• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dule: Ja ću da ćutim, a UO neka reši finansije!

Autor mondo.rs

Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević u intervjuu za navijački sajt partizan.net otvoreno govorio o problemima unutar kluba, a ostavio je i otvorenom mogućnost da ode iz kluba. "Igrači su se ponašali gospodski, a UO se uspavao".

 Duško Vujošević o problemima u KK Partizan Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS



Iza KK Partizan je teška, mučna sezona, koja je završena onako kako njegovi navijači nisu navikli - bez ijednog trofeja. Svi trofeji su se preselili u komšiluk.

Cele godine, a i godinama unazad, dakle i u vremenima uspeha, trener Partizana Duško Vujošević upozoravao je i apelovao da se klubu pomogne, tražio je od države (i raznih vlasti) pošten tretman. Upozoravao je i na to da će doći dan kada će se sve urušiti, a finansije su bili glavni kamen spoticanja.

Svake godine Partizan je pravio novi tim. Prošle sezone otišli su Žofri Lovernj, Bogdan Bogdanović, Leo Vesterman, Davis Bertans, otpao je Dejan Musli, tokom sezone je iznenada ekipu napustio Đorđe Gagić (kome je Vujošević još jednom spočitao da je "izdao ekipu u odsudnom trenutku"). Uz to, Dragan Milosavljević se lečio zbog poverde, a zbog blokade crno-beli jedno vreme nisu mogli da angažuju strance... U takvim okolnostima, Partizan je ponovo nadvisio sebe. Uspeo je da se domogne fajnal-fora ABA lige, a od, objektivno gledano, kvalitetnije Crvene zvezde Telekom je izgubio finale domaćeg prvenstva.

Opet, gledano sa strane, može se postaviti i pitanje - kako je Partizan, koji je više od jedne decenije neprikosnoven u srpskoj, pa i regionalnoj košarci - došao u ovakvu situaciju da maltene jedva opstaje, a da igrači ne dobijaju plate. Krivaca je, očigledno, više. Ima ih i u klubu.

U intervjuu za navijački sajt www.partizan.net Vujošević je sumirao celu sezonu, ali je govorio i o tome da li će ostati u Partizanu oi pod kojim uslovima, kao i o odnosu sa upravom kluba.

Upravo to su i najzanimljiviji delo intervjua, posebno deo u kojem govori o odnosu sa predsednikom KK Partizan Predragom Sašom Danilovićem i Upravnim odborom. Vujošević je poznat po britkom jeziku, po tome što konferencije za novinare, odnosno istupe u javnosti koristi i za otvorene primedbe na račun vlasti i države smatrajući da ne daju dovoljno podrćke klubu koji je deceniju šampion Srbije, a u evropskim okvirima, zaista, veliko ime.

Međutim, ne dopadaju se baš svima u Partizanu takvi njegovi istupi i verbalne akrobacije.

"Osnovna razlika je što on (Predrag Danilović) smatra da ne treba javno da se iznose imena ljudi koji su uzročnici ovih problema. Smatra da to nije dobro, diplomatski, nije funkcionalno, da postoji i drugi način. Baveći se javnim poslom, ja sam naučio da živim i radim otvoreno. Sigurno je da bi neke stvari mogle da se saopšte, uz veću dozu diplomatiju, ali ne znam koliko bi tako iznete bile jasno svim zainteresovanima. I ovako kad kažem ima izvrtanja koliko god hoćete: On je predsednik Upravnog odbora i očekujem da UO reši ovu finansijsku situaciju u klubu i sigurno je da ja neću da ometam to rešavanje. Ukoliko smatraju da je bolje da se malo više ćuti da im se da prostor da taj problem reše, ja ću da im dam taj prostor, pa ćemo da vidimo koliko će biti uspešni", rekao je Vujošević.

Posebno je bilo zanimljivo sledeće pitanje koje mu je bilo postavljeno, a takav je bio i odgovor Vujoševića,

"Da li je sportski sektor ove godine imao punu podršku UO, jer gledajući sa strane vaš glas se čuo samo u javnim nastupima i ukazivanje na sve probleme, a uvek ste na glavnom udaru bili vi i igrači?".

"Sportski sektor je imao veliku podršku publike, koja je prepoznala situaciju i u velikom broju dolazila... Mislim da nije najbolji mogući način iskorišćen taj momenat. ali, vi ste u samoj formulaciji pitanja dali i odgovor".

Dodao je i da je UO "malo uspavao" i da se nada da će i on da se probudi.

Vujošević je ostavio otvorenim pitanjem svog daljeg angažmana u KK Partizan. Kaže da želi da radi u Partizanu, ali samo po dva koncepta.

"Nismo pričali o novom ugovoru. Ja imam obavezu prema šampionskom Partizanu, sam sebi sam nametnuo taj neki kriterijum da klub svake godine mora da osvaja trofeje, da bude u stanju da se takmiči sa najboljim klubovima u Evropi, ne samo ovde. I prema takvom Partizanu imam obaveze. Ali, i Partizan obeveze prema meni. Ako treba da se pravi neki Partizan efemernog kvaliteta, koji se bori za opstanak u ABA ligi...", nije dovršio rečenicu Vujošević, već je nastavio drugu misao:

"Partizan treba da ima dva koncepta: da ima šampionski tim ili ima mlad tim koji treba da postane šampionski. U tom slučaju osećam obavezu prema Partizanu".

On je pohjvalio sve igrače koji su uprkos nemogućim uslovima ostali da igraju i bore se za Partizan, rekavši da su se ponašali gospodski.

"Bili su loše i neredovni plaćeni, ali dali su svoj maksimum i to je neka vrsta trofeja", istakao je trener crno-belih.

Samim tim što su se oni tako ponašali, što se nisu žalili, što nisu kukali, i Vujošević je malo spustio gard prema njima, a i sam priznaje: "To nije u mojoj prirodi".

"Radili smo u nenormalnoj situaciji, neisplaćeni, sa malim brojem igrača, pod velikim pritiskom javnosti, svesni kreiranja atmosfere nekih nerealnih ciljeva ili nerazumevanja kompletne situacije ili namernog nerazumevanja svih problema sa kojima se suočavamo... Ne samo da su igrali ispod cene, nego sa neispoštovanom cenom koja je dogovorena. I ja sam bio u istoj situaciji. Ko ne može - neka ide, a ko ostaje da ne traži alibi već da se ponašaju KAO da su tačno plaćeni. Momci su se gospodski ponašali. Ali, i takavo njihovo ponašanje, odnos je mene terao na smanjenje praga zahteva, terao me na kompromis, koji niti je u mojoj prirodi, niti je u funkciji. Moram da istaknem još jednom da su se igrači gospodski ponašali, i niste mogli da osetite nijednog trenutka neko nezadovoljstvo što nisu plaćeni. Ipak, svi smo svi mi bolji igrači i treneri kad smo plaćeni na vreme".

Partiazn posle 20 godina neće igrati u Evropi. Odustao je od Evrokupa iz finansijskih razloga. Vujošević kaže da je to bila jedina opcija.

"Neigranje u Evropi nema puno pozitivnih efekata. Ali, jednostavno situacija je takva da se nema para za to takmičenje. Nema se para da se napravi kvalitetan tim, nema se para za putovanja. Opet, to takmičenje se pokazalo znatno slabije u interesu koje izaziva, stepenu organizacije... Nekako je glupo podeljeno na dve grupe, na Istok i Zapad, a mi spadamo u istočnu grupu gde su neatraktivni protivnici, sa velikim budžetima, klubovi napravljeni sa "brzim" kapitalom... Putovanja su duga, skupa. U ovoj situaciji ovo nije nepametna odluka", rekao je Vujošević, ali je primetio i ovo:

"Minorna su reagovanja u javnosti što jedna institucija došla u situaciju da mora da otkazuje učešće u evropskim takmičenjima. To je u novinama propraćeno u dva, ti reda, a tako će da bude propraćeno i sledeće godine kad ispadnemo iz ABA Lige ako se nastavi ovakav trend".

Ceo intervju možete da pogledate OVDE

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Cutaces? Da kompletan USA budzet sutra legne na racun Partizana,tebi bi Belosevic bio kriv. Duca cutolog,hahahaha....

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC