• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đokić za MONDO: Evrokup ili ne - Metalac je uspeo!

Autor mondo.rs

Sa trenerom Valjevaca - tvorcem najprijatnijeg iznenađenja ABA lige, razgovarali smo o borbama, karakteru, porazima i pobedama njegovog tima u debitantskoj "jadranskoj" sezoni.

Ko je krajem oktobra pomišljao da će Metalac, u tom trenutku "fenjeraš" ABA lige, posle pet početnih neuspeha dočekati finiš sezone sa realnom šansom da se plasira u Evrokup.

Suočeni sa velikim brojem problema - počev još od najkraćeg roka da sastave ekipu - Valjevci su rasli i podizali se tokom sezone. Snažan karakter nagovestili su pre povratka u svoju renoviranu dvoranu, a kada su zaigrali pred domaćom publikom počeli su da ređaju pobede.

Do ove nedelje, sabrali su 13 jadranskih "skalpova".

"Većinu ovih momaka sam poznavao, trenirao u prethodnim klubovima ili igrao protiv njih, tako da sam otprilike znao kakav karakter imaju, ali ovo što su pokazali... Moram da priznam da me je iznenadilo", izjavio je za MONDO Vladimir Đokić, trener najprijatnijeg iznenađenja ABA lige.

Perspektivni trener, nekadašnji reprezentativac, rođeni Valjevac, osvežio je sa svojim igračima regionalnu košarkašku scenu. Atmosfera u hali Metalca i borbena Đokićeva ekipa neretko su opisivani superlativima.

"Nisam očekivao da će moji igrači u ovoj meri pokazati karakter, koji zaista moram da još jednom istaknem. Na primer, bilo je utakmica sa neizvesnim završnicama, u kojima su oni u glas govorili da ne pravimo faul, već da branimo napade protivnika. Do sada su bili u pravu, a ja sam ih slušao", dodao je uz osmeh mladi šef struke.

Odmah posle razgovora za MONDO, Đokić je krenuo u salu, na popodnevni trening, na kojem Valjevci pripremaju utakmicu protiv Zadra u Dalmaciji. Trijumfom u poslednjem kolu, njegovi igrači "overili" bi osvajanje mesta koje vodi u Evrokup.

"Od tog rezultata neće zavisiti i konačan sud o našoj 'jadranskoj' sezoni", objašnjava on i dodaje:

"Već sada je definitivno da smo uradili mnogo više od očekivanog.  Zahvaljujući prvom čoveku kluba Bošku Đukanoviću ušli smo jesenas u za nas nepoznato, u nešto što smo u Valjevu čekali još od sedamdesetih godina, a mi na terenu imali smo jako težak zadatak da sve to opravdamo, da nekako preživimo godinu. Ispostavilo se da smo uspeli", zadovoljno je konstatovao.

Trener Metalca poslednji je među kolegama saznao da će njegov tim igrati "na Jadranu". Pored toga, bio je prinuđen da isključivo na gostovanjama uigrava ekipu koja je čekala celu jesen da svane 9. novembar i da se vrati u matičnu dvoranu, pred svoje navijače.

Koji momenat je bio prelomni, posle kojeg je loš start sezone izbrisan iz pamćenja bez ikakvih posledica? U kom trenutku je njegov tim shvatio da je u stanju da niže pobede u ABA ligi? Posmatrajući kalendar takmičenja, to je bez sumnje bio dan prvog trijumfa Metalca, ostvarenog u Ljubljani 1. novembra, protiv Olimpije, u šestom kolu.

Međutim, Đokić kaže da je "namirisao" dobre rezultate sedmicu ranije, na gostovanju Partizanu.

"Utakmica protiv Olimpije je definitivno bila pravi putokaz, mada smo i protiv Partizana nagovestili da smo u stanju da se borimo. To je jasno moglo da se vidi sredinom druge četvrtine, kada smo vodili 17 poena. Naravno, Partizan je u tom trenutku izgledao drugačije nego sada, ali nije mala stvar imati toliku prednost protiv crno-belih u Pioniru. Te večeri smo osetili da možemo, iako nismo dobili utakmicu"

Od te večeri, skor Metalca je 13-7.

"Nedelju posle, u Ljubljani je viđena drugačija slika. Gubili smo 17 razlike i vratili se, pa dobili utakmicu. Od tog trenutka smo dobili samopouzdanje i potvrdu da je dobar rad definitivno najbitniji. To je dokazano i u našim ostalim utakmicama", zaključio je Đokić.

Osvrćući se na urađeno, nekadašnji igrač Metalca, Spartaka, Partizana, Zvezde, Ergonoma, Egera i drugih timova, sa posebnom pažnjom govori i o širem cilju Metalca, koji nije usko vezan za rezultate.

"Nismo imali imperativ ili najveći cilj da od prvog dana jurimo pobede, već i da afirmišemo mlade igrače, što mislim da smo uspeli. Treniram jako talentovanu ekipu, za koju sam uveren da ima dobru perspektivu".

Pogled na tabelu navodi na jednostavan zaključak o evro-potencijalu sastava Metalca. Sa druge strane, Đokić ne želi da ističe borbu za šesto mesto u prvi plan. Kovanje evropskih planova nemoguće je bez rešavanja infrastrukturnih problema, a razmišljanje o svemu tome odvelo bi stručni štab i tim Metalca daleko od utakmice protiv Zadra.

Stoga, Đokić ne želi euforiju.

"Učinićemo sve da dobijemo tu utakmicu u Zadru, bez obzira na to da li utiče na naš plasman u Evrokup ili ne. Da smo sigurni da imamo uslove i da ispunjavamo sve što je neophodno za nastup u tom takmičenju, onda bi verovatno i stav čitavog kluba bio drugačiji. Ovako, odlazimo samo vođeni željom da pobedimo i to je sve što nas trenutno interesuje", podvukao je trener Metalca.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC