• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FINALE PLEJ-OFA: Partizanu prva "meč lopta"

Košarkaši Partizana nadigrali su Crvenu zvezdu i u drugom meču finala plej-ofa sa 68:54 (16:11, 19:12, 17:21, 16:10) i poveli sa 2:0 u seriji.

 FINALE PLEJ-OFA: Partizanu prva "meč lopta" Izvor: MONDO

Teniskim rječnikom, Partizan je "brejknuo" Zvezdu u drugom meču finala plej-ofa. Košarkaškim, šampion se nalazi na korak od odbrane titule, odnosno osvajajanja osme uzastopne, a 16. u istoriji.

Pred oko 4.000 gledalaca u Pioniru, košarkaši Crvene zvezde bili su nadomak neizvjesne završnice, ali su u poslednjih pet minuta doživjeli ubjedljiv poraz od crno-bijelih - 68:54 (16:11, 19:12, 17:21, 16:10).

Šesti duel vječitih rivala ove sezone prelomljen je pet i po minuta prije kraja, kada je Crvena zvezda bila u naletu i osvojila loptu na 48:54. Krenula je kontra, trener Partizana Duško Vujošević je već bio zatražio tajm-aut, a plej Zvezde Marko Marinović iz trka opalio trojku pod andrenalinom, ali tako da nije pogodio ni obruč.

"Šta bih mu rekao da sam stigao? Pa, da smiri... Kada se dođe u takvu situaciju nikako se ne igra kontra, osim kada je "čista". Da sam mogao, rekao bih mu da odigra napad koji zna svih pet košarkaša koji su na parketu", rekao je trener Zvezde Svetislav Pešić.

"Ali, Marko je takav... Možda bi mi bio potreban dizgin da ga nekad usmjerim, ali nemam to".

Partizan je potom "rutinski" dobio meč i sada vodi sa 2:0 u pobjedama. U ponedjeljak od 19.30 časova će biti domaćin i imati prvu od tri uzastopne "meč lopte".

Poslednji i jedini tim, koji je u finalnim serijama plej-ofa od kada se igra košarka na ovim prostorima, uspio da osvoji titulu poslije dva poraza na startu, bio je upravo Partizan, 1995. godine protiv BFC Beočina.

"Nije još gotovo... Kad čovjek ide na dug put i fali mu korak, još je na pola puta", podsjetio je Vujošević.
"Zvezda se neće predati, igraće kako i treniraju i kako ih vaspitava moj kolega Pešić, ali ipak mislim da smo mi favoriti", dodao je trener Partizana.



Šta je, pored žestoke tuče navijača Partizana i policije po završetku meča, obilježilo derbi?

Kada je Crvena zvezda u pitanju: nevjerovatna strast u odbrani i potpuno odsustvo koncepcije u napadu, adrenalin koji na kraju dođe kao teg...

Partizan? Rutina u prelomnim situacijama, snažna odbrana na ivici faula i mirna ruka većine ključnih igrača, kada je najpotrebnije.

Počelo je prozivkama Delija na račun Duška Vujoševića, koje je on prihvatio na sebe uz osmjehe i odgovorom oko 1.000 Grobara: "Uzmi Dule osmu titulu".

Uzavrela atmosfera, podgrijana na konferencijama za medije uoči starta plej-ofa prenijela se i na teren, a Partizan je vodio sa 9:2, ali sa znatno brojnijim crticama u koloni "penali".

Zvezdu je, bar na kratko u igru vratio Vujošević, koji je šetnjom po terenu inicirao verbalni duel sa sudijom Ilijom Beloševićem, a ovaj odlučio da sve prekine tehničkom greškom. Ipak, to nije preokrenulo tok prvog poluvremena, u kojem je Partizan bio dominantan tim (18:30). Sa osam trojki iz 14 pokušaja, crno-bijeli su na odmor otišli sa 12 poena prednosti, bez obzira što su "praznim hodovima" vraćali rivala u igru.

Pešić i igrači mogli su da budu prezadovoljni što su izborili 23:35 u prvih 20 minuta, jer nisu izgradili nijedan "čist" napad, a indeks uspješnosti govorio je o tečnijoj igri šampiona (47:12).

Derbi ne bi bio derbi da se ne događaju usponi i padovi, a prvi uspon u napadu imala je Zvezda sa tri trojke na startu drugog poluvremena za zaglušujuću buku u rezultat 32:35, ali na to je Partizan odgovorio serijom 9:2 i smirio strasti u dvorani.

Crno-bijeli su otvorili poslednju dionicu pogotkom za dva poena i imali 54:44, poslije čega nisu postigli poen pet minuta, ali je Zvezda prišla samo na 48:54 i imala loptu, no to smo već opisali...

Minut i po 48:54 bio je aktivan rezultat na semaforu, a onda je Petar Božić pogodio trojku i najavio petu pobjedu Partizana u derbijima ove sezone.

Bez Andrea Ovensa i Mirka Kovača, sa Lorensom Robertsom koji je zaigrao sa zaštitnom maskom, prvi put od kada je polomio nos, Zvezda je ponovo bila blizu, baš kao i u prvom meču serije.

Ovog puta, možda i na duže vrijeme, izgubila je Marka Kešelja, kojem je povrijeđeno oko i koji je u bolnici bio još prije kraja susreta.

"Ono što naši navijači mogu da očekuju, a govorim o pravim navijačima, da ih nećemo obrukati po zalaganju u trećem meču. A, oni koji se slade, možda očekuju čuda, a čuda se događaju kada za to postoje objektivne mogućnosti", najavio je Pešić treći meč.

"Predaje nema, ovde ne odlučuje domaći teren, 2:0 je za Partizan i to je naravno velika prednost za konačan ishod, ali mi se ne opterećujemo brojkama. Ja ću biti srećan da odigramo isto kao u ove dvije utakmice. Ako budemo malo mirniji, ne tako euforični i iskusniji u završnici, zašto da ne i da napravimo iznenađenje? Neće to biti čudo, ali iznenađenje da", dodao je Pešić.

Ni u crno-bijelom taboru ne zavaravaju se da će se Zvezda predati.

Plej Milenko Tepić prisjetio se polufinala sa Hemofarmom.

"Poveli smo 2:0, a onda smo doveli sebe u situaciju da se Hemofarm vrati i izbori peti meč. Nećemo potcjeniti Zvezdu nikako".

Vujošević je dodao da se dobro sjeća finala plej-ofa iz 2007. godine, kada je njegov tim vodio sa 2:0, a onda ubjedljivo izgubio treći susret pred svojim navijačima.

"Jeste, ali je bilo 3:1 na kraju. Sjećamo se toga. Cijenimo Zvezdu... Cijenimo sastav Zvezdin, to je tim koji ima veći budžet od nas, to je Svetislav Pešić, kako da ga ne cijenim? Ko može da ih potcijeni? Tu su i novinari koji navijaju za Zvezdu. Kako da potcijenim?",, pitao je Vujošević.

(N. Janković - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC