• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Debakl "zmajeva"! Finci demonstrirali silu!

Autor mondo.ba

Košarkaši Bosne i Hercegovine nisu izdržali pritisak važnosti meča sa Finskom i debaklom od čak 29 razlike (88:59) se miljama daleko udaljili od plasmana u drugi krug Eurobasketa.

Debakl!

BiH je izgubila od Finske u četvrtom kolu šampionata Evrope 88:59 (19:12, 22:15, 15:31, 17:16) u  u Monpeljeu. 

Držali su se "zmajevi" do poluvremena koliko-toliko, ali protiv danas izuzetno raspoložene selekcije Finske nisu mogli jer su upali u "njihovu mašinu" i izlaza nije bilo. U svim segmentima košarkaške igre, Finci su bili bolji, posebno u skoku i šutu za tri poena koji su pogađali i visoki igrači, pa je ovako visok poraz BiH bio neminovan.

Posebno Peteri Kaponen, koji je bio jedan od petorice sa dvocifrenim učinkom u finskom taboru. Postigao je četiri trojke, ukupno 14 koševa i šest asistencija. Najefikasniji sa dva poena više bio je Džamar Vilson, Mati Nutinen je uknjižio 13, Erik Marfi (11) i Džerald Li (10).

Kod BiH odskočio je Draško Albijanić sa 14 i Elmedin Kikanović sa pogotkom manje.

Očigledno su "zmajevi" pali pod pritiskom važnosti utakmice, jer je eventualna pobjeda širom otvarala vrata drugog kruga takmičenja na Eurobasketu.

Ovo je bio treći poraz "zmajeva" nakon neuspjeha protiv Poljske (64:68) i Francuske (54:81), uz jedan trijumf nad Izraelom 86:84 poslije produžetka, pa nas samo teorija drži za nastup u osmini finala.

A ta teorija je takođe poprilično jasna - BiH mora da pobijedi Rusiju, a da Poljaci nadigraju Izrael! U tom slučaju "zmajevi" bi se našli među 16 najboljih reprezentacija Evrope. Uz naravno uslov da Izrael izgubi i od Poljske i Francuske.

Finska je s ovim ubjedljivim trijumfom, kao i slavljem u prošlom kolu nad Rusijom (81:79) došla do omjera 2-2 pošto je ranije izgubila od Izraela (79:66) i Francuske (97:87) i gotovo sigurno učestvuje u nokaut fazi.

Ako se sve rasplete kako predviđaju košarkaški eksperti, Finci bi u mogli da se sastanu sa selekcijom Srbije.

Ali, sačekajmo posljednje kolo...

TOK UTAKMICE

Prva četvrtina(19:12)

Loša organizacija prvog napada na obje strane, pokušao je Milan Milošević, ali nije pogodio, baš kao ni Edin Bavčić, koji je promašio "zicer", ali i odlično odigraoodbranu u napadu Finske. Poslije 2 minuta igre, vjerovali ili ne rezultat je 0:0.

Peteri Koponen pogodio je trojku, Dalibor Peršić je probao odmah da vrati, ali je lopta završila na obruču, da bi u sljedećem napadu Koponen asistirao za lagane poene (0:5). "Zmajevi" skoro četiri minuta nisu postigli koš, ali je prodorom Nemanje Gordića ta crna serija okončana - 2:5.

Prve poene upisao je i kapiten BiH Elmedin Kikanović (7:4), da bi u narednoj akciji napravio pomalo "sumnjiv" prekršaj u napadu.

Dosad je najveća prednost u korist Finske iznosila osam poena (14:6), ali posebno zabrinjavaju izgubljene lopte kod BiH.

Mati Nutinen je pogodio izvan linije 6.75, Andrija Stipanović je potom odlično uposlio Kikanovića, koji je povezao četiri pogotka.

Ponovo su Finci dalekometnom paljbom stekli osjetniju razliku,"plus devet" (19:10) pa je selektor Ivanović bio primoran da pozove minut odmora.

Marko Šutalo je nakon promašene trojke Renfroa smanjio na 19:12 i s ttim rezultatom je završen prvi period.

Najefikasniji kod "zmajeva" u prvoj četvrtini bio je Kikanović sa šest poena, na drugoj strani pogodak manje zabilježio je Mati Nutinen.

Druga četvrtina (22:15)

Draško Albijanić je zakucavanjem "otvorio" drugi kvartal za "minus pet", a nakon toga i Renfro je pogodio za dva i prednost FInaca je sada samo dva razlike (21:19).

Brzo su finski košarkaši poslije nekoliko slobodnih bacanja vratili +6, potom je sjajno Renfro asistirao Albijaniću za polaganje, ali Amerikanac nije uspio da pogodi "flouter" što je kaznio u narednom napadu Erik Marfi pogodivši trojku.

Uzvratio je Nemanja Gordić izvan linije 7.65! (28:24)

Ponovo je BiH odigrala loše u finišu poluvremena, što su iskoristili Finci i ponovo trojkama zatrpali koš "zmajeva", pa je razlika narasla na ogromnih +14 (41:27).

U taboru "zmajeva" Kikanović sa osam i Gordić sa pet koševa bili su najefikasniji, dok su kod Finaca to bili Erik Marfi sa devet i Džamal Vilson sa pogotkom manje.

Treća četvrtina (15:31)

Koponen je trojkom "otvorio" treći period i s dvojkom u sljedećem napadu, FInska je otišla na najveću prednost od "plus 19". Izuzetno teška situacija za BiH.

Finci igraju kao s pola snage, Džamal Vinson je prednjačio u odličnim potezima, a prednost je konstatno rasla i do 25 poena.

"Zmajevima" malo šta polazi za rukom, lošu seriju prekinuo je Peršić pogotkom za tri poena, ali teško je vjerovati da će se dogoditi preokret na ovom meču.

Koponen je promašio trojku, ali je Nutinen izborio ofanzivni skok i poentirao, da bi dodatno trojkom "zapržio čorbu" Vil Kaunisto za katastrofalnih "minus 30" (72:42).

Četvrta četvrtina (17:16)

Opet Koponon i opet trojka - njegova treća po redu,a 10. ukupno finske selekcije! Nevjerovatno, Fincima baš sve ulazi kroz obruč!

Andrija Stipanović je izgubio živce zbog grube igre Finaca i dobio je tehničku grešku pri rezultatu 77:47.

Treba li reći da su se učenici Duška Ivanovića predali i da jedva čekaju kraj, dok na drugoj strani Koponon nemilosrdno rešeta izvan linije 6.75 (85:53).

Do kraja je samo vlastiti učinak popravio Draško Albijanić i postao prvi strijelac "zmajeva" na ovoj utakmici.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC