• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eurobasket 2015: Poljaci baš namučili "trikolore"

Autor mondo.ba

Prvi favoriti za zlato na Evropskom prvenstvu u košarci, selekcija Francuske osigurala je plasman u osminu finala, ali se propisno oznojila protiv žilavih Poljaka - 69:66 (14:14, 16:12, 22:21, 17:19).

 Sa trećom pobjedom, "trikolori" sigurno hitaju ka prvom mjestu na tabeli Grupe A, što se i očekivalo, ali do trijumfa nad Poljskom su došli mnogo više od očekivanog.

Tek u samom finišu utakmice, tačnije u posljednjih 30 sekundi, Toni Parker i ekipa Vensana Kolea su uspjeli da "prelome" meč kad su se gosti primakli na samo dva poena razlike (68:66).

Imao je Marsin Gortat priliku da trojkom izbori produžetak u posljednjem napadu Poljske, ali za razliku od Elmedina Kikanovića, koji je Bosni i Hercegovini najprije sa zvukom sirene donio produžetak, a kasnije i pobjedu, as Vašington Vizardsa je pogodio samo obruč.

Parker je u francuskom timu bio najbolji sa 16 poena, Nando De Kolo i Mikael Želebal postigli su po četiri pogotka manje, dok je na drugoj strani odličnu partiju pružio Adam Vačinski sa 18 koševa. Dvocifren učinak imali su još i Mateuš Ponitka odnosno "tragičar" Marsin Gortat (po 10 poena).

Poljaci ni najmanje nisu bili impesionirani "papirnatim" favoritom, kao ni horskim pjevanjem "Marseljeze" u dvorani, pa je prva četvrtina uglavnom protekla u izjednačenoj igri.

Gosti su vodili po nekoliko poena razlike, ali su "trikolori" uspjeli da završe početnih 10 minuta u "egalu" (14:14).

U nastavku susreta viđena je uglavnom ista slika, Poljska je imala vođstvo, najviše "plus sedam" (23:16), ali nije iskoristila čak četiri "prazne" minute domaćina da se odlijepi na neku osjetniju razliku.

TABELA GRUPE A

1. Francuska 3-0

2. Izrael 2-1

3. Poljska 2-1

4. Finska 1-2

5. Bosna i Hercegovina 1-2

6. Rusija 0-3

Uslijedila je potom serija 10:0 "trikolora" koje su u tim trenucima nosili bek CSKA iz Moskve Nando de Kolo, Mikael Želebal iz Le Mana i član San Antonio Sparsa Boris Dijao i za tili čas je prednost bila na strani domaćina, pa se na odmor otišlo sa prednošću Francuske (30:26).

Čak ni Marsin Gortat, jedini NBA igrač iz Poljske (Vašington Vizards) nije mogao da zaustavi njihov nalet iako je u tim momentima držao svoj tim.

Početkom trećeg kvartala as Jute Rudi Gober je vezao nekoliko poena uz "bananu" upravo Gortatu, ali posebno je digao na noge publiku zakucavanjem za najveće dotadašnje vođstvo Francuza od "plus osam" (38:30).

Na drugoj strani, odličnu partiju pružili su Mateuš Ponitka i Adam Vačinski ne dozvolivši Francuzima da prelome utakmicu, čak su Poljaci konstantno "disali" za vratom (48:46), ali se ipak u odlučujućih 10 minuta ušlo sa prednošću "galskih pijetlova" od +5 (52:47).

Uprkos vođstvu od devet razlike u posljednjoj dionici, Francuzi nisu do opisanog posljednjeg minuta, uspjeli da stignu do unaprijed upisane pobjede.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC