• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vicešampion, šampion, pa "novi" Galatasaraj

Autor mondo.rs

Dueli sa finalistima Evrolige ostali su iza Zvezde, do kraja februara. U petak, crveno-bele očekuje utakmica u čijoj se najavi najmanje priča o košarci. Pročitajte ko dolazi na parket Kombank arene.

Crvena zvezda Telekom izgubila je u prva dva kola Top 16 faze od vicešampiona Evrope - Reala, pa od šampiona - Makabija. U trećoj rundi, ponovo će u Kombank areni ugostiti Galatasaraj, koga je na istom mestu pobedila na "otvaranju" uvodne faze i trijumfom nagovestila fenomenalnu jesen.

Galata je izborila plasman u Top 16 u poslednjem trenutku, pobedom nad Olimpijakosom u Istanbulu. Drugu fazu je otvorila trijumfom nad Žalgirisom u (takođe praznoj) dvorani "Abdi Ipekči", a potom izgubila od Reala u Madridu.

Na čelu sa trenerom Erginom Atamanom, kome je na zahtev Zvezde odobren dolazak u Beograd, vicešampion Turske pokušaće da u krcatoj beogradskoj hali poveća svoje šanse za plasman među osam. Incidenata ne sme biti.

Sa kakvim adutima Galatasaraj ulazi u meč?

Od poslednjeg susreta srpskog i turskog predstavnika, završenog senzacionalnom trojkom Zorana Ercega u poslednjoj sekundi, pa pobedom Galatasaraja posle tri produžetka, dogodilo se nekoliko promena u turskom klubu. Najočiglednije "tumbanje" viđeno je u ekipi, čiji nastupi još počivaju na igri istih najvažnijih igrača.

Već tri dana posle dramatične novembarske utakmice, bačene u senku tragedije - ubistva Marka Ivkovića ispred dvorane - starter Galate Furkan Aldemir razdužio je opremu i otišao u NBA. Raskinuo je trogodišnji ugovor i postao igrač Filadelfije. Nedugo potom, sredinom decembra, iz Istanbula se odselio i australijski centar Nejt Džavai. Nekadašnji igrač Partizana biće bar do kraja sezone igrač Andore, povratnika u najjači rang,

Ataman je bio nezadovoljan igrama snažne "petice", pa je i pre meča protiv Zvezde bilo jasno da će napustiti klub. Kroz izlazna vrata, iz istog razloga, nedugo potom prošao je i Italijan Pjetro Aradori, takođe starter te večeri. On je spakovao stvari 18. decembra i prvi put otišao na Pirineje, u Estudijantes. I tu nije kraj nabrajanju onih koji su se odselili, jer i Jan Vujukas nije "preživeo" Atamanovu seču u svlačionici.

Naravno, u međuvremenu je nekoliko igrača i došlo u klub.

Aradorijevo mesto zauzeo je Džastin Karter (27, 193 cm). Amerikanac najviše poznat turskoj publici (Manisa, Ušak) dobio je značajnu ulogu već protiv Žalgirisa, na svom evroligaškom debiju (25 minuta, sedam poena), iako je jasno da se još nije adaptirao na najviši evropski nivo. Čvrstinu pod košem Galate doneo je Aleks Marić, ex centar Partizana, koji je i prošle sezone nastupao protiv Zvezde, u dresu Lokomotive Kubanj. Snažni centar proveo je jesen u Makabiju, a u Top 16 fazi na terenu proveo 28 minuta.

Veću snagu u reketu doneo je i Patrik Jang (22), mladi Amerikanac koji pokriva visoke pozicije sa svojih 206 centimetara i velikom snagom. Igra prvu profesionalnu sezonu, a u Galatu je stigao tri dana nakon što ga je otpustio Nju Orleans. Letos nije izabran na draftu.

Razlika u odnosu na prethodni meč biće i nastup oporavljenog Martinasa Pocijusa, kao i Vladimira Micova, na čijoj igri počiva deo glavne osovine Galate: Arojo-Micov-Erceg.

Utakmica protiv TED Ankare prošlog vikenda pokazala je ogroman značaj srpskih košarkaša za Atamanov tim. Erceg je zatrpao koš rivala u prvom poluvremenu (ukupno 24 poena), dok je Micov sabrao svih osam u najvažnijim momentima poslednje četvrtine.

Galata
Izvor: YouTube

Traženi Erceg je i najbolji strelac ekipe, sa 17,6 poena po utakmici. Zanimljivo je da je u Evroligi od 66 pokušaja za tri pogodio svaki drugi šut. Prvi skakač je Kerem Gonlum, sa 5,3 skokova, a, naravno, najviše asistencija deli Karlos Arojo - po 4,5.

Prošle nedelje, Felipe Rejes (22 p, 11 sk) je još jednom odigrao maestralno pod obručem, a bekovi Reala potpuno su zaustavili Karlosa Aroja, primoravši ga da čak šest puta izgubi loptu. Galatasaraj u takvoj situaciji nije ni došao u situaciju da uzvrati udarac favoritu.

Portorikanac je u Španiji govorio o vremenu neophodnoom za uigravanje novog tima i tražio strpljenje. Ataman je bio zadovoljan samo nastupom startne petorke (Arojo, Guler, Micov, Erceg, Marić).

"Kada su se umorili i kada su morali da izađu iz igre - naši rezervisti igrali su baš loše. Ne mogu da rotiram igrače na dva minuta. Tako smo i ispustili utakmicu. U trećoj četvrtini, starteri su se vratili i ponovo smo izgledali dobro", objasnio je on.

Zoran Erceg i Vladimir Micov tokom utakmice protiv Zvezde u Beogradu
Izvor: MN PRESS Galata je u poslednjih mesec dana samo jednom ubacila manje od 77 poena i to u pomenutoj pobedi nad Ankarom. Borbeni karakter pokazala je nekoliko puta ove sezone, u prilično teškim situacijama, poput one u kojoj je prošli put i pobedila Zvezdu.

U petak, u rasprodatoj Kombank areni, ugostiće je takođe borbena ekipa Dejana Radonjića, kojoj je požrtvovanje jedna od osnovnih osobina. Na terenu će "prštati" i jasno je da će Zvezdina publika ponovo imati priliku da uživa u košarci. Uz nadu da će košarka biti u centru pažnje i posle utakmice.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC