Mejeriš 5, Freimanis, Blums 12 (3as), J. Berzinš, Bertans 14, Kuksiks 1, Škele 2, Janičenoks 18, Strelnieks, K. Beržins 9, Selakovs.



TOK UTAKMICE:

IV ČETVRTINA

40. minut - Glupost. Kalinić pravi prekršaj, Letonci poentiraju preko Bertansa, a da pritom nisu potrošili ni sekund. Nedović je na linici slobodnih bacanja, pogađa oba. Tačka ili ne? Saznaćemo posle tajm-auta Letonije! Još 16 sekundi...

40. minut - Stao je Janičenoks, Nedović uhvatio loptu! Nismo postigli koš, ali vrijeme radi za Srbiju. Još 18 sekundi, Ivkovićev još jedan tajm-aut.

39. minut - Opet ne hvataju loptu igrači Srbije posle "rampe" Bjelice, koji je primoran da napravi petu ličnu grešku. Ovaj put Berzinš je jednom siguran.

39. minut - Kakva odbrana Krstića, bacio se kapiten i presjekao loptu, a Bjelica ispod drugog koša, uz dosta sreće, od tablu, odveo "orlove" na plus osam. Strijepimo, jer ne znamo da li je ta prednost minut i 32 prije kraja dovoljna.

38. minut - Kalinić hvata vrlo važnu loptu u napadu, a Krstić dobija priliku sa bacanja. Prvo je pogodio, i drugo!

37. i 38. minut - Berzinš je promašio oba puta sa penala, a onda su Srbi napravili nekoliko grešaka. Mejeriš se trojkom upisuje u strelce, pa krade loptu Markoviću i polaže. Strašno!

37. minut - Bogdanović je preuzeo odgovornost i u posljednjoj sekundi napada šalje Srbiju na "+9".

36. minut -Srljanje Markovića, a onda krade loptu i polaže za "+6". Lopta je za Srbiju, Letonci gube loptu, četiri minuta je do kraja. Tajm-aut za Letoniju.

35. minut - Konačno Katić poentira, pa skok Krstića u odbrani.

34. minut - Srbija prima lake poene. Janičenoks je iskoristio samo jedno bacanje. Sada i Nedović pravi faul, Janisu Blumsu drhti ruka, ali samo jednom. Sve su bliži.

34. minut - Proradila je dalekometna paljba Letonaca. Blums smanjuje na 63:61. Krstić siguran sa penala 65:61. I dalje Srbija ima prednost...

32. i 33. minut - Janičenoks uz faul, od tablu, pogađa i penal. Bjelica u prodoru i lijepo polaganje.

Napeto je u Jesenicama, a mogli su Srbi da imaju mirnu završnicu.

31. minut - Letonija pogađa za dva, a Srbija preko Stefana Markovića za tri!

III ČETVRTINA

30. minut - Meiers polaže, ali i Nedović za tri. Loša odbrana Srbije i na odmor, posljednji dvominutni, odlazi Srbija samo sa košem prednosti. Ne, imala je tri sekunde za posljednji napad, a Bogdanović je od tablu pogodio! Bravo!!!

29. minut - Nedović je izborio koš i bacanje u ovim teškim trenucima, ali je postigao samo dva poena. Janičenoks opet iz ugla za 52:49. Letonija je u igri!

28. minut - Meiers je promašio oba bacanja. Srljamo, a to kažnjava Janičenoks trojkom 50:46!

27. minut - Janičenoksa je krenuo šut (za dva), ali i Blumsa (za tri), međutim, dva puta uzvraća Krstić - 50:43. Kapiten je postigao do sada 21 poen.

26. minut - Bertans smanjuje sa linije slobdnih bacanja na "-6". Nedović i Anđušić na parketu, izašli su Kalinić i Marković. Konačno, Krstić pogađa oba penala, može i tako.

26. minut - Niko da prekine seriju Letonaca od 7:0. Imali su Srbi nekoliko vezanih grešaka, napad ne funkcioniše u ovim trenucima, Ivković zove igrače na predah... i kritike, vjerovatno. "Stani malo, imalo još jedan faul. Sve su h Srbi napravili na šutu... Idemo!", poručio je pred kraj tajm-auta srpski selektor.

24. minut - Sve je dobro uradio Nedović, osim šuta. Promašio je zicer. Katić je opet na parketu, nije namjestio ruku za šut sa šest metara. K. Berzinš se odlično snalazi ispod našeg obruča i sada je samo "+7". Novi pad u igri Srbije.

23. minut - Janičenoks, naravno, sa penala smanjuje. Nemanja Krstić nije precizan van linije 6,75, a pod košem Kalinić pravi grešku u koracima. Janičenoks sada pogađa i trojku.

23. minut - Dosta grešaka na obje strane. Nemanja Krstić bez straha... Idemo na "+14".

22. minut - Dosta "bacanja" na startu drugog dijela. Prošlo je manje od minut i po, a i jedni i drugi su šutirali po četiri. Srbija (Krstić i Bjelica) su pogodili sve, a Letonci dva.

21. minut - Nenad Krstić postiže prve poene u drugom poluvremenu - 40:28. Bertans, na drugoj strani, pogađa jedan penal. Bjelica ne pogađa tricu.



II ČETVRTINA

Kraj prvog poluvremena, deset poena prednosti za Srbiju - 38:28.

20. minut - Marković za tri... ništa!

20. minut - Nemanja Krstić sjajno započinje nastup za Srbiju - pogađa "dvojku".

19. minut - Prvo Krstić, pa Kalinić rampama zaustavljaju Letonce.

19. minut - Prekršaj Markovića za izlazak iz bonusa. Gagić je prije toga oklijevao ispod koša Letonije i dobio je blokadu. Ulazi Nemanja Krstić, njegov debi na Evropskom prvenstvu. Dugo nema poena.

18. minut - Nedović za tri... ništa! K. Berzins isto... i on nije precizan. Krstić je fauliran, ali je promašio oba penala. Serija neuspjelih šuteva.

17. minut - Nedović "krade" loptu i efektno zakucava, ali Blums postiže svoju prvu trojku - 36:28.

16. minut - Ivković je prilično bijesan na svoje pulene, olako su ispustili veliku prednost stečenu već u prvoj dionici. Kalinić pogađa oba penala.

15. i 16. minut - Markovićeva solo akcija bez realizacije. Letonci pošli po novi pogodak i još manju razliku. Forsiraju šut za tri, ali ih ne ide. Krstić je najviši u skoku. Marković promašuje za tri, Kalinićev skok u napadu, pa još jedan i na kraju je fauliran nakon promašaja Krstića. Minut odmora traži selektor Srbje, novi.

Srbija je stala, Ivković mora da traži predah za svoje igrače i da uputi korisne savjete.

14. minut - Berzinš zakucava u lice Bjelici - 32:25.

13. minut - U pomoć poslije šuta Katića priskače Bjelica i iz odbojke poentira. Katić se odlično zagradio pod našim košem i izborio faul u napadu, ali Micić je prekombinovao.

12. minut - Katić je prekinuo mini seriju. Micić opet greši, faulirao je Bertansa pri šutu za tri poena, a ovoj iskoristio šansu i smanjio na 30:23.

11. minut - Škele "dvojkom" otvara ovaj dio igre. Ušao je Vasilije Micić i napravio faul u napadu. Letonci počinju da igraju, Srbija je stala. Evo i prve trojke Letonije! 28:20!

Odlična igra srpskih centara Krstića i Katića. Srbija je vrlo dobra i u odbrani.

I ČETVRTINA

Kraj prve četvrtine - 28:15 za Srbiju.

10. minut - Bertans iz daljine, ali za dva - pogađa. Srbija je imala "+17"!

9. minut - Nemanja Nedović krade loptu na polovini Letonije, odigrava za Katića, a centar Zvezde postiže koš i pogađa dodatni penal. Katić još jednom polaže uz asistenciju Markovića. Centri Srbije dominiraju. Meires smanjuje na 28:13.

8. minut - Letonci pogađaju penale. Na drugoj strani, Krstić je otišao da odmori, a Raško Katić je odmah izborio nova bacanja i oba puta je bio precizan - 23:10.

Nenad Krstić ima 13 poena već sada!

7. minut - Kalinić pogađa jedno bacanje, Bjelica asistira za Krstića, a naš centar zakucava. Poslije nove dobre odbrane "orlova - opet Krstić 21:8!

7. minut - Srbija je imala 7-7 iz igre. Prvi promašaj, poslije šuta sa distance, za Krstića. Na drugoj strani Bogdanović dobija drugu ličnu, ali su se Srbi odbranili. Kalinić je u kontri izborio dva slobodna bacanja i loptu sa strane.

5. i 6. minut - Blums je prve poena ubacio sa linije za slobodna bacanja. Kapiten "orlova" sve probija, već je na devet poena! Letonija je ušla u ritam i vezala nekoliko uspješnih napada. Rezultat je 16:8.

5. minut - Berzinš prekida seriju Srbije, ali Krstić na drugoj strani nastavlja da dominira pod košem. Sjajno je centar CSKA ušao u meč.

3. minut - Opet Krstić koš i bacanje, ovaj put je precizan 10:2. Posle promašaja Blumsa, Stefan Marković je riješio da sam završi akciju i uspio je lijepim prodorom pod koš. Srbija već ima "+10". Tajm-aut, prvi na meču za Letoniju.

2. minut - Lopta je opet spuštena na Nenada Krstića, a kapiten poentira uz dodatno bacanje. Poslije promašaja uhvačenu loptu u koš smješta Bjelica - 7:2. Dobar početak!

1. minut - Bogdanović trojkom otvara utakmicu - 3:0.

- Početne petorke, Srbija: Bogdanović, Marković, Kalinić, Bijelica, Krstić. Letonija: Blums, Janicenoks, Strelnieks, Berzins, Selakovs.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC