• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: A, sada... četvrtfinale! (VIDEO)

Reprezentacije Srbije i Španije odigraće u srijedu (17.30) meč za plasman u polufinale Eurobasketa.

 EP: A, sada... četvrtfinale! (VIDEO) Izvor: MONDO

U srijedu, u 17.30 časova, počeće treća, završna faza Evropskog prvenstva u Sloveniji.

Prvi četvrtfinalni meč Eurobasketa odigraće reprezentacije Srbije i Španije, prvoplasirani tim Grupe E i četvrtoplasirani Grupe F.

Sastaće se novi "orlovi" Dušana Ivkovića, sa devet debitanata u sastavu, i najdominantnija evropska košarkaška reprezentacija od jugoslovenske, sa početka 21. vijeka.

O (ne)očekivanom porazu Španije od Italije, kojom su šampioni Evrope odabrali Srbe za rivale u četvrtfinalu, nije potrebno previše govoriti, jer ništa novo, ni konkretnije ne može biti rečeno.

Izabranici Huana Orenge isticani su od početka turnira kao jedan od dva najveća favorita za osvajanje titule. U prvoj fazi su razbili Hrvatsku (68:40), izgubili od Slovenije (69:78), pa pobijedili Češku (60:39), Poljsku (89:53) i Gruziju (83:59).

U drugoj rundi su bili neuspješniji. Poraženi su od Grka (75:79) i Italijana (81:86), a pobijedili su samo Fince (82:56). Ipak, obezbijedili su plasman među najboljih osam.



Uprkos lošim igrama na startu takmičenja, nema dileme da "furija" zna tajnu kako se osvajaju titule i za koju fazu prvenstva se tempira forma.

"Ne blistamo, nismo isti tim kao prije, igramo drugačije, imamo drugačije igrače, ali, na kraju krajeva, plasirali smo se u četvrtfinale. Svejedno je kako dođeš dotle, kao četvrti ili prvi u grupi. To je jedan meč. Nema lakih utakmica do kraja, ni za nas, ni za bilo koga", izjavio je u Ljubljani srpskim novinarima Hoze Kalderon.

Najbolji strijelac Španaca je Mark Gasol (13,8), on je i najbolji skakač (8), dok je Kalderon najbolji asistent (3).

Ne bi smjela ni da postoji iluzija da sa njima, Rubiom, Rodrigezom, Fernandezom i ostalima, "furija" ne planira da potroši svu energiju da uđe u istoriju, bez obzira na to što dres Španije ne nose Pau Gasol, Huan Karlos Navaro, Felipe Rejes, Serž Ibaka, Nikola Mirotić i Viktor Sada.

Čak se ni novom selektoru Huanu Orengi ne može pripisati neiskustvo, pošto je bio pomoćnik prethodniku Skariolu na dva Eurobasketa, Svjetskom prvenstvu u Turskoj i Olimpijskim igrama u Londonu. Štaviše, lično je igrao na četiri EP, OI u Barseloni i na dva SP.

Tokom njegove košarkaške karijere, reprezentacija Jugoslavije često je dočekivana na platou ispred Skupštine grada. Prethodnike momaka koji su igrali pod plavo-bijelo-crvenom zastavom, Španci i žele da dostignu u Ljubljani.

Ako bi osvojili titulu u Stožicama, momci sa Pirineja postali bi prva reprezentacija koja je, nakon SFR Jugoslavije, tri puta uzastopno osvojila zlato na kontinentalnim prvenstvima. "Plavi" su to uspjeli da učine prije četiri decenije, trijumfima '73, '75 i '77!

"Nema veze da li igramo protiv Srbije, Litvanije, Francuske ili Ukrajine. Moraćemo da uradimo bolji posao od protivnika, pokušaćemo da igramo bolje... To je jedna utakmica, čevrtfinale. Volio bih da iskustvo bude naša prednost, ali ne mogu da znam (osmijeh). Kao što sam rekao, moramo da igramo mnogo bolje nego protiv Italije, ako hoćemo da pobijedimo, bez obzira na ime protivnika. Ne mijenja nam stvari ako je to Srbija ili neko drugi... zaista moramo da pobijedimo", dodao je Kalderon.

Od 2002. godine i trijumfa Jugoslavije u Indijanopolisu, Španci su dokazali da su naučili u hodu da mijenjaju timove i usput osvajaju medalje. Od tada samo tri puta nisu bili na podijumu, a od 2005. samo jednom!

Lako ćete se sjetiti kada i gdje.

Na EP u Švedskoj, 2003. godine, bili su srebrni. Na OI u Atini 2004. sedmi, a na EP u Srbiji čevrti.

Dogodine su u Japanu osvojili zlato na SP, pa 2007. srebro na Eurobasketu kod kuće, a 2008. srebro i na OI u Pekingu. Naredne, 2009, u Poljskoj su se popeli na najviši stepenik pobjedničkog podijuma.

Zauzimanje nekog od mjesta na podijumu planirali su i podrazumijevali i 2010, na SP u Turskoj, ali se to nije dogodilo.

Razlog tome je dobro poznata, istorijska trojka Miloša Teodosića u posljednjim momentima četvrtfinala, za veliku pobjedu Srbije. Neuspješno ga je čuvao Horhe Garbahosa, koji je i sada uz španski tim.

VIDEO

Kao što je i navedeno, to je bio posljednji neuspješni napad Španaca na medalju.

"Biće teška utakmica, ali mislim da smo spremni. Bio je težak turnir za sve. Znamo da Srbija ima iskusne igrače - Krstića i Bjelicu, kao i da ima mnogo mladih i talentovanih igrača, koji igraju sa mnogo energije", izjavio je Garbahosa u utorak uveče u Ljubljani, za "Sport network".

Glasine da su Španci namerno pustili Italiju da bi igrali sa Srbijom nisu došle do njega.

"Ko je širio te priče?", pitanjem je odgovorio na pitanje.

Zna recept za pobjedu "furije" nad izabranicima Dušana Ivkovića.

"Ako hoćemo da ih pobijedimo, znamo da moramo da odigramo sa istom energijom kao i oni, a oni će pokušati da tu energiju pokažu našim iskusnim igračima na terenu", objasnio je Garbahosa.

Istorijske pobjede "orlova" u Turskoj dobro se sjeća.

"Da, pamtim tu utakmicu... Čestitam za to".

I trojka Miloša Teodosića ostala mu je urezana u sjećanje.

"Čestitam za to, ponovo... Da li imate neko drugo pitanje?", rekao je na kraju kratkog razgovora u dvorani Ježica.

Peti duel Srbije i Španije od raspada državne zajednice SCG biće prvi na dnevnom programu. Dvije reprezentacije do sada su odigrale četiri meča i obje su ostvarile su po dvije pobjede.

Španci su bili bolji u finalu EP u Poljskoj (85:63) i u Litvaniji (84:59). Srbi su pobijedili u Poljskoj (66:57) i Turskoj (92:89).

Selektor Dušan Ivković istakao je, u najavi utakmice, da će povreda Stefana Markovića dati veliku prednost bekovskoj liniji Španije, ali i da "orlovi" imaju priliku pod košem, gdje će se Krstić i saigrači suprotstaviti Marku Gasolu i debitantima Reju, Gabrijelu i Agilaru.

Srbija bi pobjedom i plasmanom u polufinale ispunila svoj osnovni cilj - obezbijedila bi plasman na Svjetski kup, koji će biti odigran sljedeće godine, baš u Španiji.

Sa druge strane, poraz ne bi uticao na ostvarenje primarne želje "orlova", selektora i stručnog štaba. U tom slučaju, "furija" bi omogućila i sedmoplasiranoj ekipi u konačnom plasmanu da obezbijedi plasman na sljedeće takmičenje.

"Praktično, započinjemo fazu u kojoj bismo trebali da pobijedimo jednu od naredne tri utakmice, a utakmica sa Španijom je prva", objasnio je selektor Ivković dan prije četvrtfinala.

Srpski i španski košarkaši istrčaće na parket dvorane Stožice u 17.30 časova.

PAROVI ČETVRTFINALA EP

U borbi za plasman u polufinale Eurobasketa, u srijedu će biti odigran još jedan meč, a u četvrtak preostala dva.

SRIJEDA:

Srbija - Španija 17.30, Slovenija - Francuska 21.00

ČETVRTAK:

Hrvatska - Ukrajina 17.45, Litvanija - Italija 21.00.

Polufinala će biti odigrana u petak.

(Izvještač MONDA iz Slovenije, Mladen Šolak, foto: MN Press, Beta/AP/Petr David Josek)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC