• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ABA: Podgoričani, žalba se odbija!

Direktor ABA lige odlučujući o žalbi KK Budućnost zbog neregularnog koša Olimpije za pobjedu u "Morači" doneo je sljedeću odluku: Žalba se odbja.

 ABA: Podgoričani, žalba se odbija! Izvor: MONDO

Jakov Vladović postigao je trojku za pobjedu Olimpije nad timom Budućnosti u "Morači" možda i poslije isteka vremena, ali je direktor takmičenja ABA lige Josip Bilić odlučio da odbije žalbu Podgoričana, odnosno da prizna bodove Ljubljančanima.

U srijedu je na oficijelnom portalu lige objavljeno saopštenje, u kojem se obrazlaže odluka.

Prenosimo je u cjelosti:

"Na temelju čl. 3. Propozicija takmičenja ABA lige direktor lige dana 20.11.2013. odlučujući o žalbi KK Budućnost VOLI iz Podgorice donosi sljedeću odluku:

Žalba se odbija.

OBRAZLOŽENJE

KK Budućnost VOLI je dana 16.11.2013. podnijela delegatu utakmice 8. kola ABA lige KK Budućnost VOLI – KK Union Olimpija, koja je istog dana odigrana u Podgorici, po kapitenu ekipe žalbu u službenom roku od 20 minuta nakon završetka utakmice.

U navedenoj žalbi navodi se da je kraj utakmice neregularan i to što je koš igrača KK Union Olimpija J. Vladovića postignut nakon isteka vremena, te da je konačan rezultat utakmice neregularan.

Žalba nije osnovana.

Odlučujući o predmetnoj žalbi, a u skladu s Propozicijama takmičenja ABA lige i Evrolige "Bylaws", direktor lige je u odnosu na žalbeni razlog - postignuća koša van vremena utakmice - pribavio mišljenje sudija i delegata utakmice.

Iz pribavljenog mišljenja proizlazi sljedeće: Sudije utakmice navode da je zadnji koš igrača KK Union Olimpija J. Vladovića postignut regularno, jer je lopta napustila ruke igrača prije isteka vremena (pogledajte snimak). U vezi navedene odluke konsultovana su sva trojica sudija i su svi bili istog mišljenja. Na temelju FIBA Službenih pravila košarkaške igre, čl. 46.9, 46.11 i 46.12 u isključivoj je nadležnosti sudija odlučivati o vremenskom toku utakmice, uključujući i donošenje odluke o kraju utakmice.

Na spomenutoj utakmici bio je kontrolor, a utakmica je bila i na televiziji. Iz izvještaja kontrolora utakmice može se potpuno jasno razabrati da je utakmica u cjelini odsuđena iznad prosjeka, vrlo dobro i skoro bez prigovora. Što se zadnjeg koša tiče, bilo je jako teško doneti takvu ili drugačiju odluku. Za takve stvari u nekim sportovima upotrebljava se foto finiš, a u košarci "Instant Reply", koga u našoj ligi, nažalost, nema.

Jedini mjerodavan faktor su crvena svjetla na tabli koja nažalost na ovoj utakmici nisu radila ispravno. Upale se, ugase i opet upale, što je objektivno sudijama još i te kako otežalo donošenje odluke. To se vidi i na snimcima kojih ima puno i na Internet medijima kako svijetli crveno dok je lopta još u ruci igrača i kako ništa ne svijetli dok je lopta u zraku i kako se opet pali crveno dok je lopta u zraku i pada u koš. Sudije su u ovim okolnostima morale odlučiti u djeliću sekunde, što su i učinili.

Temeljem mišljenja službenih osoba utakmice, direktor lige je donio odluku o odbijanju žalbe KK Budućnost VOLI.

Na odluku direktora lige dozvoljena je žalba koja se podnosi drugostupanjskom organu i to Predsjedniku ABA (gosp. Radovan Lorbek) u roku od 24 sata od dana prijema odluke, shodno odredbama čl. 54. i 55. Propozicija takmičenja ABA lige", navodi se u obrazloženju.

Pogledajte spornu trojku - VIDEO

(MONDO, Foto: Abaliga.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC