• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saša Đorđević protiv FIBA "prozora"

Autor mondo.rs

Selektor Srbije ne misli da je "seckanje" sezone utakmicama reprezentacija dobra stvar. "Ne vidim razlog za to. To je moj stav", objašnjava Sale Nacionale.

 Saša Đorđević protiv FIBA "prozora" Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Predlog FIBA kalendara, prema kojem će za mečeve državnih timova od 2017. biti ostavljena četiri termina (takozvana "prozora"), naišao je prošle nedelje na zvanično negodovanje Evrolige i sedam nacionalnih liga.

Prema zamisli čelnika evropske "Kuće košarke", u jednom od "prozora" bilo bi organizovana velika takmičenja, a dva bi prekidala klupsku sezonu, sa čim se šef struke reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević najviše ne slaže.

Povezane vesti

"Moje neslaganje nema veze sa trenutnom selektorskom pozicijom. Nisam za uvođenje tih 'prozora', jer to remeti klupsku i igračku koncentraciju u sred sezone, ali i otežava tempiranje forme za ključne momente. Postoji i drugi problem - koji će klub biti voljan da pusti najbolje igrače, zbog straha od povreda? To je veliki rizik kada daješ igrače u sred nacionalne lige ili važnog međunarodnog takmičenja", izjavio je Đorđević za "Sport".

Selektor vicešampiona sveta ne krije da ne gleda pozitivno na najavljene promene. Njegov predlog je - skratiti sezonu.

"To ("uvođenje prozora") organizaciono nije problem da se sprovede, ali igračima nije lako da iz klupskih obaveza uskoče u kratke reprezentativne akcije. Jednostavno, nisam pozitivno orijentisan na tu priču, ne vidim razlog za takve novine. Ja sam pre za skraćivanje takmičarskih sezona, jer su i treninzi jaki i korisni u Evropi. Potreban je prostor za nacionalne selekcije, ali i odmor za sve, posebno one koji nose klubove, a kasnije i selekcije".

"Orlovi" na leto u Kranjskoj Gori, kao 2013.

Selektor Đorđević trenutno je u Sloveniji, gde će njegov tim ove godine sprovesti bazični deo priprema.

"Došao sam u slovenački sportski kompleks kao izvidnica, s obzirom da ćemo ovde obaviti bazični deo priprema za predstojeće EP. Mnogo mi je žao što ne idemo na Kopaonik kod naših prijatelja, koji su nam prošlog leta izašli u susret. Ovog puta nisu mogli, zbog rekonstrukcije dela objekta i ne bismo mogli da imamo idealne uslove".

Uprkos ličnom neslaganju, Đorđević je dodao da je svestan činjenice da će ovaj Gordijev čvor u nastajanju razmrsiti više, organizaciono moćne istance.

"Biće kako drugi kažu, dogovore se. Naš Savez i regionalna liga su suviše mali, bez dovoljno snage da vode te bitke. Jasno je da se preko ovih stvari traži nešto više, da se nešto krupnije 'valja'. Mi nismo u poziciji da možemo da utičemo. Samo sam izneo lični stav".

Jedna od najvećih zamerki na predloženi kalendar je broj igrača evro-selekcija koji nastupaju u NBA timovima i koji će sigurno biti onemogućeni da pomognu zemljacima u vreme 'prozora'.

Predstavnici Evrolige i sedam liga (španska, nemačka, francuska, grčka, italijanska, litvanska i izraelska) zatražili su sastanak sa čelnicima FIBA, na kojem bi ponovo bile razmatrane mogućnosti i traženo rešenje.

"Taj sukob FIBA - Evroliga je jedna strana medalje, a druga? Srbija trenutno nema taj 'problem', ali šta se dešava sa selekcijama poput Francuske, Španije, Italije ili Turske, koje imaju po četiri, pet 'nosećih' reprezentativaca u NBA? Da li će njih pustiti klubovi najjače lige sveta da u sred sezone dolaze u Evropu i igraju 'prozor' kvalifikacije? Ne znam, nisam siguran. Ako idemo dalje, onda će pomenute zemlje biti oslabljene", dodao je Đorđević.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC