• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sale Đorđević: Moj san je da vodim Srbiju

Srbija nema selektora, Savez nema Stručni savjet, Svjetsko prvenstvo se približava... Vrijeme je za odluku ko će zamijeniti Dudu Ivkovića!

 Sale Đorđević: Moj san je da vodim Srbiju Izvor: MONDO

Košarkaška Srbija od povlačenja legendarnog Dušana Ivkovića sa klupe nacionalnog tima u septembru, po završetku Evropskog prvenstva u Sloveniji ("orlovi" osvojili šesto mjesto), nema selektora.

A, dugo već u Savezu ne radi, niti postoji, Stručni savjet, koji je tokom istorije imao posljednju riječ kada je trebalo birati sljedećeg.

U takvoj situaciji, vrijeme prolazi, a javnost se sve češće bavi aktuelnim košarkaškim temama vezanim za klubove. Djeluje kao da za odluku o tome ko će voditi "orlove" na Svjetskom prvenstvu u Španiji narednog ljeta - ima vremena. Ali, sve je samo nije tako!

Jedan od standardnih kandidata košarkaške publike u Srbiji, bio je, jeste i biće, jedan od najboljih košarkaša koje je ova zemlja imala - Aleksandar Đorđević. On je u intervjuu za "Politiku" jasno i glasno rekao da je veoma zainteresovan da postane selektor reprezentacije koju je vodio do najvećih uspjeha u svijetu sporta.

"Ne postoji trener na svijetu koji ne želi da bude selektor svoje zemlje, pa je to i moj san", počeo je Đorđević (46) intervju za "Politiku" iz Milana, gdje živi već dugo.

"Moj stav kao nekadašnjeg vrhunskog sportiste jeste da je svaki sportista koji se otisne u trenerske vode nepotpun ako u sebi nema ambiciju svih ambicija - da vodi selekciju svoje zemlje".

Đorđević je trenutno bez angažmana od kada se prošle godine rastao sa Benetonom iz Treviza (2011/12). On je u karijeri sa klupe vodio još samo Olimpiju iz Milana, odnosno Armani Džins, u sezoni 2006/07 i upravo je to bila i najveća prepreka njegovom zaposlenju u Kući košarke - nedostatak iskustva.

Đorđević je otkrio i kada je, za sada, bio ostvaren jedini kontakt sa Savezom. Bilo je to 2007. godine, poslije debakla koji su "orlovi" Zorana Slavnića doživjeli na Evropskom prvenstvu u Španiji, kada nisu prošli prvi krug.

"Dobio sam poziv jedne od radnih grupa koje su vodile Savez, dok su u njoj bili Bora Stanković, Dragan Kapičić, Nebojša Čović i ostali. Rekli su mi tada da smatraju da bi ja trebalo da preuzmem reprezentaciju i ja sam im rekao da to želim".

Ali...

"Ali se ipak nismo dogovorili. Ja sam bio za to da se postave kriterijumi za izbor selektora, da se kaže da li je, recimo, dovoljno da na to mjesto dođe neko samo zato što je bio dobar igrač ili je potrebno neko trenersko sazrijevanje. Mislim da sam imao zreo odnos i stav prema tome iako možda nisam bio toliko zreo kao trener".


U ovom slučaju, Đorđević apeluje da aktuelno rukovodstvo Saveza ponovo okupi "najmudrije" ljude i oformi Stručni savjet, koji bi trebalo da razgovara i donese odluku o tome ko će biti prvi kandidat da naslijedi Ivkovića, čoveka koji je vodio selekciju od 2008. do prije dva meseca.

"Glasam iz sve snage za Stručni savjet, jer ako ne slušamo te naše najmudrije glave, pa koga ćemo onda da slušamo", kaže Đorđević i naglašava da ovaj posao nije nimalo naivan, jer od rezultata košarkaške reprezentacije zavisi sudbina košarkaškog sporta u Srbiji.

"Popularnost sporta, njegova širina, uticaj na mlade, kulturu, djecu... mjeri se uspjehom reprezentacije. To ću dokazati prosto, poređenjem košarke iz vremena dok smo harali Evropom i svijetom i današnjeg tenisa u Srbiji. Gdje je tenis bio onda, a gdje je košarka danas? Koliko znači poruka kada Novak Đoković kaže da mu je titula sa Dejvis kup reprezentacijom Srbije bitnija od trijumfa na Vimbldonu? Tako su i nastajali oni legendarni balkoni, kada je s nama slavila cijela zemlja. To je krenulo od košarke...", tvrdi popularni "Sale Nacionale".

Da postoji Stručni savjet...

"Politika" je u istom izdanju objavila i komentare članova posljednjeg, odnosno raspuštenog Stručnog saveza KSS. Velika većina složna je u ocjeni da naredni selektor Srbije treba da bude baš Đorđević!

Dušan Ivković: Kesar
Ranko Žeravica: Đorđević
Božidar Maljković: Đorđević
Svetislav Pešić: Đorđević
Dražen Dalipagić: Đorđević
Bogdan Tanjević: Đorđević
Željko Obradović: Đorđević
Dragiša Vučinić: Kesar
Ratko Radovanović: Slavnić
Zoran Slavnić: "Nije bitno šta misli moja malenkost"
Miroslav Nikolić: "Mnogi su zaboravili da sam bio prvi pomoćnik Obradoviću kad je osvojio sve što je mogao"
Žarko Varajić: "Potreban nam je selektor sa ozbiljnim iskustvom"

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC