• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmić za MONDO: Igrao bih za Zvezdu...

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Član Golden Stejt Voriorsa, Dobojlija Ognjen Kuzmić, u razgovoru za MONDO govorio je o kaljenju u NBA razvojnoj ligi i osvajanju titule, igranju u NBA ligi, dresu reprezentacije Srbije i BiH, kao i šansama da možda zaigra u Evropi...

U NBA ligu se ne stiže nimalo lako, za tako nešto potrebno je proliti mnogo znoja, donositi dobre odluke u karijeri, a ponekad i imati malo sreće.

Zaigrati u najjačoj ligi na svijetu san je vjerovatno svakog košarkaša, a malo je onih sa ovih prostora koji su u tome i uspjeli.

Jedan od onih kome je to pošlo za rukom je Dobojlija Ognjen Kuzmić, koji je od 2013. godine član Golden Stejt Voriorsa. Ovaj dvadesetpetogodišnji košarkaš osjetio je kako je izaći na veliku pozornicu, i upisao nešto manje od 40 nastupa za "ratnike", iako pravu priliku da zablista još čeka.

Već dvije sezone Kuzmić nastupa u razvojnom timu Golden Stejta, Santa Kruz Voriorsima, a ove sezone osvojio je s njima i titulu u NBA razvojnoj ligi, poslije čega je vraćen u «prvi tim» gdje strpljivo čeka svoju šansu.

U razgovoru za MONDO Kuzmić kaže da jezadovoljan sezonom u NBDL ligi, ali da su mu od osvajanja titule značajniji minuti na parketu.

"Sezona je bila dobra, pobijedili smo na kraju i osvojili titulu. Mislim da mi je igranje u NBA razvojnoj ligi dosta pomoglo i da dosta pomaže igračima koji možda još nisu spremni da igraju u NBA, jer mogu da rade i da se razvijaju. Igrao sam dobro, nije sad baš nešto ekstra, ali dobro je bilo", pomalo skromno kaže Kuzmić.

A statistika kaže da je Kuzmić bio najbolji skakač NBDL lige, četvrti najbolji bloker i igrač sa najboljim procentom šuta koji se računa u ovoj ligi.

"Kada pogledam onu prvu sezonu, napredovao sam već u odnosu na tu sezonu, i mogu da kažem ova sezona mi je dobro došla. Spremam se i čekam ako dobijem šansu u NBA ligi, želim da budem maksimalno spreman ako me pozovu i ako mi se ukaže prilika. Najvažnije mi je da igram i zato mi je dobro što sam igrao ovu ligu. Neke taktičke stvari možeš da naučiš i uvježbaš samo kroz igru i zbog toga mi je dosta pomoglo igranje u Santa Kruz Voriorsima", kaže Kuzmić.

Otkako je 2013. godine iz Španije stigao u NBA ligu u dresu Goldan Stejta upisao je ukupno 37 nastupa.

"Osjećaj igrati u NBA je nevjerovatan, ovo je najača liga, najbolji igrači su tu. Iako nisam mnogo igrao, nevjerovatan je osjećaj i rekao bih san se ostvario, sad još samo da se izborim da nastavim da igram u NBA i to će biti to".

Za Ognjena Kuzmića tek treba da se čuje u NBA ligi. Kao rezervni centar Golden Stejta, nije imao malu minutažu kod trenera Stiva Kera, ali Kuzmić u razgovoru za MONDO kaže da ne odustaje od svog cilja, a to je igranje u NBA ligi u pravom smislu te riječi.

"Čekam da dobijem šansu u NBA i da vidim mogu li ili ne mogu. Ovo mi je druga sezona, šta će biti sljedeće sezone ne znam. Radim dosta, trudim se i samo čekam šansu i da razriješim i sa samim sobom i sa drugima jesam li za najjaču ligu ili nisam. Bezveze bi bilo da odmah odustanem, poslije prve ili druge sezone, čekaću svoju šansu i nadam se da ću uspjeti".

Mladi košarkaš svjestan je svojih prednosti i mana, koje iz dan u dan ispravlja.

"Moj adut je skok i odbrana. Čim sam stigao u ekipu radio sam na defanzivi, jer svi centri su ovdje dobri defanzivci. Ono što trebam popravljati je napad, moram više da radim i tu leđnu tehniku i skok-šut sa distance, to je ono što moram popravljati da budem kompletan igrač", kaže Kuzmić i dodaje da brojne savjete dobija od trenera Golden Stejta Stiva Kera.

"On je odličan i kao trener i kao psiholog, zna kako da radi i razgovara sa igračima. Na treningu radimo, viđamo se i razgovaramo o tome da radim na svom razvoju".

Kuzmić se trenutno oporavlja od manjeg uganuća zgloba, ali očekuje da će za koji dan nastaviti sa treninzima. Za to vrijeme putuje sa ekipom Golden Stejta koja igra polufinalnu seriju protiv Memfisa, a iako "grizliji" vode u seriji 2-1, on je optimista.

"Mislim da Voriorsi imaju dobre šanse da prođu Memfis. Imamo Karija, koji je nevjerovatan igrač. I kao košarkaš i van terene je ekstra. Drejmond Grin je takođe mnogo zaslužan što je Golden Stejt dogurao dovdje", kaže Kuzmić.

Sa saigračima kako onima u Santa Kruzu, tako i u Golden Stejtu ima dobar odnos, iako priznaje da su odnosi malo drugačiji od onih u Evropi, gdje su saigrači često zajedno.

"Nema tu mnogo nekih zajedničkih druženja, ali najviše komuniciram sa Bogutom koji priča naš jezik".

Jedan od onih s kojima je bio zaista dobar je i Nemanja Nedović, koji je sa kuzmićem takođe nastupao u razvojnoj ligi, ali je nakon nekog vremena odlučio da ode u Španiju i igra za Valensiju umjesto čekanja NBA šanse među rezervama Golden Stejta.

"To je njegova odluka, njemu je to najviše odgovaralo i to je najvažnije da je on zadovoljan. Opet ja sam se odlučio za drugačiji put, da ostanem i borim se za mjesto da zaigram u NBA". kaže Kuzmić.

U SAD će ostati i poslije završetka sezone jer kako kaže želi da ostane u dobroj formi, a krajem sezone, kako kaže, trebao bi znati da li će i dalje ostati u Golden stejtu ili će na ljeto eventualno promijeniti sredinu.

Ovog ljeta na rasporedu je i Eurobasket i biće to možda prilika da poslije povrede koja ga je prošle godine izbrisala sa šireg spiska selektora Srbije Aleksandra Đorđevića za Mundobasket, zaigra za "orlove".

"Tada sam bio povrijeđen i samo sam se pojavio na pripremama da se javim selektoru Đorđević. Sada je sve u redu i ako me selektor pozove naravno da ću se odazvati. Prije svega želim da budem zdrav, a svakako da ću se ako dobijem poziv priključiti pripremama reprezentacije Srbije. Sve je na selektoru".

Srbija je predvođena Đorđevićem, osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu, a Kuzmić vjeruje da i na Eurobasketu «orlovi» i Đorđević mogu da ponovo obraduju naciju.

"Mislim da Srbija može ponoviti neki uspjeh i osvojiti medalju, imamo vrlo mladu ekipu. Nisam imao priliku da radim sa Đorđevićem zbog te povrede, ali mislim da je jasno da je dobar trener. Dovoljno o njemu govori to što je u prvoj godini napravio taj veliki uspjeh i osvojio srebrnu medalju. U prvoj petorci Evrolige tri su Srbina, na svim pozicijama imamo odlične igrače i mislim da imamo dobre šanse za osvajanje medalje", ističe Kuzmić.

Prije Srbije ovaj Dobojlija je dobio i prihvatio poziv u reprezentaciju BiH. Bilo je to pred Eurobasket u Sloveniji 2013. godine, ali je poslije pet dana napustio pripreme reprezentacije koju je vodio Aleksandar Petrović.

"Bio sam u reprezentaciji BiH, ali nisam dobio šansu. Te godine kada sam otišao na pripreme, napustio sam ih jer sam vidio da su neki drugi igrači u prvom planu. Kada je došao poziv Srbije odmah sam ga prihvatio, da je on stigao i ranije prihvatio bih ga i ranije".

Kuzmiće je prošao vrlo zanimljiv košarkaški put. Karijeru je započeo u Doboju u KK Findo, da bi poslije toga igrao za banjalučki Borac, a potom se obreo u slovenačkoj Olimpiji, gdje međutim nije prošao probu zbog anemije. Vratio se u Doboj gdje je, kako kaže, pet-šest mjeseci pauzirao i radio na popravljanju krvne slike, da bi se potom obreo u Finskoj.

"Jednu godinu odigrao sam u prvoj i jednu u drugoj ligi. Poslije Finske igrao sam u Čeliku iz Zenice, a zatim sam prešao u Malagu. Tu sam jedno vrijeme bio na pozajmicama u Rinkonu i Huventudu, a onda sam završio na draftu Igrao sam onda na pozajmice da bi poslije toga završio na draftu. Taj draft kada sam izabran iskreno nisam mnogo pratio, bio je kasno, ujutro sam se probudio i saznao da su me izabrali. Nisam ni očekivao da ću biti izabran, ali eto... Potpisao sam, a poslije još jedne godine u Huventudu došao sam u SAD".

Iako većina igrača iz Republike Srpske svoju karijeru grade kroz najveće klubove u regionu, prvenstveno one u Srbiji Kuzmić kaže da ponuda Partizana i Crvene Zvezde nikada nije imao, ali priznaje da bi sada razmislio o tome, posebno kada su u pitanju crveno-bijeli, koji će i naredne sezone igrati Evroligu.

"Nisam nikada imao kontakte sa klubovima iz Beograda, ni sa Zvezdom ni Partizanom, a ni bilo kojim drugim iz Srbije. Ne bih imao nikakvih problema da se vratim u Evropu, ako ne bude išlo u NBA. Konkretno nisam o tome razmišljao, ali ako nekad dobijem neku ponudu, zašto ne bih došao u Zvezdu? To mi je ipak omiljeni klub", kaže Kuzmić i dodaje da prati evropsku košarku.

Sa posebnim interesovanjem, pratio je i nastupe crveno-bijelih.

"Evroligu sam pratio dok je Zvezda igrala, pratio sam i regionalnu ligu i drago mi je da je Zvezda osvojila", dodaje Kuzmić.

Za sebe kaže da je običan momak, koji voli da spava, igra igrice i gleda filmove u slobodno vrijeme, kao i da se druži sa prijateljima. Na život u SAD, prilično se već navikao.

"Nedostaju mi porodica i prijatelji, nažalost moji nisu uspjeli još da me posjete ovdje zbog neke papirologije, pa eto uglavnom čujemo se preko interneta i telefonom. Najteže mi je u početku bilo naviknuti se na hranu, ali vremenom se navikneš. Našao sam čak i mjesto na kojem mogu da kupim ćevape", kaže Kuzmić.

Iako se još uvijek bori za svoje mjesto pod suncem u NBA, može se reći da je Kuzmić primjer da uz veliki trud i zalaganje sportisti sa naših prostora mogu ostvariti najviše ciljeve.

"Teško je uspjeti u sportu, ali kada se pogleda malo šire, što se tiče nas na Balkanu stvarno imamo talenta. Nemamo ovdje nekih uslova za rad, ali talenat imamo. Naravno treba i sreće, nije sve ni rad, treba malo i sreće pa da se sve poklopi i stigneš negdje u inostranstvo da igraš, pod tim ne mislim isključivo na NBA. Smiješno je kada pogledaš kakve uslove djeca od malih noge imaju u Evropi i SAD, a kakve imaju naša djeca. Žalosno je kakve talente imamo, a praktično ništa ne ulažemo u sport", rekao je Kuzmić an kraju razgovora za MONDO.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC