• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drobnjak: Srbija dobra, Pavićeviću odlazi!

Autor mondo.me

Bivši košarkaški reprezentativac Jugoslavije, član NBA karavana i centar Partizana i Efes Pilsena, Predrag Drobnjak, smatra da Srbija ima dobre igrače, a za neuspeh Crne Gore krivi Luku Pavićevića.

  Drobnjak: Srbija dobra, Pavićeviću odlazi! Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Bivši as Partizana pažljivo prati Mudnobasket u Španiji i igre reprezentacije Srbije i ocenjuje da "orlovi" imaju dobre igrače, ali da bi on napravio neke korekcije.

"Ima nekoliko igrača koji se meni sviđaju kako igraju, a opet ima nekih igrača, neću sad da ih imenujem, koje nikada ne bih uzeo u reprezentaciju. Sa druge strane sve je iskristalisano, svako zna svoju ulogu u timu, zna se ko su lideri, tako da mislim da mogu nešto da naprave. Mislim da ova Srbija ima dobru perspektivu, ima dosta nadolazećih i mlađih igrača, kao i igrača između 22 i 27 godina. Imaju Lučića i Milosavljevića koji se meni i te kako sviđaju, a koji su povređeni i ne igraju, imaju veoma perspektivnog centra Milutinova, onda Dangubića iz Zvezde... Imaju zaista dosta dobrih i perspektivnih igrača za sledeće Evropsko prvenstvo, pa eventualno da se plasiraju na Olimpijske igre u Riju“, kaže Drobnjak u intervjuu za podgoričke "Vijesti".

On misli da je za "orlove" možda i dobro što su izgubili meč sa Francuzima.

"Mislim da je za Srbiju dobro što je izgubila od Francuske, jer onda dolazi u situaciju da sa Brazilom odlučuje da li će biti druga ili četvrta. Tako se košarkašima Srbije pruža šansa da igraju sa ekipama koje mogu da pobede u osmini finala i četvrtfinalu i tako dođu do polufinala. Ne kažem da će oni da pobede Hrvatsku, Grčku ili ne znam sa kim će igrati, ali mogu da ih pobede. Španiju ne mogu. Prave stvari na Svetskom prvenstvu dolaze od osmine finala, ovo sada je samo ubacivanje u voz koji vodi tamo“, rekao je Drobnjak.

Najveći deo intervjua, naravno, posvećen je neuspehu crnogorske reprezentacije. Drobnjak krivicu vidi u selekoru Luki Pavićeviću.

"Selektor je neminovno kriv. Reprezentacija je ispala u prvoj fazi prošle godine na Evropskom prvenstvu, a sada nije prošla kvalifikacije. Da li je to Luka Pavićević ili neki Janko ili Marko, apsolutno više nema nikakve diskusije i objašnjavanja situacije“, kaže Drobnjak.

On podseća da izostanak sa Eurobasketa povlači i nemogućnost plasmana na Olimpijske igre.

"Tri godine Crne Gore neće biti na velikom takmičenju, tek 2016. dobija mogućnost da se eventualno plasira za EP 2017. To stvara gorak ukus, ne može se okarakterisati drugačije nego kao katastrofa. Ali, učinjenom poslu nema mane. Treba se okrenuti i gledati napred, šta ćemo sad i kako da postavimo stvari na pravo mesto. Jasno je da stvari nisu bile dobre, ali hajde da napravimo neki novi sistem, da napravimo nešto što će dovesti do nekog plusa, jer tu sada postoji hiljade i hiljade problema“, rekao je Drobnjak u razgovoru za podgorički list.

Nekadašnji centar Partizana i Efesa nema dileme ni kada je reč o tome da je neophodna smena na kormilu reprezentacije.

"Nema nikakve dileme može li sa selektorom da se nastavi, jer to su dva očajna rezultata i tu nema više onoga - 'ajmo još jednu šansu, pa još jednu. Jednostavno, tim putem se ne ide. Mora da se napravi neki drugi sistem“, kaže Drobnjak.

On dodaje da se, s obzirom na tri godine pauze, treba skoncentrisati na budućnost.

"Treba da se napravi otklon od igrača koji su sada u dobrim godinama, ali koji će 2017. imati po 30 i više godina, što znači da nam ti igrači neće biti potrebni u budućnosti. Treba da se usmerimo prema igračima koji su rođeni 1989, '90, pa do recimo '97, '98. godine. Neko dete koje je rođeno 1998. godine, za tri godine imaće 19-20 godina i treba da se usmerimo prema tim igračima. Ali, tu postoji drugi problem, a to je, da tako kažem, liga bez briga. To je možda grubo rečeno, ali to je liga koja nema nikakav značaj, niti bilo kakvu ideju“, istakao je osvajač zlane medalje sa Mundobasketa 1998. godine sa "plavima".

Drobnjak smatra da dosta mladih igrača dobije šansu, ali i da šansa mora da se dobije na mnogo većem nivou.

"Poznato je kako je Mirotić uspeo u Španiji, pa sada sve više igrača želi da ide njegovim putem. Možemo da se ljutimo koliko hoćemo, ali apsolutno nema teoretske šanse da uspeu u Crnoj Gori. Pre svega, zato što je liga slaba. Igrači dobiju šansu od 15. do 18. godine, ali posle toga samo padaju. Jednostavno, liga im ne dozvoljava da se dignu. Uz to, Budućnost kao nosilac crnogorske košarke... nije pružila šansu nijednom mladom igraču u prethodnih nekoliko godina. Evo pogledajte sad sastav Budućnosti. Tu su dva Hrvata, dva Amerikanca, dvojica igrača iz Srbije, pa apsolutno nijedan iz plejade mladih igrača neće dobiti šansu", komentariše Drobnjak u intervjuu Vijestima, uz opasku: "To su stvari koje ubijaju crnogorsku košarku".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC