• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klubovi drumom, FIBA šumom!

Autor mondo.rs

Izaslanik FIBA Kosta Ilijev u Beogradu predstavio projekat nove regionalne lige, ali nije dobio pozitivnu reakciju.

Iako klubovi ABA lige uveliko rade na transformaciji takmičenja, nakon čega ono više neće biti u rukama privatnih lica iz preduzeća "Sidro" - a to je bio ključni argument prilikom nedavnog povlačenja priznanja ABA lige od strane FIBA - međunarodna košarkaška organizacija je uporna u pokušajima da postavi potpuno novu priču i da izdejstvuje da se regionalno takmičenje ubuduće odvija uz značajan upliv nacionalnih saveza i same FIBA.

Tako je izaslanik FIBA, bivši sudija Kosta Ilijev (Bugarska), posle Slovenije i Makedonije u sredu posetio Beograd, gde je u prisustvu predsednika Košarkaškog saveza Srbije Dragana Đilasa i jednog od potpredsednika, Andrije Kleuta, predstavio klubovima Košarkaške lige Srbije koncept "FIBA Premijer lige", kako bi se zvalo novo takmičenje.

Predstavnici Partizana (Predrag Danilović), Crvene zvezde Telekom (Nebojša Čović), Mega Leksa (Miodrag Ražnatović), Metalca i FMP-a, saznaje MONDO, nisu blagonaklono reagovali na ideje FIBA, ali i na način na koji se "gura" cela priča, usred odlučujućih borbi za titulu i plasman u Evroligu.

To je i logično, kada se zna da je pre samo deset dana u Beogradu dogovoreno nešto sasvim drugo na Skupštini ABA lige, kao i da je ABA potpisnik pisma koje je osam domaćih liga pod "krošnjom" Evrolige prošle sedmice poslalo generalnom sekretaru FIBA Patriku Baumanu.

Srpski klubovi u sredu su poručili Ilievu da bi eventualno bili spremni na konkretne pregovore sa FIBA ako bi im bila garantovana prohodnost u Evroligu i Evrokup, na šta FIBA u trenutnoj postavci odnosa na evropskoj košarkaškoj sceni nema baš nikakav uticaj.

Uslov koji bi morao da bude ispunjen prilikom formiranja "FIBA Premijer lige" za srpske klubove je i nemešanje klubova iz samoproglašene države Kosovo (koji trenutno igraju Balkansku ligu, priznatu od strane FIBA, a podsećamo i da je Kosovo nedavno postalo članica svetske organizacije), kao i da "centrala" lige ne može da bude u Podgorici, kako je FIBA zamislila, već u Beogradu.

Prema informacijama kojima raspolaže MONDO, čak i kada bi FIBA ispunila sve te uslove, realizacija njenog projekta je veoma daleko, iz prostog razloga što nema podršku ni u drugim zemljama regiona - Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji...

Rok od mesec dana, koji je Bauman dao nacionalnim savezima na sastanku u Ženevi, ističe 8. maja.

Ubrzo nakon toga trebalo bi da bude poznato koje će dalje korake preduzeti FIBA - da li će biti ultimatuma vezanih za nastup reprezentacija na velikim takmičenjima počev od leta 2016, kakav je stav o transformisanoj ABA ligi, što je posao koji treba da se privede kraju do 15. maja...

Na delu je sudar dva različita koncepta - klubovi žele da, po ugledu na Evroligu, oni sami uređuju takmičenje u kome će igrati, dok FIBA (još niko nije jasno i glasno rekao zašto), želi da ostvari uticaj i kontroliše ligu preko nacionalnih saveza, a za sada nije ponudila ništa što bi klubove nateralo da preispitaju svoj stav.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC