• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Varda: Ne igram za BiH zbog nacionalista!

Centar Mega Vizure Ratko Varda po prvi put otkrio razloge napuštanje reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Iskusni Ratko Varda je u karijeri igrao za mnoge velike evropske klubove, među kojima i Real Madrid, Himki, Partizan ili Bešiktaš, a oprobao se i u NBA ligi u dresu Vašingtona i Detroita.

Posljednju sezonu predvodi klince Mege, koji su u debitantskoj sezoni u ABA ligi osigurali opstanak pobjedom nad Širokim u 21. kolu.

U intervjuu za list "Press RS" po prvi put je otkrio prave razloge napuštanja selekcije BiH, čiji dres je nosio dvije godine.

"Jako sam se razočarao jer još postoji taj neki mentalitet, da ne idem dalje. Uostalom, ko razumije shvatiće! I dok god je taj mentalitet prisutan i dok se ne prestane razmišljati da sam ja ovo ili ono, reprezentacija neće, bar po mom mišljenju, praviti rezultate koje zaslužuje. Ako dobro pogledate vidjećete da Bih ima kvalitetne igrače, samo je pitanje da li će da dođu i prihvte taj mentalitet. Zavisi kako će oni da prihvate da li im je trener Bošnjak, Hrvat ili Srbin, a u ovom slučaju Crnogorac (Duško Ivanović, prim.aut)? Meni je žao da nakon ovoliko dugo vremena i dalje traje taj neki nacionalistički duh. Bio sam tamo dvije godine, ali sam otišao jer nisam želio da budem dio takve priče", rekao je robustni Varda.



U pretposljednjem kolu regionalnog takmičenja, Varda je štiteći Darija Šarića zamolio navijače u Smederevu da prestanu s vrijeđanjem mladog asa Cibone čime je dokazao da je veliki čovjek i pravi sportista.

"Nisam ja heroj ili tako nešto, jednostavno ružno je izgledalo da momku od 19, 20 godina takoreći još djetetu, psujete majku i da ga vrijeđate cijelu utakmicu. Bilo je previše ružno a da ne spominjem da vam u grad dolazi igrač koji je trenutno najbolji u ligi. Ma kakva god da je liga ili odakle dolazi, pokaži poštovanje prema igraču. Uostalom bila je puna dvorana koja je došla da nas podrži i sad bi svi trebali da ispaštaju zbog desetak huligana".

Varda je uvjeren da će dolaskom Aleksandra Đorđevića na klupu Srbije, "orlovi" biti opet jedna od velikih sila evropske košarke.

"Može Srbija svašta da uradi zavisno od toga ko će se odazvati selektoru. Unazad nekoliko godina neki igrači su odbijali pozive s razlogom ili bez njega i krajnje je vrijeme da se prekine s tom praksom. Ako Sale uspije da okupi ekipu koju želi, orlovi će se vratiti među pet najboljih u Evropi", podvukao je košarkaš porijeklom iz Gradiške.

(MONDO, foto: Radio Sarajevo, MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC