• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LEVSKI: Za četiri godine napadamo Evroligu!

Autor mondo.rs

Predsednik novog prvaka Bugarske priča za MONDO o ambicijama kluba u ABA ligi i projektu iza koga stoji jedan od najmoćnijih Bugara.

Regionalnu košarkašku ligu proteklih godina je igralo nekoliko klubova izvan teritorije ex-SFR Jugoslavije, ali niko duže od dve sezone.

Levski iz Sofije upravo je stupio u takmičenje sa znatno konkretnijim i dugosežnijim ambicijama.

"Znajući šta nas čeka u ABA ligi, bićemo zadovoljni ako debitantsku sezonu završimo na desetom mestu. Dugoročno, nameravamo da se u četvrtoj ili petoj sezoni borimo za ulazak u Evroligu", rekao je za MONDO predsednik Levskog Leonid Gajdadžijev, nekadašnji predsednik makedonskog košarkaškog saveza i vlasnik Nikol Ferta iz Gostivara, sa kojim je 2000. bio prvak države.

"Verujte da se ta projekcija bazira na realnom stanju stvari, jer je potkrepljena stabilnim finansijama, što je po mom mišljenju jedna od najvažnijih stvari u profesionalnom sportu".

Čovek koji svojim novcem i uticajem stoji iza košarkaškog kluba Levski zove se Cvetan Vasilev, biznismen i ekonomista, čiji imetak je procenjen na oko 750 miliona evra.

Vasilev je medijski i telekomunikacioni magnat, vlasnik jedne od najvećih banaka u Bugarskoj, kao i fudbalskog kluba Botev iz Plovdiva, koji će ovog leta igrati u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

VRATITI NAJBOLJE BUGARE

"Uveren sam da će u roku od dve godine svi ponajbolji igrači hteti da dođu u Levski - mislim na igrače iz zemalja čiji klubovi učestvuju u ABA ligi. Imamo projekat da od sledeće sezone počnemo sa vraćanjem najboljih bugarskih košarkaša, jer bi to onda bila jako dobra okosnica tima. U prvom redu mislim na blizance, Kalojana i Dejana Ivanova, kao i na Filipa Videnova, koji trenutno svi igraju u inostranstvu".

Iako nema funkciju u Levskom, finansira ga od 2009. godine, dok je naš sagovornik, Gajdadžijev, tamo od 2010.

"U početku sam bio uključen više kao savetnik, dok sam poslednje dve i po godine radio na projektu uključivanja kluba u ABA ligu. Tako da se sve ovo nije dogodilo 'preko noći'".

Levski je sa čelnicima regionalne lige potpisao trogodišnji ugovor, sa jednostavnom opcijom ostanka u takmičenju i nakon leta 2017.

"Levski je posle 13 godina ponovo prvak Bugarske. Klub je sa najvećom tradicijom u zemlji, ove godine slavi jedan vek postojanja. Imamo svoju dvoranu kapaciteta 4.000 mesta i dosta dobru vazdušnu vezu sa regionom, što su sve preduslovi da se uspešno takmičimo u ABA ligi".

Kao iskusan košarkaški radnik, Leonid Gajdadžijev ističe da je svestan kako klub i ekipu u ABA ligi čeka drugačiji ambijent od onog na koga su navikli.

"Kvalitet košarke, mentalitet, način ponašanja i ophođenja... Sve to je drugačije nego u Bugarskoj i trebaće vremena da se adaptiramo".

Dakle, ABA liga dobila je posle Cedevite još jedan stabilan i ambiciozan klub. Ostaje da se vidi kako će se sa takvima boriti najbolji srpski klubovi, poslovično "naslonjeni" na sve iscrpljenije državne jasle...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC