• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda slavi, umalo preokret Partizana!

Fenomenalna borba pred 6.000 ljudi u Pioniru. U glavnim ulogama Blažič i Kinzi - 63:57 (20:15, 13:14, 12:15, 18:13).

Kakva borba u drugom ovosezonskom "večitom" derbiju!

Crvena zvezda Telekom i drugi put je srušila Partizan, dokazavši da je trenutno kvalitetniji, kompaktniji i spremniji tim.

Popravili su crveno-bijeli skor na 17-4, načinivši veliki korak ka osvajanju prvog mjesta u ligaškom delu sezone, dok su komšije (14-7) ponovo na diobi treće i četvrte pozicije sa zagrebačkom Cibonom.

Cedevita je druga sa 16 pobjeda i pet poraza.

Zvezdu je do trijumfa predvodio Jaka Blažič sa 19 poena - sve u prve tri četvrtine - a utakmicu su "prelomili" Čarls Dženkins i Raško Katić.

Dženkins je u posljednjoj dionici ubacio 10 od svojih 11 poena, uključujući dvije trojke i jedno prelijepo polaganje, poslije driblinga kojim se na "brisanom" prostoru oslobodio Tarensa Kinzija.

Zvezda je tim košem u 36. minutu otišla na 13 razlike (61:48), koliko je imala i sredinom druge dionice (30:17), ali nije dotukla Partizan, čiji je najbolji igrač ove sezone, Bogdan Bogdanović, završio utakmicu sa devet poena, uz šut iz igre 4/19 (trojke 1/8).

(Vrlo malo toga polazilo je za rukom i NBA pojačanju, Saši Pavloviću. Igrao je 16 minuta i postigao svega pet poena, uz slab šut iz igre 1/7. Na početku je Baranin bio prva opcija u napadu branioca titule, ali se vremenom iskristalisala spoljna linija Bogdanović, Tepić, Kinzi, koja je iznijela najveći dio tereta.)

Crno-bijeli su na seriju lidera ABA lige od 11:1 odgovorili naletom od 9:0 i 72 sekunde prije kraja prišli na 61:57, košem uz dodatno slobodno bacanje Žofrija Lovernja.

Na drugoj strani se spetljao Katić i Partizanu se ukazala nenadana prilika da priđe na korak od preokreta... I onda je Zvezda, za razliku od gostovanja Cedeviti prije sedam dana, odigrala pobjedničku odbranu!


derbi, partizan, zvezda, košarka Foto: MN Press
Kinzi je krenuo na ulaz, a pošto mu je bio zatvoren pas pod koš za Lovernja, bio je prinuđen da spusti loptu Musliju.

Centar Partizana isprva je bio utrojen, zatim ostao satjeran uz aut liniju, sa Katićem i Simonovićem na leđima. Pokušao je da uposli Lovernja, nije bio precizan i Dženkins je bacanjem na parket osvojio loptu i - bodove.

Dekoncentrisani zbog propuštene šanse, crno-bijeli su se zbunili, potrošili mnogo vremena dok su faulirali Dženkinsa, a ovaj sa dva penala postavio konačan rezultat - 63:57!

Partizan je u trećoj četvrtini završio "kam-bek" iz pomenutih "minus 13", izjednačio je na 36:36, ali nije preuzeo vođstvo, iako je mogao to da uradi.

Bogdanović je pri 41:40 u polukontri promašio otvoren šut van linije 6,75 metara (kao kasnije, kod rezultata 61:54, na 1:40 minuta prije posljednjeg zvuka sirene).

Posebno vrijedi istaći blokadu rekonvalescenta Kinzija, koja je u 25. minutu prethodila izjednačenju. Nelson je tada presjekao pas Bogdanovića, od koša ga je dijelilo samo Lovernjovo tijelo, da bi se iz drugog plana prišunjao vižljasti Amerikanac i sačekao ga uz "džordanovski" momenat lebdenja u vazduhu!

Najveće zasluge za to što je Vujoševićev sastav ostao "u igri" uoči deset odlučujućih minuta (45:44) pripadaju upravo Kinziju, koji je imao odgovor na svaki uspješan potez raspoloženog Blažiča.




derbi, partizan, zvezda, dragićević Foto: MN Press
PRVO POLUVRIJEME

Jaka Blažič sa 10 i Demarkus Nelson sa sedam poena, predvodili su crveno-bijele do zasluženih "plus pet" na kraju prve četvrtine - 20:15.

Na drugoj strani je Milenko Tepić odlično počeo meč, nanizao sedam poena - sve sa distance - za vođstvo od 5:9, ali je tim Dejana Radonjića brzo preokrenuo na 15:11, kasnije i na 18:13, trojkom Branka Lazića.

Bio je to period kada su crno-bijeli "jeftino" izgubili dvije lopte (Kinzi i Lovernj), što je protivnik umio da kazni.

Druga četvrtina donijela je potpunu Zvezdinu dominaciju, pogotovo u fazi odbrane, gdje su crno-bijeli za pet minuta svedeni na dva poena Saše Pavlovića sa linije slobodnih bacanja.

Tadija Dragićević pogodio je važnu trojku, a Jaka Blažič posljie "krađe" Nelsona munjevito istrčao kontru za 30:17! Tek u 16. minutu je Kinzi prekinuo seriju od 12:2, da bi Bogdanović poslije 1/6 iz igre uspio da ubaci svoju prvu trojku - 30:22.

Dragićević je drugom trojkom podigao timski učinak u tom elementu na sjajnih 5/6 (33:22), ali to je ujedno bio trenutak od kog su crveno-bijela kola krenula nizbrdo.

Kinzi je "zarđalost" poslije 12 dana pauze skinuo blokadom Blažiču, potom je iz sekundarnog kontranapada pogodio trojku (33:27), a nešto kasnije oteo Blažiču loptu iz ruku.

derbi, partizan, zvezda, bogdanović, lazić Foto: MN Press
U tom trenutku je vođstvo Zvezde već iznosilo samo 33:29 (serija 3:12), da bi Bogdanović čak propustio šansu da iz solo akcije dovede svoj tim na "minus dva".

Najbolji igrač Partizana u dosadašnjem diijelu sezone, pod budnim okom Nelsona i Lazića šutira iz igre 3/13, a Pavlović 1/5.

Na drugoj strani su centri crveno-bijelih gotovo potpuno "poništeni" u fazi napada - Marjanović, Katić i Radenović za ukupno 29 minuta su postigli tri poena!

Centri crno-bijelih takođe nisu blistali, ali je Žofri Lovernj zabilježio osam skokova, po četiri pod oba koša...

Crvena zvezda Telekom (skor 16-4) dobila je prvi ovosezonski "vječiti" derbi pred većinom protivničkih navijača (86:83 posle produžetka).

Od tada je perfektnim učinkom na domaćem parketu (10-0) i solidnim rezultatima u gostima, napravila iskorak u odnosu na Cedevitu (16-5) i Partizan (14-7).

Crno-bijeli u nedelju prvi put nastupaju u kompletnom sastavu, ne računajući teže povrijeđene igrače, pošto se u timu nalaze i Saša Pavlović i oporavljeni Tarens Kinzi.

Na drugoj strani su tu Ivan Radenović i Demarkus Nelson, čijim izostankom se spekulisalo u danima uoči derbija.

Grupa od oko 200-300 navijača Partizana smeštena je, po običaju, u gornjem ćošku Pionira, dijagonalno od tribine na kojoj su Zvezdine najvatrenije pristalice. Kapacitet dvorane je smanjen, pošto je riječ o utakmici "visokog rizika". Procjena je da meč uživo prati oko 6.000 ljudi.

Prema očekivanju, najviše bure pred početak meča izazvalo je pojavljivanje trenera crno-bijelih Duška Vujoševića, koga su njegovi fanovi pozdravili pjesmom, a protivnički tabor već mnogo puta čutim uvredama. Druga strana uzvratila je uvredama supruzi Nebojše Čovića, predsjednika Zvezde.

Navijačima su se predstavili juniori Crvene zvezde Telekom, koji su osvojili kvalifikacioni turnir Evrolige "NIJT" i u maju će se takmičiti na Fajnal ejtu u Milanu.

(MONDO:Foto:MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC