• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije "Tim snova", ali je igrao kao u snu

Autor mondo.rs

Košarkaška reprezentacija SAD dominantno je odbranila titulu šampiona sveta i potvrdila da nema ravnopravnog rivala. Čak i bez najvećih zvezda. Stef Kari objasnio je šta je napravilo tako veliku razliku.

Srpski košarkaši stali su u nedelju uz rame američkim superatletama, pokušavši u finalu Mundobasketa da odbrane čast ostatka sveta. Pokazali su im zube u prvoj četvrtini, poveli 15:7, ali je instant serijom Amera 28:4 pitanje pobednika odlučeno u prvih 10 minuta.

Tim koji je selektor Majk Kžiševski selektirao, pa vodio do još jedne - pete titule šampiona sveta, nije najbolji koji je ta zemlja slala na globalna takmičenja, ali jeste jedan od najubedljivijih.

"Prosečna razlika od 33 poena kojom je selekcija SAD pobeđivala protivnike na FIBA Svetskom kupu nije viđena od 1994. godine, kada je ista reprezentacija 'brisala' protivnike sa po 37,8 poena razlike", konstatuju u ponedeljak američki novinari.

Novi-stari šampioni sveta čuvali su najbolje za kraj. Plejmejker Kajri Irving, MVP Mundobasketa, šutirao je trojke 6/6, a ceo tim je pogodio čak 45 od 78 šuteva iz igre. Za tri su šutirali sa 50 odsto preciznosti (15/30), a od 29 slobodnih bacanja iskoristili su 29. Ni na jednoj utakmici u Španiji nisu ubacili 129 poena!

"Drim tim 1": Čarls Barkli, Leri Bird, Klajd Dreklser, Patrik Juing, Medžik Džonson, Majkl Džordan, Kristijan Lejtner, Karl Meloun, Kris Malin, Skoti Pipen, Dejvid Robinson i Džon Stokton.

"Drim tim 2": Derik Kolmen, Džo Dumars, Kevin Džonson, Lari Džohnson, Šon Kemp, Dan Majerli, Redži Miler, Alonzo Morning, Shakil O Nil, Mark Prajs, Stiv Smit i Dominik Vilkins.

"Uvek čuvate najbolje za kraj, zar ne?", pitao je u miks zoni krilni centar Kenet Farid, član najbolje petorke turnira, uz našeg Miloša Teodosića. "Svi ponavljaju da bi u finalu i trebalo da odigramo najbolje i tako je i bilo. Sačuvali smo najbolje i pokazali šta možemo. Idemo kući sa zlatom", dodao je.

Od prvog Svetskog prvenstva, 1950. godine, Amerikanci dele prvo mesto na tabeli osvajača titula sa našom reprezentacijom. I jedni i drugi su po pet puta bili na najvišem postolju. Impresivno zvuči podatak da je aktuelni niz utakmica bez poraza selekcije SAD u nedelju primiren na 63 utakmice (45 FIBA i FIBA Amerika mečeva i 18 prijateljskih).

Poslednji put, SAD je izgubila od Grčke (čitati: Vasilisa Spanulisa) 2006. u Japanu, u polufinalu!

Iako su im mnogi predviđali komplikovan turnir, pa i poraz, i iako je i Kžiževski izjavio da neuspeh njegovog tima ne bi bio preveliko iznenađenje, realnost je takva da su Ameri za više od 30 poena bolji i od prvog do njih - reprezentacije Srbije.

Stef Kari ubacio je protiv "orlova" deset poena (dve trojke), pa stao pred novinare iz Srbije. Upitan je šta je na ovom Svetskom prvenstvu napravilo toliko veliku razliku u korist SAD?

"To koliko smo naporno radili na oba kraja terena. Igrali smo odličnu odbranu. Na svakoj utakmici smo želeli da budemo tim koji radi više od protivnika. Znali smo da smo talentovani i kvalitetni, ali da to neće ništa vredeti ako ne budemo uvek davali sve od sebe", objasnio je jedan od najboljih šutera današnjice, koji je u Madridu osvojio drugo zlato Mundobasketa, posle Istanbula.

"Došli smo ovde vrlo fokusirani, da bismo bili na nivou očekivanja koja imamo sami od sebe i koje od nas ima ceo svet. U ovom timu je 12 momaka koji su uložili veliki trud i žrtvovali se da bi ovo postalo realnost. Kada konfete padaju po tebi i kada osetiš težinu zlata na grudima, kada napustiš teren kao pobednik i učiniš svoju zemlju ponosnom, shvatiš koliko je sve to imalo smisla".

Dres reprezentacije SAD u Španiji su nosili: Stef Kari, Klej Tompson, Derik Rouz, Kenet Farid, Rudi Gej, Demar Derozan, Kajri Irving, Mejson Plamli, Demarkus Kazins, Džejms Harden, Entoni Dejvis i Andre Dramond.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC