• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kikanović pogodio produžetak i pobjedu BiH!

Autor mondo.ba

Košarkaši Bosne i Hercegovine savladali su Izrael 86:84 nakon produžetka (29:16, 16:19, 15:25, 15:15, 9:11) u najvažnijoj utakmici na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Kakva pobjeda BiH u Monpeljeu nad Izraelom!

Gubili su "zmajevi" u prvom poluvremenu i 15 razlike, nisu imali nikakvih rješenja u napadu, šut je slabo slušao, a u odbrani nije bilo načina da se zaustavi fantastični košarkaš Sakramento Kingsa Omri Kaspi, koji je u prvih 20 minuta ubacio isto toliko pogodaka.

U nastavku, nakon vjerovatno "ribanja" od strane selektora Duška Ivanovića, "zmajevi" su pojačali odbranu i okrenuli rezultat u svoju korist najviše zahvaljujući Andriji Stipanoviću, koji je bio briljantan, pa se u posljednju četvrtinu ušlo s neriješenim rezultatom.

Posljednji period je protekao u smjenjivanju vođstva na obje strane, ali su u sam finiš ipak s prednošću ušli Izraelci i u penal završnici imali pobjedu u svojim rukama.

Međutim, Dor Fišer je dva puta promašivao po jedno bacanje omogućivši da eventualnom trojkom BiH izbori produžetak, a njega je osigurao centar Elmedin Kikanović i to sa zvukom sirene!

...
Izvor: YouTube

U dodatnih pet minuta, Izrael je serijom 7:0 napravio ogroman posao čvrsto koračajući ka trećoj pobjedi na Eurobasketu, ali tako nije mislio Nemanja Gordić, koji je s nekoliko vezanih pogodaka održao BiH "u igri" do posljednje sekunde.

A onda je Aleks Renfro briljantnim prodorom i asistencijom omogućio Kikanoviću da postane heroj! I to opet sa zvukom sirene!

...
Izvor: YouTube

Gordić je bio najefikasniji sa 22 poena, Kikanović je ubacio 17, a Stipanović pogodak manje uz fantastičnih 18 skokova. Dvocifreni učinak imali su i Marko Šutalo, te Renfro (po 12 koševa).

Na drugoj strani, Izraelce je preevodio Kaspi sa 29 poena, te Lior Elijahu i Gal Mekel sa po 14 pogodaka.

Poslije dva početna neuspjeha protiv Poljske (64:68) i Francuske (54:81), "zmajevi" su ostali u trci za osminu finala Eurobasketa i to trijumfom nad timom, koji su prije desetak dana na sličan način veoma tijesno pobijedili u Zagrebu (80:79).

Ovom pobjedom napravljen je veliki korak ka plasmanu u osminu finala Eurobasketa, prvi put poslije 22 godine.

S dvije pobjede, izabranici Duška Ivanovića bi kako sada stvari stoje glatko mogli da osiguraju nastup u drugom krugu, što je i zacrtano kao cilj na početku priprema.

To bi svakako bio veliki uspjeh, posebno, jer su "zmajevi" u Francusku stigli oslabljeni neigranjem najboljih košarkaša - Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića i Nihada Đedovića.

TABELA GRUPE A
1. Francuska 2-0
2. Izrael 2-1
3. Poljska 2-0
4. Finska 1-2
5. Bosna i Hercegovina 1-2
6. Rusija 0-3

TOK UTAKMICE

Prva četvrtina (29:16)

Andrija Stipanović je poenima otvorio utakmicu, ali je u narednom napadu uzvratio Omri Kaspi.

Elijahu je poentirao i doveo Izrael u vođstvo prvi put na meču (6:4), u napadu BiH je Stipanović poslije dva ofanzivna skoka izborio slobodna bacanja, ali je uspio da pogodi samo jedno. Na sreću, pogriješili su Izraelci, pa je u kontri lagano položio Nemanja Gordić (7:6).

Milan Milošević i Gordić nisu bili precizni u pokušajima izvan 6.75, Izraelci su kažnjavali promašaje, pa je selektor Ivanović bio primoran da pozove minut odmora (13:7).

Dva vezana koša ponovo su postigli izraelski košarkaši za prvo dvocifreno vođstvo (17:7), ali je Gordić prekinuo mini seriju Izraela.

Izraelci nastavljaju da rešetaju koš BiH i u finišu prvog kvartala imaju dosad najveću prednost od +13.

Elmedin Kikanović je na kratko prekinuo odličnu igru Izraelaca, međutim Kaspi je svojim 10 pogotkom povećao prednost na 15 razlike (28:13).

Dalekometna trojka Aleksa Renfroa možda će probuditi "zmajeve", koji prvih 10 minuta nisu odigrali ni blizu od mogućnosti, dok je Izrael pogađao gotovo sve - 29:16.

Druga četvrtina (16:19)

Kikanović je poentirao, a potom je Marko Šutalo postigao trojku početkom drugog kvartala, da bi već u narednom napadu ponovo pogodio izvan linije 6.75 smanjivši "minus" na samo sedam koševa (31:24)!

Draško Albijanić iz reketa je pogodio za smanjenje prednosti Izraela na samo pet poena, a bilo je -15.

Međutim, Kaspi, inače član Sakramento Kingsa se probudio i Izrael je ponovo vezao pet koševa i stekao +10.(36:26).

Trojka Renfroa, druga na utakmici!

Kikanović je ubacio dvojku, a Milošević promašio otvoren šut za tri poena, što je kaznio Kaspi svojim 18 poenom za ponovo dvocifrenu prednost Izraela (41:31).

Omri Kaspi prodorom je ubacio svoj 20 koš za plus 10 izraela na isteku poluvremena (45:35)!

Osim Kaspija, jedino je dvocifren bio Dor Fišer (10), dok je u taboru BiH Kikanović sa osam i Stipanović sa pogotkom manje su bili najefikasniji.

Treća četvrtina (15:25)

 Gdje je stao, Kaspi je nastavio i poslije odmora na poluvremenu, pridružio mu se i Limonad pa je Izrael napravio seriju od 6:0 u trećoj dionici.

Smanjio je svojom trećom trojkom Marko Šutalo (52:38).

Ofanzivni skok i poentiranje Stipanovića, koji je pogodio i dodatno slobodno bacanje a potom i osvojio loptu pod obručem BiH, upropastio je u narednom napadu Kikanović promašivši "zicer" ispod koša Izraela.

U narednom napadu je opet lagano pogodio Stipanović, koji se u nastavku razigrao za "minus 10" (53:43).

Novi poeni Stipanovića, već 14 ih je sakupio centar BiH, a potom i trojka Nemanje Gordića za smanjenje prednosti Izraela na "minus sedam", a onda i kucanje Kikanovića za 55:50.

Šutalo je pogodio tri bacanja a onda je Aleks Renfro ukrao loptu i poentirao u kontri za smanjenje vođstva Izraela na samo "minus jedan".

Trojka Gordića za vođstvo BiH! (60:58), ali se u odlučujućih 10 minuta ulazi bez s neriješenim rezultatom.

Kaspi je zaustavljen u trećoj četvrtini postigao je samo četiri poena.

Četvrta četvrtina (15:15)

Ohajun je odlučujući period otvorio trojkom, ali je asistencijom Gordića i poenima Kikanovića, a potom i trojkom Muhameda Pašalića za +2 "zmajeva" (65:63).

Uzvratili su Izraelci i trojkom Elijahua opet "vratili vodu na svoju vodenicu" i kako sada stvari stoje očekuje nas vrlo uzbudljiva završnica utakmice.

Nova trojka Gordića, treća iz pet pokušaja!

Serija ofanzivnih skokova BiH odnosno Stipanovića i Kikanovića nisu urodili plodom jer je Kikanović promašio čist šut za dva, ali nisu poentirali ni Izraelci, da bi Pašalić bio neuspješan izvan linije 6.75.

U posljednjih 120 sekundi se ušlo sa "egalom" 70:70 i napadom "zmajeva", koji je okončan faulom u napadu i bacanjima Kaspija, koji je nakon nekoliko minuta odveo Izrael do minimalne prednosti.

Neuspješan pokušaj trojke uz ofanzivni skok Stipanovića, ali promašen i "zicer" uz glupost Renfroa, koji je napravio faul jer nije bio svjestan da je BiH u bonusu (!?) odveli su Izraelce na "plus tri". Sa linije slobodnih bacanja pogađao je Elijahu - 73:70.

Reagovao je Duško Ivanović tajm-autom.

"Zmajevi" su izgubili loptu, ali se u napadu nisu snašli ni Izrelci, pa na 10 sekundi do kraja, BiH ima šansu da eventualnom trojkom izbori produžetak! Pod uslovom da Izrael ne napravi prekršaj.

Gordić nije uspio prije faula da se "digne" za trojku, a promašio je jedno bacanje (73:71).

Fišer je fauliran i ide na liniju slobodnih bacanja na 7.8 sekundi do kraja. PROMAŠIO JE PRVO, a pogodio drugo.

Uzvratio je s penala i Renfro, promašivši prvo bacanje...Drugo je pogodio...Tajm-aut Izraela. (74:72).

Opet Fišer ima slobodna bacanja, OPET PROMAŠAJ PRVOG i pogođeno drugo...

TROJKA! KIKANOVIĆ za produžetak!

Dodatnih pet minuta (9:11)

Izrael je serijom od 7:0 praktično riješio produžetak u prvom minutu, ali je Renfro, a potom i Gordić vratio rezultat na dva razlike (82:80).

Gordić solo akcijom za novo izjednačenje,a potom i sa bacanja bio siguran održavši BiH u "egalu".

"Zmajevi" imaju 5.6 sekundi za pobjedu!

Renfro je promiješao odbranu Izraela i asistirao na tacni za Kikanovića, koji je sa zvukom sirene poentirao za prvu pobjedu BiH!

Bravo!

Na kraju, poslušajte Edina Avdića kako se raduje prvoj pobjedi "zmajeva".

EDIN AVDIĆ U TRANSU!Pogledajte koš Kikanovića za pobjedu i veliko slavlje naših košarkaša! Kliknite "Like" i podržite nas! www.amsport.info

Posted by AM Sport on Monday, September 7, 2015



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC