• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVEZDA: Novi sjaj, stari pad i evroligaška uteha

Autor mondo.rs

Dugo su pristalice Crvene zvezde čekale sezonu svog kluba kakvu su gledale do aprila. Otud je i bolnije njihovo razočaranje činjenicom da je Partizan ponovo slavio u finalu plej-ofa. Plasman u Evroligu ublažiće im taj bol.

Za košarkašima Crvene zvezde Telekom je sezona koja sa ne može nazvati lošom, uprkos neuspehu na njenom kraju i novom porazu od Partizana u poslednjoj utakmici.

Kroz Evroligu i Evrokup pokazali su da su stasali u čvrst i teško pobediv tim, zauzimanjem prvog mesta na ABA tabeli i spletom okolnosti (odustajanjem šampiona - Cibone) po svemu sudeći direktno će otići u Evroligu umesto u kvalifikacije, odbranili su Kup Koraća, a potom već uobičajeno pali u završnoj borbi za prestiž i naslov prvaka.

Poslednji i najsvežiji utisak koji su ostavili je negativan, jer ni ove sezone nisu doneli titulu navijačima koji je čekaju 16 godina. Dugo iščekivani trofej otići će 13. sezonu uzastopno tamo gde bi pristalice Zvezde najmanje htele, iako su ga "Delije" u subotu uveče ukrale, pa lomile.

I sa i bez uručenja pehara, Partizan je ponovo postao šampion i primio čestitke igrača crveno-belih. Borbeni Luka Mitrović otišao je i u svlačionicu šampiona i pružio ruku pobednicima. Demarkus Nelson i Jaka Blažič, takođe su čestitali, ali i uz priču o suđenju.

U razgovoru sa novinarima, odmah posle uzbudljivog kraja sezone, igrači Zvezde konstatovali su da je godina do ABA Fajnal-fora bila uspešna i da osvajanjem titule "nije stavljen pečat" na nju. Oni koji su pristali da se obrate javnosti, podsećali su na svoju ipak dobru sezonu i rezultate u ABA ligi, Evroligi, Evrokupu...

Sa druge strane, i oni uz čiju su podršku igrali cele godine dočekaće još jedno leto sa podjednako gorkim osećajem, jer je dominacija crno-belih nastavljena. Iako je Zvezda bila najbliža tituli od "majstorice" 2009, Partizan je opet pokazao snažniji karakter, pobednički mentalitet i bio bolji.

I u borbi sa pritiskom, svojim najvećim rivalom uz onog "večitog", košarkaši Crvene zvezde posrnuli su i na ABA Fajnal foru i na kraju vanredno duge sezone. U četvrtoj utakmici serije ipak su pokazali zube Partizanu, imali šut za "majstoricu", bili ravnopravni šampionu, ali su ponovo i svojim greškama doprineli sopstvenom neuspehu. Za to, uspehe do aprila, ali i slabu formu u završnici, po "službenoj dužnosti", najveću krivicu snosi šef struke - Dejan Radonjić.

Kao i u utakmici sezone protiv Cibone, trener Zvezde nije našao način da svoj tim u drugom i trećem meču serije psihički pripremi za "vanrednu situaciju", nastalu tokom i posle incidentne prve utakmice. Kada je to uradio, Zvezdi je zafalila i sreća da šut Jake Blažiča prođe kroz obruč.

Na konferenciji za novinare posle utakmice, Radonjić nije hteo da govori o svojoj budućnosti. "Mislim da je, kada gledate utakmice, poprilično jasno kakav je moj osećaj dok radim. Bar se meni čini da je tako", objasnio je u "Pioniru", dok su ga mnogi na društvenim mrežama i portalima uveliko označavali kao glavnog krivca za poraz, uz podsećanje na Cibonu, neuklapanje i otpuštanje Blejka Šilba, dovođenje Oleksandra Lipovija, napad na zonsku odbranu...

"Jasno smo na početku podelili nadležnosti u klubu. Radonjić ima punu podršku i račune ćemo svoditi na kraju sezone", rekao je predsednik kluba Nebojša Čović posle poraza u polufinalu ABA lige, nekoliko nedelja nakon što je ponovo ušao u sukob sa Duškom Vujoševićem, kojim su obeležili drugi deo sezone isto koliko i ogromna tenzija, "modna policija" KLS, baklje u Železniku, stolice u "Pioniru", tuče Dunđerski - Lovernj, Milutinov - Nelson...

U klupskim analizama urađenog, u korist Zvezdinog tima i trenera koji ga je selektirao govoriće činjenice da ekipa, kao debitant, može biti ponosna na učinjeno u jakoj grupi Evrolige, na navedeno učešće u polufinalu Evrokupa i osvojeno prvo mesto na tabeli ABA lige pred završni turnir.

Jadranska "pol pozicija", skor 22-4 i Cibonino odustajanje omogućiće joj stvaranje još jednog snažnog tima, koji bi mogao da nastavi kontinuitet rasta crveno-belih od 2011. godine. Pored toga, odbranjene "Žućkove levice" i oborenog rekorda Kombank arene, Zvezdino zadovoljstvo može da leži i u činjenici da je u mladim krilnim centrima Luki Mitroviću i Marku Tejiću dobila i igrače koji će izvesno činiti osnov tima sledeće sezone.

Naravno, sastav ekipe u najvećoj meri odrediće i sudbina direktnog plasmana ekipe u Evroligu (trebalo bi da zvanično bude razjašnjena do srede) kao i završna forma aktuelnog sastava, u kojem je značaj Demarkusa Nelsona i Branka Lazića jasno bio uočljiv tokom finalne serije.

Najnoviji razlog za nezadovoljstvo pristalica Zvezde je jasan, svežiji i nestaće onog trenutka kada kapitenu crveno-belih šampionski trofej budu uručili predstavnici Saveza, Superlige ili ABA lige, a ne navijači. Prethodni razlozi, kulminirani porazom u polufinalu ABA F4, mogli bi da budu izbrisani narednih dana, zvaničnom pozivnicom Đordija Bertomeua.

Isto tako, jasno je da postoje i argumenti za njihovo zadovoljstvo viđenim u prethodnih devet dugih meseci. Za razliku od situacije pre ne tako davne tri godine, njihove nade tokom leta neće biti sadržane u strepnji da li će klub dočekati jesen, već u želji da se Zvezda ponovo dostojno predstavi u Evroligi, da eventualno opet "napadne" Evrokup... A zatim i da opet pokuša da osvoji još neki trofej osim Kupa.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC