• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mića Berić: FIBA je prespavala zadnjih 15 godina!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Proslavljeni srpski košarkaš Miroslav Berić biće promoter 14. Međunarodnog kampa "Hypo Three Points - Jahorina 2015", a tokom gostovanja u Banjaluci pričao je o reprezentaciji Srbije, ABA ligi, Partizanu, Zvezdi, sukobu FIBA i ULEB…

 Mića Berić: FIBA je prespavala zadnjih 15 godina! Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Trofejni srpski košarkaš Miroslav Mića Berić gostovao je u Banjaluci povodom 14. Međunarodnog kampa "Hypo Three Points - Jahorina 2015", na kojem će ove godine biti promoter.

Proslavljeni as prihvatio je poziv da pomogne u afirmaciji tradicionalnog Kampa, koji se već 14 godina održava na olimpijskoj ljepotici Jahorini.

"U moje vrijeme, na prste jedne ruke mogli su da se nabroje kampovi sa ovakvim uslovima. Uglavnom se sve svodilo na igranje ispred zgrade i na košarkaškim terenima. Današnja djeca polaskana su što imaju takve uslove i priliku da se usavršavaju. Kamp traje već 14 godina, što pokazuje da se radi kvalitetno i ima sve preduslove da postane poznat naširoko. Predlažem svim poklonicima košarke i početnicima da ga posjete, jer mogu da nauče mnogo toga", poručio je Berić.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević Berićev dolazak novinari su iskoristili i da popričaju sa nekadašnjim reprezentativcem o aktuelnim košarkaškim temama.

Jedno od pitanja odnosilo se i na sukob FIBA i ULEB, koji ne jenjava.

"Moja posljednja takmičarska sezona u Partizanu 2000. godine, kada sam se vratio iz inostranstva, bila je pred početak razdora između FIBA i ULEB. Crno-bijeli su tada igrali Supro ligu, a Evropa je bila podijeljena - Panatinaikos, Makabi, Efes Pilsen sa jedne, a italijanski i španski klubovi sa druge strane. FIBA je prespavala zadnjih 15 godina. Ne znam šta će se sada desiti. Znamo da je finansijski aspekt odlučujući. Možda je trenutno u boljoj poziciji FIBA zbog Turgaja Demirela, predsjednika turskog košarkaškog saveza. A znamo ko su najveći sponzori ULEB-a, Turkiš Erlajns i Efes pivo", istakao je Berić.

On se osvrnuo i na promjene vlasničke strukture u ABA ligi.

"Klubovi koji su godinama vodeći nemaju nikakvu upravljačku moć i to mora da se podijeli na ravne časti. Do toga mora da dođe, jer budućnost bez toga ne postoji. Partizan i Crvena zvezda, na osnovu uspjeha, moraju da dobiju veću moć u upravljačkom tijelu ABA lige".

Veliku borbu u polufinalu ABA lige vodili su kasniji osvajač Crvena zvezda i Berićev nekadašnji klub Partizan. Ulog je bio veliki - plasman u finale i obezbjeđivanje mjesta u Evroligi. Na kraju su crno-bijeli drugu godinu zaredom ostali bez učešća u najkvalitetnijem evropskom klupskom takmičenju.

"U svakom derbiju postoje tenzije, ali su sada bile još izraženije s obzirom da se radilo o plasmanu u Evroligu. Partizan je dugi niz godina igrao Evroligu, navikao na uspjehe, teško su to svi podnijeli, ali to je sport. Svi znamo da je Partizan u daleko lošijoj finansijskoj situaciji nego Zvezda, koja ima i bolji sastav i zasluženo je slavila u polufinalu. Ne treba od toga praviti tragediju. Treba gledati naprijed i kako prevazići trenutnu situaciju. Nadam se da će se naći izlaz iz trenutne finansijske krize, jer u ostalim sferama ona ne postoji".

Berić se osvrnuo na tešku finansijsku situaciju, ne samo kod "vječitih" rivala, nego uopšte. Sve je veči broj igrača koji mladi napuštaju srpske klubove i okreću se daleko bogatijim evropskim ekipama.

"Ranije su se igrači duže zadržavali, navijači su se vezivali za njih, te pravili od njih idole i nove lidere. Međutim, tržišna vrijednost mladih i talentovanih igrača raste iz dana u dan, a klubovi su primorani i prije planiranog roka da ih prodaju i zarade, da bi klub opstao. Svi znamo da je u prethodnih šest, sedam godina Partizan svake sezone prodavao po dva, tri igrača iz prve petorke. Ružno zvuči ta riječ 'prodavao', ali jednostavno je bio primoran na to da bi opstao. Ukoliko bi se poboljšala finansijska situacija, ako bi klubovi mogli da zadrže određeni tim nekoliko godina, to bi bila i garancija uspjeha. Timovi koji malo mijenjaju i koji imaju ustaljen igrački kadar, bolje igraju, bolje se poznaju i to je preduslov uspjeha", rekao je Berić.

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević u utorak je objavio širi spisak reprezentativaca na koje računa za Evropsko prvenstvo ove godine. U odnosu na tim koji je prošle godine osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu, na spisku nema kapitena Nenada Krstića i Raška Katića.

"Sastav je očekivan. Svi smo znali da se Krstić oprašta od reprezentacije, Katić nije pozvan, a tu su i neka nova imena. Zoran Erceg imao je izvanrednu sezonu, tu je i Marko Kešelj, Milan Mačvan se vratio, tako da imamo jako kvalitetan sastav. Svi znamo da je Evropsko prvenstvo značajnije od prošlogodišnjeg Svjetskog jer je kvalifikaciono za Olimpijske igre, a to je san svakog sportiste".

Srbija je propustila Olimpijske igre u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine, a Berić smatra da je tako nešto nedopustivo za "orlove".

"Propustili smo dvije posljednje Olimpijade, što je mnogo za jednu košarkašku zemlju kao što je Srbija, tako da se nadam da ćemo se uspjeti da se kvalifikujemo u Rio de Žaneiro. Iako nacija očekuje bar ponavljanje rezultata sa prošlog Mundobasketa, EP će biti još kvalitetnije. Biće jako teško, ali uvjeren sam da će Saša sve to lijepo ukomponovati. Ne bih opterećivao sa pričom o medaljama. Bio bih zadovoljan plasmanom na Olimpijske igre", naglasio je Berić.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević U izuzetno bogatoj karijeri, Berić je s Partizanom bio šampion tri puta, osvojio dva kupa, u Španiji je sa Tau Keramikom stigao do trofeja u kupu, dok je sa Žalgirisom bio šampion Litvarnije. Sa reprezentacijom tadašnje Jugoslavije stigao je do svjetskog, dva evropska zlata i jednog olimpijskog srebra.

Ipak, kako ističe, najdraže mu je zlato sa Evropskog prvenstva 1995. godine u Grčkoj.

"Medalje sa reprezentacijom su najdraže i svaka ima svoju težinu i vrijednost. Spomenuo bih ipak tu famoznu 1995. godinu i evropsko zlato poslije sankcija i svega što nam se dešavalo. Bila je to euforija koju će teško neko ponoviti. Prije nekoliko dana pojavila se informacija da će 2. jula biti organizovana proslava 20. godišnjice od osvajanja EP. Okupiće se ta reprezentacija, vjerovatno opet popeti na balkon, jer svi znamo da je upravo te 1995. godine prvi put postavljen balkon Gradske skupštine, što je kasnije postalo tradicija", rekao je na kraju Miroslav Mića Berić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC