• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blat posle titule Makabija: Vau!

Američko-izraelski trener posle trijumfa u finalnoj utakmici Evrolige protiv Real Madrida, pobrao aplauze i na konferenciji za medije...

 Blat posle titule Makabija: Vau! Izvor: MONDO/Ivan Bogunović

Izvor: MONDO/Ivan Bogunović

Dok gledate i slušate Dejvida Blata, ne možete da verujete da će za koji dan napuniti 55 godina. Kada to shvatite, a vi sami imate tridesetak, poželite da vam bude otac. Ili barem neki stric, ili ujak u drugom kolenu.

Blat je u trenerskom poslu više od dve decenije i bilo je vreme da tituli evropskog prvaka u kategoriji nacionalnih timova pridoda i klupsku (mada je imao onu iz 2004, kada je bio asistent Piniju Geršonu).

Uradio je to kao sa Rusijom u Madridu 2007, iz uloge autsajdera.

Makabi je kao u bokserskom meču trpeo udarce u stomak i nije se saginjao, a nije dozvoljavao Realu ni da ga pogodi u glavu. Kada je došao trenutak, Makabi je zadao udarac u glavu i krenuo ka trijumfu... (98:86, posle 40 minuta 73:73)

Ovo je samo jedna od metafora, koje je u svojim odgovorima na pres konferenciji u Milanu upotrebio Dejvid Blat, a koje vas teraju da ga slušate i postavljate nova pitanja, kako biste dobili još odgovora.

"Da li ste čuli priču o poslednjim minutima koje je Stiv Džobs proveo u životu. Niste? Da li je moguće..."

"Kažu da mu je poslednja reč izgovorena pred smrt bila: 'Vau!' Možete li da zamislite? Koliko je to pozitivno... Taj veliki vizionar i lider je i u takvom trenutku video nešto što inspiriše i daje nadu".

"U košarci i sportu nije svaki dan dobar. Imaš probleme, izazove, prepreke... Način na koji ih rešavaš određuje da li ćeš ići napred, odnosno na primeru košarkaškog trenera, da li ćeš uspeti da povedeš igrače iz tame u kojoj se trenutno nalazite".

"Mislim da je ova Makabijeva titula dobra stvar za košarku, jer je pobedio tim koji na individualnom planu nije bio najjači, ali je delovao najbolje kao tim. Čestitam Realu. U seriji na tri pobede ih ne bismo eliminisali, ali Fajnal for je takmičenje koje ti daje šansu da pobediš boljeg, a mi smo to ovde uradili dva puta. Srećan sam zbog igrača i ponosan na klub", rekao je Blat.

"Iz svega toga sledi jasna poruka - možeš uraditi više sa manjim resursima, ako to uradiš na pravi način".

Izvor: MONDO/Ivan Bogunović

JAVIĆU SE AKO BUDU ZVALI

Dejvid Blat je uz Željka Obradoviča i Etorea Mesinu evroligaški trener koga najčešće "vide" na klupi nekog NBA tima. "Jednom bih voleo da se izborim za povratak u SAD, ali preduslov za to je da me neki klub odande želi. Svestan sam da sam jedan od trenera koji bi mogli da odgovore tom izazovu, ali isto tako znam da nisam 'broj jedan' na bilo čijoj listi. Ako neki od NBA timova bude okrenuo moj broj telefona, sigurno ću se javiti!"

Već u prva dva minuta polufinalnog okršaja sa CSKA, mogli ste da primetite koliko je Blat motivisan da napravi podvig i koliko su njegovi igrači spremni da ga isprate. Zato ga je ruski novinar zamolio da kaže nešto o ljubavi koja, po njegovom mišljenju, vlada između trenera i ekipe...

"Da bi tim bio uspešan, između trenera i igrača mora da postoji međusobno poštovanje. Što se tiče ljubavi, ona najbolje cveta kada se pobeđuje. I to je ono večito pitanje - šta je starije? Kokoška ili jaje? Hemija ili uspeh? Za tim morate da birate pre svega dobre ljude, jer ste zajedno sa njima 10 meseci godišnje, što je više nego što ja provodim sa svojom porodicom... Moji igrači svakako nisu lepi kao moja supruga, ali je zabavno biti pored njih".

Šta je rekao igračima u svlačionici, pre početka utakmice...

"Makabi je tim koji funkcioniše na temelju konstantnosti - truda, planiranja, pridržavanja pravila... Rekao sam igračima da nismo došli do finala spletom okolnosti, nego svojom zaslugom. Znali smo da smo protiv Reala autsajderi. Plan je bio da se držimo rezultatski blizu, da igramo u tempu koji nam odgovara i da uvedemo protivnika pod pritisak. Cilj je bio da najefikasniji tim Evrolige zadržimo na 75 poena, kao što smo uradili u mečevima Top 16 faze. Tada smo izgubili, ali smo mogli i da pobedimo. Bio sam samouveren, jer sam želeo da se igrači osećaju isto".

Dejvid Blat na poseban način je pokušao da umanji kritike na račun trenera poraženog tima, kolege Pabla Lasa.

"Kada sam bio mali, obožavao sam da gledam Olimpijske igre. Omiljena disciplina mi je bila trčanje na 100 metara. Vremenom sam shvatio da ljudi pamte samo pobednike, a da se drugoplasiranih niko ne seća. To nije fer. Zar je mala stvar biti drugi najbrži od nekoliko milijardi ljudi?"

"Pablo Laso je dve godine zaredom izgubio finale. Ali, znate li koliko morate biti dobar trener da biste dve godine zaredom bili finalista Evrolige? Neverovatno je da je Real u polufinalu pobedio Barselonu sa 38 poena razlike. I mislim da im je to naškodilo. Igrači Reala su sigurno očekivali lakši posao protiv nas..."

Blat je još jednom demantovao da je dobio ponudu CSKA i rekao da bi, iako voli Rusiju, voleo da sa Makabijem potpiše novi, višegodišnji ugovor. Aktuelni ugovor ga za novog šampiona Evrope vezuje do juna 2015.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC