• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda ide u Zagreb po titulu!

Autor mondo.rs

Crveno-beli savladali Cedevitu u napetoj završnici 69:65 i stekli "meč loptu" za osvajanje ABA lige.

U subotu je bilo uzbudljivo do minut pre kraja, u nedelju do sekund pre poslednjeg zvuka sirene!

Crvena zvezda Telekom opet je ušla u poslednju deonicu sa dvocifrenom prednošću (maksimalnih 54:36 u 27. minutu), Cedevita je ponovo uzvratila u finišu i umalo iznenadila.

Razvoj događaja bio je sličan kao u prvom meču, epilog isti:

Crveno-beli ostvarili su još jednu pobedu pred svojim navijačima u finalnoj seriji ABA lige, poveli 2:0 protiv šampiona Hrvatske i stekli šansu da u sredu prvi put postanu prvaci Jadrana!

CRVENA ZVEZDA TELEKOM - CEDEVITA 69:65 (22:8, 18:24, 18:16, 11:17)

Boban Marjanović "potegao" je najviše među domaćima, pre svega zbog odsustva povređenog Maika Cirbesa. Gorostas crveno-belih ubacio je 20 poena (14 skokova) za čak 37 minuta u igri i uz Luku Mitrovića (19 p, 10 sk) bio najubojitije oružje Dejana Radonjića.

Cedevita je, kao i Zvezda, oscilovala u nekoliko navrata, ali je u završnoj deonici zaigrala čvršće i došla na posed zaostatka (62:65, 40. minut). Promenama odbrane, gosti iz Hrvatske zaustavili su napad domaćina, koristili umor Mitrovića i Marjanovića i u velikoj meri sačuvali svoj koš od poena iz igre.

Ipak, kada je najefikasniji igrač Zagrepčana Luka Babić (14 p, 2/3 za tri) ubacio jako važne poene za 65:62, Mitrović je uhvatio ofanzivni skok pod obručem Cedevite i poentirao pola minuta pre kraja za nedostižnih 69:65.

Tim pogotkom, Zvezdin kapiten prelomio je utakmicu i ostavio protivniku male šanse za "brejk" u seriji.


Na kraju pretposlednjeg, dugog napada, Babić je ubacio trojku 1,8 sekundi pre kraja, posle čega je ekspresno fauliran Čarls Dženkins. Amerikanac je stao na liniju penala i pogodio za konačnih 69:65.

Jasmin Repeša pozvao je tajm-aut, a Tomislav Zubčić promašio za tri uz zvuk sirene.

Sledeći meč biće odigran u sredu, u Zagrebu, od 20.30 časova.

I u drugoj utakmici, dokazano je da je Cedevita u stanju da parira Zvezdi i da se neće miriti sa gubitkom serije, kao što nije ni u istoj situaciji u polufinalu. Lako je uočljivoda su naporne polufinalne serije ostavile trag na obe ekipe i da stoga neretko trpi kvalitet igre, ali nema dileme da će i u glavnom gradu Hrvatske biti vođena velika borba.

ZVEZDA: Vilijams 5, Rebić, Dangubić 3 (7 sk), Mitrović 19 (10 sk), Lazić, Blažič 2, Kalinić 8 (1/7 za tri), Marjanović 20 (14 sk, 5 as), Tejić 2, Dženkins 7, Jović 3, Cirbes.  

CEDEVITA: Zubčić 5 (1/5 za tri), Barać 8 (5 sk), Ramljak 2, Pilepić 9, Babić 14 (2/3 za tri), Delaš, Žganec 8 (8 sk), Bilan 6 (6 sk), Gordić 2, Ukić 10 (2/4 za tri, 4 sk, 10 as), Tomas 1, Arapović.

KRAJ! POBEDA ZVEZDE!

40' 69:65 Dženkins koristi oba slobodna bacanja! Tajm-aut Cedevita. Ponavljamo, do kraja je ostalo 1,4 sekundi.

40' 67:65 Pola minuta pre kraja, Luka Mitrović pogađa koš iz odbitka! Luka Babić odgovara trojkom, dve sekunde pre kraja! Fauliran je Čarls Dženkins. Do kraja je ostalo 1,4 sekunde.

40' 65:62 Luka Babić pogađa za dva iz teške pozicije. Tajm-aut Dejan Radonjić. 41 sekund do kraja. Zvezda ima napad.

40' 65:60 Zvezda ponovo ne koristi napad, a Cedevita "otvara" poslednji minut svojom akcijom.

39' 65:60 Jaka Blažič gubi podbacivanje sa Tomasom, ali uz požrtvovanje Dangubića i svoj trk na polovinu Cedevite izborio je aut za Zvezdu. Crveno-beli ne koriste napad, a Marko Tomas koristi jedno slobodno bacanje. Mitrović se vraća na parket umesto Dangubića.

38' 65:59 Vilijams pogađa sa distance, a Cedevita propušta dva napada za primicanje na posed zaostatka. Kalinić se sprema da uđe u igru... Pre toga, Marjanović pogađa iz okreta.

36' 61:59 Cedevita ne odustaje od borbe. Babić, pa Barać primiču Zagrepčane na zaostatak od četiri poena. Na terenu je opet Vilijams. Odmah potom Zubčić zakucava! Serija Cedevite 6:0!

34' 61:53 Jako važna rampa Nemanje Dangubića i Blažičevo polaganje za "plus sedam". Slovenac je postigao prve Zvezdine poene u ovoj četvrtini. Luka Babić imao je polaganje za "minus tri", a Dangubić potom iskoristio jedno slobodno bacanje.

33' 58:53 Ukić još jednom pogađa, posle prodora i razlika je najmanja u drugom poluvremenu. Radonjić traži još jedan tajm-aut.

32' 58:51 Ukić pogađa trojku i "zakuvava". Marjanović je seo na klupu, nakon što je odigrao praktično sve tri četvrtine (29 minuta). Umesto njega, na parketu je Tejić, ali samo na par minuta.

30' 58:48 U poslednjem napadu treće četvrtine, Ramljak kažnjava "zaspalu" odbranu Zvezde i usamljen zakucava. Pred nama su poslednjih deset minuta.

30' 58:46 Upisuje se i Stefan Jović, ubacivši petu trojku Zvezde, za 58:44 Na drugoj strani, Mitrović zaustavlja Baraća, pa Dženkins zaustavlja Pilepića pri prodoru. On koristi oba penala.

28' 54:42 Ponovo poen Luke Mitrovića, za seriju crveno-belih 14:4 i maksimalno vođstvo 54:36. Odmah potom, Stanko Barać pogađa uzastopne trojke i primorava Radonjića da traži tajm-aut.

25' 52:36 Kalinić do Marjanovića, a on zakucava za "plus 16", svoj 18 poen i još jedan tajm-aut Cedevite.

23' 46:34 Mitrović nastavlja u ritmu iz prvog poluvremena. Kapiten Zvezde ubacio je slobodno bacanje, pa položio o tablu, uz faul, nakon trojke Kalinića. Prednost domaćina opet je dvocifrena. Tajm-aut Jasmin Repeša.

- Marjanović i Mitrović zajedno su ubacili 24 poena od Zvezdinih 40 u prvom delu. Centar 14, krilni centar 10.

20' 40:32 Markus Vilijams promašuje trojku uz zvik sirene. Igrači su otišli na odmor, a navijači ustali da protegnu noge. U gledalištu je i Nikola Vučević, centar Orlanda, u društvu Žarka Čabarkape.

19' 38:32 Zvezda je zastala, Cedevita počela da pogađa. Luka Babić je sa pet "vezanih" poena smanjio razliku na samo šest poena, pa je Dejan Radonjić tražio tajm-aut. Igra je u jednom trenutku prekinuta, jer je u sudaru pod košem gostiju Gordić naleteo na lakat Marjanovića, pa legao na parket.

16' 29:18 Žganec pogađa daleku dvojku, pa Pilepić trojku i Cedevita sa maksimalne razlike od 17 poena prilazi na minus 11. Dejan Radonjić traži tajm-aut, posle kojeg Marjanović primorava Mira Bilana da napravi još jedan faul, svoj drugi.

14' 29:13 Vođstvo crveno-belih i dalje raste. Cedevita se i dalje muči u odbrani od Bobana Marjanovića, smenjujući igrače u reketu.

10' 22:8 Dženkins povećava prednost Zvezde sa linije penala. Crveno-beli izveli su u uvodnih 10 minuta 14 slobodnih bacanja i pogodili 11. Cedevita nijedno, a Zvezda nije izašla iz bonusa celu četvrtinu.

9' 20:8 Kapiten Zvezde Luka Mitrović sa linije penala povećava razliku na novi maksimum - "plus 12". Za sada, krilni centar crveno-belih ubacio je deset poena, od kojih pet sa "crte". Tajm-aut Jasmin Repeša.

7' 14:6 Prednost crveno-belih učvršćena je na šest do osam poena. Agresivnom odbranom na Marjanoviću, Cedevita ulazi u problem sa ličnim greškama. Žganec i Tomas za sada imaju po dve.

5' 9:4 Žešća odbrana Zvezde, kontra Blažiča i poeni Marjanovića. Serija domaćina 7:0. Cedevita je ispunila bonus.

2' 2:4 Čvršći početak utakmice nego u subotu. Gordić pogađa daleku dvojku, zgazivši za malo liniju.

Prva runda pripala je crveno-belima. U nedelju uveče, na programu je druga.

Crvena zvezda Telekom i Cedevita zaigraće u "Pioniru" još jednu utakmicu serije koja će dati ime novog šampiona ABA lige. Ko god je završi sa prstenjem na ruci, postaće šampion Jadrana prvi put.

Ove ekipe nastupiće u najjačim sastavima.

U subotu uveče, tim Dejana Radonjića poveo je, ostvarivši trijumf 68:59. U prvom delu meča, crveno-beli stekli su u nekoliko momenata i 23 poena prednosti, ali su u nastavku velikim oscilacijama dozvolili protivniku da se vrati u meč.

Na početku poslednjeg minuta, prednost Zvezde bila je svedena na šest poena, ali je odbranjena čvrstom odbranom i poenima Čarlsa Dženkinsa i Luke Mitrovića sa linije penala.

Radonjić je posle utakmice rekao da nije siguran da li će u nedelju moći da računa na sve igrače, s obzirom na povredu Maika Cirbesa i malaksalost Stefana Jovića, ali će oni ipak igrati. Trener Zagrepčana Jasmin Repeša rekao je posle jučerašnje utakmice da ne postoji velika razlika u kvalitetu dva tima.

Posle večerašnjeg meča, finalna serija seli se u Zagreb, gde će u sredu biti odigrana treća utakmica. Eventualni četvrti duel zakazan je za četvrtak, a majstorica bi bila odigrana u hali Pionir, sledeće subote.

Šampion ABA lige postaće tim koji prvi ostvari tri pobede.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC