• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Siguran start "orlova" u Španiji

Autor mondo.rs

Reprezentacija Srbije trijumfom "otvorila" Svetsko prvenstvo - 85:64. Naredni rival - Francuska, u nedelju od 15.30.

  Siguran start "orlova" u Španiji Izvor: MONDO/Ivan Bogunović

Izvor: MONDO/Ivan Bogunović

Zadatak je ostvaren, led je probijen, pobeda je ostvarena.

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je u subotu popodne Egipat očekivano lako i sigurno, bez velike potrošnje energije pred nedeljni meč 2. kola, protiv Francuske.

Selektor Aleksandar Đorđević debitovao je trijumfom na klupi "A" selekcije, podelivši minute svim igračima. Najmanje je igrao Nenad Krstić, a najveći broj poena ubacio je Miloš Teodosić (15), čiji nastup nije ni bio očekivan zbog virusa gripa.

SRBIJA - EGIPAT 85:64 (21:13, 22:18, 25:12, 17:21)

Sa mislima usmerenim i ka narednim, većim izazovima, srpski momci ostali su koncentrisani i na danas primarni zadatak. Pobeda nije bila dovedena u pitanje ni u jednom momentu.

Trojkom Bogdana Bogdanovića, "orlovi" su poveli 16:7 sredinom prve deonice i od tog momenta neprestano povećavali prednost, sa retkim momentima predaha. Miroslav Raduljica ubacio je u prvih 20 minuta 13 poena, posle čega je presedeo celo drugo poluvreme.

Pogoci Egipćana u drugoj deonici i 18 ubačenih poena sigurno su uslovili i selektorov apel da se u nastavku igra čvršće u odbrani. To je i ostvareno.

Rivali Srbije pokušali su da pruže žešći otpor i borili se da ostanu što duže u meču, pa da spreče bruku, ali je razlika u kvalitetu i talentu bila više nego očigledna. Iranci su očekivano insistirali na šutevima za tri poena (6/23), svesni da u igri u reketu nemaju šanse protiv četvorice srpskih centara. Najviši igrač Egipta je Hajtam Kamal, sa svojih 207 centimetara.

Za četiri minuta drugog poluvremena, koševima Teodosića, Štimca, Kalinića i Bjelice, prednost "orlova" povećana je na 52:31, a pobednik je bio odlučen. Maksimalna prednost naše reprezentacije iznosila je 80:53, košem Nemanje Bjelice na polovini četvrte četvrtine.

Utakmica je potom potpuno mirno privedena kraju. Veliki izazovi slede...

Posebno raduje je činjenica da je Teodosić igrao, da Bjelici problem sa otokom kolena ne pravi vidljive probleme, kao i da je izlazak Nenada Krstića posle pada u trećoj četvrtini verovatno samo preventivan.

U istoj grupi od 18 časova igraju Francuska i Brazil, a od 22 Iran i domaćin Španija.

SRBIJA: Teodosić, Simonović, Jović, Bogdanović, Bjelica, Marković, Kalinić, Birčević, Krstić, Raduljica, Katić, Štimac.

EGIPAT: Samir, Gendi, Kamal, Badr, Abouelanin, Elgamal, Elsabah, Genedi, Susa, Elmekavi, Ibrahim, Rabi.

TOK UTAKMICE

Meč je završen. Mirno, kako bi i trebalo.

Teodosić će na parketu provesti poslednja dva minuta utakmice.

"Šta se igra bre?", viknuo je Đorđević pri jednom napadu "orlova", završenog košem Raška Katića. Čini se da je njegova kritika bila usmerena ka Bjelici i Joviću, koji su držali loptu i kreirali neplanirani napad.

Dakle, ostaje da se vidi sa kolikom razlikom će Srbija pobediti. Đorđević konstantno rotira i čuva snagu momaka za nedeljni izazov i utakmicu protiv Francuske (takođe 15.30)

ČETVRTA ČETVRTINA

Prednost raste, kao i nesposobnost Egipćana da organizuju iole smislen napad na našu odbranu. Trenutno promašuju čitav obruč iz pokušaja za tri. Igra se na momente haotično, smenjuju se kontranapadi. Srbija vodi 64:40, a potom Bogdanović i Simonović lepo kombinuju za 66:40... To je već serija 8:1.

Stefan Marković zamenio je Tea i povećao našu prednost na 20 poena razlike (60:40), posle čega je Krstić dodatno povećao na 62:40. Egipćani ne odustaju od šuteva za tri (trenutno 5/20).

Teo pogađa za tri i diže tri prsta visoko, 57:38. Krstić je u igri i Teodosić i Bogdanović se trude da što više lopti ide ka njemu. Preko će nam biti potreban u narednim izazovima.

Pobednik je odlučen. I odlučuje ga igra naših u reketu i dominacija pod košem. Đorđević deluje mirno. Ukupni odnos u skokovima je 27:17.

Teo za dva, Štimac za dva, Kalinić za tri, Bjelica za dva... Vodimo 52:31 u 23. minutu. Igramo mirno, prisebno. Sve je za sada kako bi i trebalo da bude.

TREĆA ČETVRTINA - 68:43

Završeno je prvo poluvreme. Iako je Srbija imala priliku da sa velikom prednošću ode na pauzu, Egipćani su smanjili razliku na 12 poena (43:31).

Egipat je prišao na "minus osam" (22:30), ali naš tim poenima Kalinića, Jovića (trojka) i Birčevića stvaraju najveću prednost, 37:22.

Utisak je da ovde neće biti neizvesnosti. Nenad Krstić zakucava za "plus 12" (28:16)... Ovo bi mogla da bude odlična prilika da se razigra.

U igri je i još jedan roviti igrač, Nemanja Bjelica. Iako je i za njega najavljivano da bi mogao da ne igra jer mu se "otok" spustio na koleno, istrčao je na parket.

DRUGA ČETVRTINA - 22:18.

U igri je i Nenad Krstić. Iako je selektor Đorđević najavio da bi mogao i da propusti prvi meč.

20:7 - Uz trojku Bogdanovića, prvu našu na turniru (4:02 do kraja I/4) i nekoliko dominacija Raduljice pod obručima, "orlovi" su naterali Egipćane da zatraže tajm-aut na 13 razlike.

Samo neka "orlovi" tako nastave.

Srpski tim za sada igra dobro i ništa ne sluti na mučenje koje su recimo Hrvati imali na otvaranju, u susretu sa Filipinima.

4:0 - Prvi koš za "orlove" postigao je Birčević posle promašaja Kalinića, a potom se upisao i Raduljica.

Egipćani, koji posle 20 godina dolaze na Mundobasket, imaju prilično nisku postavu. Oni su u prva tri napada šutnuli četiri trojke i sve promašili.

PRVA ČETVRTINA - 21:13

Petorka Srbije: Marković, Bogdanović, Kalinić, Birčević, Raduljica.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC