• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Partizan bez Evrolige - Smit utišao Arenu!

Crno-bijeli gubili sa 16 poena razlike, okrenuli na "plus 11" i izgubili uz zvuk sirene - 79:81 (16:27, 19:13, 29:17, 15:24).

Zagreb "pokorio" Beograd!

Zvuči nevjerovatno, ali sport i košarka mogu to da režiraju.

Novi evroligaši, Cedevita i Cibona, u nedjelju od 20 časova će u Kombank areni igrati za trofej regionalnog takmičenja, koji će jednima ili drugima biti prvi u istoriji.

Partizan, koji je konstantno igrao ULEB Evroligu od sezone 2001/02, neće biti dio elite i 14. sezonu zaredom.

Moraće da se zadovolji nastupom u Evrokupu, jer za razliku od Crvene zvezde Telekom, neće imati "popravni" ispit i kakvu-takvu šansu u oktobarskim kvalifikacijama.

Takođe, neće biti ništa od rekordnog, sedmog ABA šampionskog prstena.

Direktno odgovoran za to je dvadesetpetogodišnji Nolan Smit (12 poena), bivši student Djuka i član Portland Trejlblejzersa.

On je četiri sekunde prije kraja, pri rezultatu 79:78 za Partizan, uhvatio loptu pod svojim košem, neometan stigao na protivničku polovinu i poslije dvokoraka izbacio loptu uz zvuk sirene.

Ona se na trenutak nećkala u obruču i koji trenutak kasnije "odlučila" da prođe kroz njega - 79:81!

Crno-bijeli su popadali po parketu, a 12-13.000 ljudi zaćutalo u nevjerici.

VIDEO

Četiri godine i jedan dan od legendarnog koša Dušana Kecmana u Areni Zagreb, Smit je na manje spektakularan, ali majstorski način uzvratio u ime Cibone i njenih navijača.

Njegova trojka pobudila je i neprijatna sjećanja na pobjedonosni koš Nikole Ivanovića, u meču kvalifikacija za Eurobasket 2013. između Srbije i Crne Gore. Samo što su "orlovi" nekako nadoknadili taj kiks, a tek ostaje da se vidi kakve će posljedice ovaj rezultat imati po crno-bijele.

STATISTIKA

PARTIZAN: Tepić 8 (5sk, 4as), Lovernj 10 (5sk), Pavlović 25 (4sk, 5blk), Dalo, Milutinov 2, Bogdanović 15 (7sk), Gagić 8 (5sk), Musli, Šalić, Andrić 3, Bezbradica, Bertans 8 (5sk).

CEDEVITA: Mazalin, Zubčić 4, Ramljak 9, Babić 12 (7sk, 8as, 2blk), Delaš, Smit 12 (4sk), Rej 7 (4sk), Suton 10 (11sk, 4as, 3ukr), Bilan 14, Nurkić 13 (4sk), Baltić, Baždarić.

Dugo će u Partizanovom taboru razmišljati o slomu koji im se dogodio u posljednja četiri i po minuta.

Saša Pavlović (25 poena) - koji je na parketu ostavio srce i dušu za pobjedu - svojom četvrtom trojkom je donio rekordno vođstvo od 73:62, učinivši da svi u dvorani zaborave kako je Cedevita na startu polufinala bila bolji tim i u 14. minutu imala šokantnih 16 poena viška (18:34).

Opterećeni ličnim greškama skoro svih centara, djelovalo je da gosti ne mogu više ništa da urade, ali ispostavilo se da je sve preusmjerio nesportski prekršaj Gagića na Nurkiću, koji je Cedeviti omogućio da veže pet poena u jednom napadu.

Bio je to samo početak serije od 1:14, koju je Alan Rej završio "flouterom" za 74:76!

Ušlo se u posljednja dva minuta koja nisu bila za svakoga. Partizan je poentirao samo sa linije slobodnih bacanja (Pavlović 4/4, Gagić 1/2), što je uz poluhorog Bilana na drugoj strani bilo dovoljno za "minimalac" 79:78.

Pavlović je u (pret)posljednjem napadu Cedevite blokirao pokušaje Reja i Sutona i prišao na milimetar zvanju ne igrača, nego heroja utakmice.

Partizan je "cijedio" 24 sekunde, Tepić bio neprecizan sa distance, a lopta se odbila Smitu u ruke i... ostalo je već istorija. Heroj je postao Smit, svi u crno-bijelim dresovima tragičari.

Koliko je sada bitno odbraniti titulu prvaka Srbije? Ko će se od grogiranih "vječitih" rivala brže uspraviti?

PRVA ČETVRTINA 16:27

Partizan je počeo utakmicu podjednako loše, ako ne i gore od Zvezde. Cedevita je dvije ukradene lopte pretvorila u četiri laka poena, odlična je u odbrani i u skoku, a rezultat 2:13 u petom minutu natjerao je Duška Vujoševića da zatraži tajm-aut.

Jedino što ide u prilog crno-bijelima su dvije lične greške plejmejkera Cedevite Nolana Smita.

U redovima Partizana uglavnom je odgovornost preuzimao Saša Pavlović, ali odbrana je bila vrlo loša, a defanzivni skok veliki problem. Centri Cedevite u prvoj dionici su postigli više poena (18) nego cijeli tim Partizana (16).

Bertans je trojkom u 10. minutu smanjio na 16:24, ali je istom mjerom odmah uzvratio Suton - 16:27. U međuvremenu je i talentovani Jusuf Nurkić zaradio dvije lične greške.

DRUGA ČETVRTINA (ukupno 35:40)

Uvodne minute obilježili su treći prekršaji Milutinova na jednoj i Nurkića na drugoj strani, nakon čega je Bertans promašio oba slobodna bacanja (18:29).

Musli je promašio zicer, Ramljak pogodio sa poludistance, a Nolan Smit poslije greške Bogdanovića završio jednu konfuznu kontru Zagrepčana i donio im velikih 18:33 u 13. minutu.

Ako neki igrač može da vrati crno-bijele u život, to je Saša Pavlović, koji je sa dvije uzastopne trojke (ukupno šutira 3/4) smanjio na 24:34. U tom trenutku Pavlović je na svom kontu imao tačno polovinu timskih poena - 12.

Crno-bijeli su tako odjednom pronašli recept za igru u napadu.

Pavloviću su se trojkama priključili Bogdanović, Andrić i Tepić, na drugoj strani je odgovorio samo Luka Babić, što je sve zajedno rezultiralo smanjenjem vođstva Cedevite na 35:39 u 18. minutu.

Do odlaska na odmor su i jedni i drugi propustili po nekoliko napada, jedini poen bio je djelo Bilana sa linije slobodnih bacanja - 35:40.

Milutinovu se sa tri faula priključio Bertans, a Cedevita je održala relativno dobar rezultat u periodu dok su na klupi sjedila obojica američkih bekova - Smit i Alen.

Dva tima poentirala su u prvih 20 minuta na potpuno suprotne načine. Partizan ima samo 21 odsto pogodaka za dva (3/14) i 41 (7/17) za tri poena, a Cedevita 54 (14/26) za dva i 25 (2/8) za tri poena.

TREĆA ČETVRTINA (kraj 64:57)

Partizanova serija od 10:0, za preokret na 46:43! Prvo vođstvo u 24. minutu je donio Gagić košem sa "kapice", a koji sekund kasnije Tepić je ukrao loptu Baždariću i lako poentirao.

Novim pogotkom Gagića uz dodatno bacanje, pa sa još dva bacanja Tepića, crno-bijeli su u 26. minutu otišli na 51:45 i tako u potpunosti materijalizovali granitnu odbranu.

Onda je na scenu stupio Nurkić. Podijelio je "banane" Pavloviću i Bogdanoviću, a Cedevita serijom od 6:0 nakratko vratila vođstvo (51:52) i nagovijestila da se, ipak, neće lako predati.

Međutim, Partizan ima u svojim redovima dvojicu iz reda najvećih evropskih talenata - Bogdanovića i Bertansa.

Prvi je ubacio osam (dvije trojke i sjajna finta posle ulaza), a drugi pet poena u seriji od 13:5, kojom su crno-bijeli stekli maksimalnih "plus sedam" na isteku 30. minuta - 64:57.

ČETVRTA ČETVRTINA

Saša Pavlović poentirao je iz solo prodora, pa poslije ukradene lopte na dug pas Smita ispod koša ka Delašu na centru terena - 69:59 u 34. minutu.

Suton je trojkom smanjio na 69:62, ali je to ubrzo "poništio" Pavlović, koji je svojom četvrtom trojkom zaokružio učinak na 20 poena i povisio na 73:62, pet minuta prije kraja.

Tada je Gagić napravio nesmotren faul na Nurkiću, sudije su procijenile da je nesportski i Cedevita je iz tog napada ubacila pet poena - dva bacanja, pa trojku Reja iz ćoška za 73:67.

Nakon jednog neuspjelog napada, Babić je takođe pogodio iza linije 6,75 metara i 4:16 minuta prije kraja bilo je samo 73:70...

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC