• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dule: Pravilo "četiri stranca plus Savović"

Trener Partizana smatra da su neke od predloženih izmjena Registracionog pravilnika KSS "potpuno u interesu Zvezde".

 Dule: Pravilo "četiri stranca plus Savović" Izvor: MONDO

Evropsko prvenstvo u Sloveniji trajaće još osam dana, a ubrzo po njegovom završetku, trebalo bi da bude održana Skupština Košarkaškog saveza Srbije, na kojoj će se glasati o predloženim izmjenama i dopunama Registracionog pravilnika.

Te promjene su se krajem avgusta već našle pred delegatima, ali je izjašnjavanje, na prijedlog predsjednika Upravnog odbora KSS Dragana Đilasa, odloženo zbog jedva ispunjenog kvoruma i važnosti novih akata.

Prijedlog važan za seniorsku konkurenciju je da se dosadašnja kvota stranaca za nastupe u domaćim takmičenjima poveća sa četiri na "četiri plus dva", tako da dva dodatna mjesta budu rezervisana za igrače koji imaju srpske pasoše, ali ne i srpsko košarkaško državljanstvo.

Duško Vujošević konstatovao je da bi novo pravilo moglo da se nazove "četiri stranca plus Savović", jer je usmjereno ka tome da krilni centar Crvene zvezde Telekom, Boris Savović, dobije status domaćeg igrača.

Trener Partizana dodao je da su četvorica stranaca "sasvim dovoljna" i objasnio zbog čega.

"Smatram da je u redu što je (svojevremeno) zauzet stav da se domaćim igračem smatra samo onaj koji može da igra za reprezentaciju Srbije. Plašim se da bi se povećanjem kvote od četiri stranca krenulo u štancovanje pasoša, da bi se ionako slaba produkcija igrača dodatno osiromašila i da bi se klubovi - kao što se dešavalo u drugim zemljama - sa rada na terenu prebacili na rad usmjeren ka dobijanju državljanstva, putem ženidbi i drugih trikova. Tako bi se ekipe pravile većinom od stranaca i to ne bi bilo dobro za našu košarku".

On je prokomentarisao još dvije predložene promjene.

Saglasan je sa prijedlogom da juniorski pogoni srpskih klubova mogu da imaju dvojicu stranaca, igrača mlađih od 18 godina.

"Zašto Partizan i Zvezda ne bi mogli da dovedu klince iz afričkih zemalja, koje raspolažu potencijalima za NBA ligu, pa da onda kroz svoj sistem proizvedu igrača koji bi bio jeftin stranac i kapital za prodaju jednog dana. Naravno, sve to u razumnom broju".

Tu je i prijedlog da četiri igrača jednog kluba mogu da igraju na dvojnu licencu za klub iz nižeg ranga.

"Ne znam da li je to Đilasov, ili prijedlog nekog drugog, ali znam da trenutno u potpunosti odgovara interesima Crvene zvezde. Četiri njena igrača će moći da igraju za FMP, Savović će postati domaći igrač jer ima srpski pasoš - uz taj prijedlog samo što nisu nacrtali i njegovu sliku", primjetio je strateg crno-bijelih.

"Legitimno je da svako pokuša da plasira i realizuje svoj interes, ali nije u redu da se to uvija u oblandu opšteg interesa", završio je Vujošević.

(Ivan Bogunović, MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC