• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KVALIFIKACIJE: Novica torpedovao Bugare!

Srbija pobedila Bugarsku 74:64 i sada obe ekipe imaju po tri pobede i po jedan poraz. Novi susret ovih rivala 20. septembra.

 KVALIFIKACIJE: Novica torpedovao Bugare! Izvor: MONDO

Posle ne baš prijatnog i svakako neplaniranog poraza od Finske, košarkaška reprezentacija Srbije proradila je u najvažnijem trenutku - u duelu sa Bugarskom, do srede uveče, jedine neporažene ekipe u kvalifikacionoj Grupi A za Evropsko prvenstvo.

Pred oko 15.000 gledalaca u Areni (ponovo besplatan ulaz, ali uz bolju organizaciju nego protiv Mađara), u derbiju Grupe A Srbija je pobedila Bugarsku 74:64 (18:13, 20:13, 18:17, 18:21) i sada te dve ekipe imaju po tri pobede i po jedan poraz u kvalifikacijama za odlazak na šampionat Starog kontinenta u Poljskoj.

Vrlo je moguće da će isti rivali 20. septembra u Bugarskoj odlučivati o prvom mestu u grupi.

Centralna figura meča bio je Novica Veličković, koji je za osam ipo minuta postigao pet "trojki" (za sve se može reći da su bile ključne) i zahvaljujući njemu srpski tim je najpre napravio osetniju razliku u trećoj četvrtini, a potom i dokrajčio rivala u poslednjem delu igre.


Obistinila se najava selektora Dušana Ivkovića da utakmica protiv Bugara neće biti previše lepa za gledanje. Srpski tim nije imao pravo na grešku u meču sa ekipom koju predvodi Izraelac Pini Geršon i osetila se stegnutost u igri Srbije.

Zahvaljujući solidnoj odbrani, Srbija je u prvom kvartalu nadoknađivala lošiju igru u napadu i nekoliko promašenih zicera. Prva četvrtina završena je prednošću "orlova" od pet poena (18:13), a u nastavku je Stefan Marković poboljšao mobilnost odbrane srpskog tima, što je rezultiralo povećanjem prednosti na + 10 sredinom druge četvrtine (27:17). Bugari se, međutim, vraćaju i ponovo hvataju rezultatski priključak, ali se na poluvreme odlazi prednošću domaćina - 38:26.

Ključni period meča odigrao se sredinom treće četvrtine, kada Novica Veličković vezuje dve trojke, najpre za 45:32, a potom i za 48:34. Bili su to trenuci kada je publika u Areni živnula (ne računajući grupu pristalica pokreta "Obraz" koja je uzvikivala imena haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića).

Publika je prethodno burnije reagovala kada ju je "potpalio" selektor Ivković negodujući u 23. minutu
što je sudija iz Izraela Bahar promenio odluku posle faula nad Krstićem (42.32).

Kada je u 32. minutu, Novica Veličković postigao novu trojku za 59:43, pobednik se već nazirao, a potom je dotukao protivnika onim što je najbolje radio - šutem van 6,25m.

U kvalifikacijama je bitna i razlika, a srpski tim olako je proćerdao dvedesetak poena prednosti, koje je imao na nekoliko minuta pre kraja. Bugari su za par minuta napravili seriju od 17:4!

Veličković je bio daleko najefikasniji u srpskom timu sa 20 poena (šut za tri šest od devet), Nenad Krstić postigao je 12 poena uz šest skokova, a Miloš Teodosić 11 poena, ali i sedam asistencija. Vredna pomena i rampa Stefana Markovića koju je "zalepio" Ibrahimu Džaberu.


Inače, šut za tri poena srpskog tima bio je 11 od 32 pokušaja.

Kod Bugara najefikasniji je bio Džaber sa 12 poena, ali je imao i četiri izgubljene lopte, a meč je završio bez ijedne asistencije, što je krajnje neobično za jednog plejmejkera.

Naredni meč u kvalifikacijama Srbija ponovo igra u Beogradu 6. septembra, a protivnik je Italija, dok Bugarska ide u goste Mađarskoj.

U 7. kolu (10. septembra) Srbija je slobodna, a ostali parovi su: Bugarska - Finska i Italija - Mađarska.

Tri dana kasnije (13. septembra), Srbija će u goste Mađarskoj, a Finska dočekuje Italiju. U 9. kolu (17. septembra) igraju Srbija - Finska i Italija - Bugarska, a poslednje, 10. kolo igra se 20. septembra. sastaju se: Bugarska - Srbija i Finska - Mađarska.

Pobednici grupa idu direktno na EP, kao i tri najbolje drugoplasirane ekipe, a jedna ekipa će igrati dodatne kvalifikacije.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC