• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noć kada je debitovao "Kralj" (VIDEO)

Autor mondo.rs

Na današnji datum pre 12 godina, Lebron Džejms odigrao je svoj prvi NBA meč. Na drugoj strani bili su Vlade Divac i Peđa Stojaković.

Te večeri su televizori u oko dva i po miliona američkih domaćinstava bili podešeni na kanal ESPN.

Sa nezapamćenim interesovanjem očekivao se NBA debi Lebrona Džejmsa, 18-godišnje senzacije iz Ejkrona u Ohaju, momka koji je i pre nego što je postao prvi "pik" na draftu, potpisao ugovor sa "Najkom" vredan 90 miliona dolara.

Klivlend Kavalirsi gostovali su 29. oktobra 2003. godine u Arko areni, gde su ih daleko kvalitetniji i iskusniji Sakramento Kingsi pobedili rezultatom 106:92. Ali, tek pošto su "konjanici" početkom poslednje četvrtine stigli do "plus dva".

Kod domaćih su u startnoj petorci igrali Majk Bibi, Dag Kristi, Peđa Stojaković, Bred Miler i Vlade Divac, dok su Lebronu uz rame bili Riki Dejvis, Darius Majls, Karlos Buzer i Zidrunas Ilgauskas.

Džejms je sa 25 poena (šut iz igre 12/20), šest skokova i devet asistencija u potpunosti opravdao euforiju koja ga je pratila.

Nijedan igrač koji je prethodno stigao u NBA direktno iz srednje škole nije imao ni blizu tako zapažen debi. Poređenja radi, Kevin Garnet je svoj prvi meč završio sa osam postignutih poena, Džermejn O'Nil sa dva, dok se Trejsi Mekgrejdi i Kobi Brajant nisu ni "upisali".

"Ti momci već imaju sjajne karijere. Ja ću samo probati da budem najbolji što mogu", izjavio je Džejms posle utakmice.

Debi Lebrona Džejmsa: Sakramento - Klivlend 106:92
Izvor: YouTube


Kao što je poznato, sa Klivlendom je uspeo da jednom stigne do NBA finala, u kome su "počišćeni" od strane San Antonio Spursa (0:4).

Leta 2010. u potrazi za šampionskim prstenom je prešao u Majami, gde je oformio "Veliku trojku" sa Dvejnom Vejdom i Krisom Bošom. Igrali su finale četiri godine zaredom i osvojili dve titule (2012, 2013).

Posle poraza od San Antonija u finalu plej-ofa 2014. godine vratio se u Klivlend sa željom da se iskupi za način na koji je napustio Kavse ("The Decision") i umalo uspeo da ostvari cilj već u prvoj sezoni. Ipak, bez povređenih Kevina Lava i Kajrija Irvinga, nije mogao da sruši nadahnuti tim Golden Stejta.

Dvanaest godina posle pomenutog debija, u njegovoj "ličnoj karti" stoje dva šampionska prstena, 11 nastupa na Ol star meču i devet izbora u idealnu petorku lige. Dva puta je bio MVP finala plej-ofa, a četiri puta MVP regularnog dela sezone, 

Ima zlatne medalje sa Olimpijskih igara u Pekingu 2008 i Londonu 2012, bronzu iz Atine 2004, kao i bronzu sa SP u Japanu 2006.

To sigurno neće biti sve... Tek mu je 30.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC