• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kostas Rigas za MONDO: Bolji smo od NBA

“U Evropi igrači i treneri žive za košarku i vrlo su razočarani kada dožive poraz. To nije slučaj u Americi”, kaže legendarni sudija Kostas Rigas.

 Kostas Rigas za MONDO: Bolji smo od NBA Izvor: MONDO

Rigas je došao u Beograd povodom finalnog turnira regionalne NLB Lige i u intervjuu za MONDO istakao značaj tog takmičenja, kojeg je ocijenio kao najvažnije poslije Evrolige!

Tokom posjete redakciji MONDA 65- godišnji Rigas je ljubazno izašao u susret i odgovarao na pitanja u vezi sa trenutnim kvalitetom sudija i suđenja u Evropi, prisjetio se vremena kada je on dijelio pravdu pod koševima, i "prognozirao" ishod finala Fajnal-fora Evrolige u Berlinu.

Bili ste igrač, trener, ali kada ste sebi rekli: "Dosta je, mogao bi da budeš sudija"?

"U košarci sam prošao sve. Bio sam igrač, reprezentativac, trener u prvoj grčkoj ligi, ali u jednom trenutku nisam više mogao da se borim sa sudijama i suđenjem i da trpim nepravdu. Razmišljao sam i poželio da i sam budem sudija, jer su one nezavisne od bilo koga. Treneri zavise od vlasnika kluba, od igrača, navijača, medija, a sudije nemaju takvu vrstu pritiska. Od samog sudije zavisi da li će da napreduje, da li ide gore ili dole. Bio sam korektan i mislim dobar i uspješan sudija", rekao je Rigas.

Grčki arbitar sudio je na tri Olimpijade, dva svjetska i pet evropskih prvenstava, kao i nekoliko finala turnira Kupa šampiona i Evrolige.

Nije mu bilo suđeno da dijeli pravdu i u finalu Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine između nekadašnjih SSSR-a i SFRJ. FIBA ga je odredila da sudi to finale, ali čuvenom pukovniku Aleksandru Gomeljskom to se nije dopalo.

"Gomeljski je tada rekao da ne želi evropske sudije u finalu. S obzirom na to da sam ja bio jedini od evropskih sudija koji je bio određen za finale, znači da nije želio mene. Valjda se bojao toga što je Bora Stanković bio generalni sekretar FIBA...", ispričao je Rigas.

U finalu je tada pobijedio SSSR, a Jugoslavija je imala "strašan" tim, u kojem su bili Dražen Petrović, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Vlade Divac, Dino Rađa, Jure Zdovc...

Upitan koja mu je utakmica bila najteža za suđenje u cijeloj karijeri, Rigas je odgovorio da ne može da kaže koja je bila najteža, ali da su svakako najznačanija bila finala olimpijskih igara.

"Sudio sam finala evropskih prvenstava i svjetskih prvenstava, ali to su samo košarkaška prvenstva. Na Olimpijskim igrama zastupljeni su svi sportovi, najveći je sportski događaj na planeti", kaže Rigas, koji je sada direktor sudija u Evroligi.

Kvalitetne sudije iz ex-YU

Rigas ima visoko mišljenje o evropskim sudijama, za koje kažu da su "najbolje na svijetu", ali isto tako i za sudije iz regiona bivše Jugoslavije, jer iz godine i godinu dolaze novi, mladi i talentovani arbitri.

"Nije sebično ako kažem da su evropske sudije najbolje na svijetu. To uvijek govorim javno, a to mi je potvrdio i menadžer NBA za Evropu. Zašto je to tako? U Evropi igrači i treneri žive za košarku, igraju je srcem, igraju da pobijede i vrlo su razočarani i tužni kada dožive poraz. To nije slučaj u Americi. Kada neki tim izgubi ništa se ne dešava, gotovo da nema emocija. Ovdje je drugačije. Poraz je ubod u srce. Tako je isto i kod sudija. I oni žele da budu u duhu igre, nisu roboti".

"Što se tiče sudija iz Srbije i ovog regiona, vrlo sam zadovoljan. Kontinuirano se 'proizvode' nove, mlade, talentovane i kvalitetne sudije i srećan sam što ih imam na listi", kao je Rigas, prisjetivši se nekih svojih kolega iz bivše Jugoslavije koji su, prema njegovoj ocjeni, bili u vrhu evropske košarke.

Šta je glavni kriterijum da jedan sudija dođe na listu onih koji imaju tu privilegiju da sude evroligaške mečeve?

"Glavna stvar je potencijal. Ako sudija ima potencijal, uz to i karakter, ako je voljan da uči, to sve doprinosi njegovom napretku. Sudija mora da bude fer na terenu, pravedan. To je moja dogma. U sportu se griješi, kao i u drugim stvarima. Griješe igrači, treneri, vlasnici klubova i, naravno, i sudije, jer su ljudi. Ali, ne smije to svjesno da radi i na štetu određene ekipe. Sudija mora da bude korektan i pošten prema objema stranama. Sudija treba da bude neka vrsta servisa, jer to u suštini i jesmo".

Kompletan intervju pročitajte na www.mtsmondo.com.

(P. Vujić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC