• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jović vratio Zvezdu na vrh

Autor mondo.rs

Crveno-beli savladali MZT u Skoplju i ponovo zaseli na čelo tabele. Mekel igrao samo šest minuta.

 ABA Liga: MZT - Zvezda 66:71 Izvor: MN PRESS


Bez pomoći saigrača Gala Mekela i Nikole Rebića, Stefan Jović izneo je na svojim leđima najveći teret nove pobede šampiona. Ovim trijumfom - ne lepim za oko, ali trećim ligaškim u nizu - crveno-beli vratili su se na čelo tabele.

Izraelski plejmejker igrao je samo šest minuta, a Rebić manje od četiri i indeksni i svaki drugi učinak obojice bio je negativan. U takvoj situaciji, odgovornost za Zvezdinu ofanzivnu igru data je kompletno u ruke reprezentativnom "pleju", a on je sa 17 poena, 7 asistencija i četiri skoka vodio tim do pobede.

U najvažnijim momentima je pogađao, stvarao zicere centrima i najviše zbog uspeha tih akcija, na semaforu je pri poslednjem zvuku sirene pisalo:

MZT - ZVEZDA 66:71 (20:20, 9:20, 16:14, 21:17)

Crveno-beli stekli su pred 6.000 gledalaca sačuvanu prednost u prvom poluvremenu, koje je obeležio Kvinsi Miller, odličnom igrom na obe strane terena (13 p, 4 sk, 3 bl). Nakon što je presedeo sedam minuta nastavka, Amerikanac je ponovo izašao na teren ali nije nastavio kao pre pauze - kao i većina igrača večerašnjeg duela.

Posle atraktivnog i sadržajnog uvodnog poluvremena, obe ekipe teško su nalazile ritam u nastavku i bilo je višeminutnih perioda u kojiima se pogađalo samo sa crte za slobodna bacanja. Međutim, Jovićevim dodavanjima i egzekucijama centara, Zvezda je u finišu našla način da mirno iznese bodove iz dvorane "Jane Sandanski".

Uz Jovića (29 i po minuta), Radonjić je najviše verovao kapitenu Branku Laziću, koga je takođe jako malo odmarao (32 minuta, 4 p, 1/6 iz igre), ali i Vladimiru Štimcu, čiji je utisak (12 p, 4 sk) pokvaren promašajima u nizu sa linije za slobodna bacanja. Nije pogodio nijedno iz šest pokušaja.

Trijumfom u Skoplju, Zvezda je nastavila niz jadranskih pobeda i dobila injekciju samopouzdanja pred put u Minhen, na evroligaško gostovanje Bajernu. Ove večeri, crveno-beli bili su dovoljno dobri da u najvažnijim momentima obuzdaju ofanzive Skopljanaca i da konkretizuju evidentnu razliku u kvalitetu.

Današnjim dolaskom Markusa Vilijamsa, biće započet proces uklapanja velikog pojačanja u Radonjićev tim. Sudeći prema večerašnjem meču, nema dileme da će on zauzeti mesto Gala Mekela i da je sve manje šansi da njih dvojica igraju zajedno, jer je utisak da je Izraelac polako gubi i poverenje Dejana Radonjića.

Trener Zvezde dozivao je u Skoplju nekadašnjeg NBA igrača, tražio od njega da igra čvršće odbranu, bodrio ga pre ofanzivnih rola, pre nego što ga je izveo sa terena kada je u jednoj kontri usamljen napravio trokorak i izgubio loptu.

Verovao je Radonjić samo Joviću i to mu je donelo pobedu.

Stvarajući serije u nekoliko naleta, Beograđani su sredinom treće četvrtine stekli maksimalnih i nedostižnih "plus 15". MZT je odgovorio na čelu sa Đorđem Drenovcem (19 p), Duškom Bunićem (14) i Markom Ljubičićem (12), pa nagovestio neizvesnu završnicu, koja se ipak nije dogodila.

MZT: Protić 7, Ljubičić 12, Mekić, Markovski 1, Vasiljević, Mladeonvski, Drenovac 19, Bunić 14, Stojanovski 5, Mijatović 3, Luković 5.

ZVEZDA: Rebić 2, Tompson 6, Mekel, Lazić 4, Simanić, Tejić 2, Simonović, Gudurić 6, Jović 17, Miler 13, Cirbes 9, Štimac 12.

Rezultati 9. kola:

MZT Skoplje - Crvena zvezda Telekom 66:71

u nedelju:

Tajfun - Olimpija 73:59
/Čebular 16, Drobnjak 12 - Lešić 14, 5sk, 3as, Lapornik 11/

Cedevita - Mega Leks 78:68

u subotu:

Partizan - Budućnost 86:77
Sutjeska - Cibona 68:80
Igokea - Krka 54:65

u petak:

Metalac - Zadar 71:67


TABELA: Zvezda 7-2, Budućnost 7-2, Cedevita 6-3, Mega 6-3, Krka 5-4, MZT 4-5, Olimpija 4-5, Igokea 4-5, Cibona 4-5, Zadar 4-5, Metalac 4-5, Partizan 3-6, Tajfun 3-6, Sutjeska 2-7.

Iz minuta u minut:

- Kraj utakmice, pobeda Crvene zvezde za povratak na prvo mesto tabele -

40' 66:71 Nova greška Zvezde. Jović iznosi loptu u aut i stvara šansu MZT-u. Potom novi faul Beograđana, koji kao da namerno daju priliku protivniku da ublažuje poraz. Dve sekunde do kraja.

40' 65:71- Sada Gudurić pravi faul. Ne viđa se često da tim koji ovako ubedljivo vodi u penal završnici šalje protivnika na liniju slobodnih bacanja. Drenovac je posle penala uhvatio loptu Guduriću, ali nije uspeo da iskontroliše loptu. Još šest sekundi do kraja.

40' 63:71 Mladi igrač Zvezde bio je precizan oba puta. Sada Aleš Pipan traži tajm-aut. Do kraja je ostalo još 16 sekundi.

40' 63:69 Jović ubacuje oba puta posle prekršaja. MZT napada ka obruču, a Štimac pravi neshvatljiv prekršaj, u situaciji u kojoj je njegov tim uveliko ispunio bonus. Ljubičić je iskoristio jedan penal. 16 sekundi pre kraja, Gudurić će izvesti dva slobodna bacanja.

40' 62:67 Na 26 sekundi do kraja, Beograđani imaju posed. Jasno je da će domaćin praviti faul. Dejan Radonjić zatražio je tajm-aut posle pogotka Bunića za dva.

40' 60:67 MZT je imao još jednu šansu, ali je Luković promašio šut za tri preko Milera. Na drugoj strani, Jović asistira Štimcu za još jedan zicer i "plus sedam".

39' 58:65 Jović pogađa jako važno polaganje uz dodatno bacanje i donosi Zvezdi mirnije vođstvo na početku pretposlednjeg minuta. Tajm-aut MZT.

38' 58:63 Cirbes zakucava na asistenciju Jovića, Protić pogađa trojku, na asistenciju Ljubičića. Još nije gotovo. Dva i po minuta do kraja, Zvezda ostaje bez nemačkog centra, zbog pete lične greške.

37' 55:61 Miler koristi slobodno bacanje, Cirbes pravi faul u napadu i šalje Bunića na crtu. On promašuje prvo, pogađa drugo. Kao što je već napisano, da nema slobodnih bacanja ne bi bilo ni novih poena u ovim momentima.

- Danilo Mijatović simulira faul Maika Cirbesa i napušta igru, jer mu je ovo druga tehnička. U prvom poluvremenu je imao i nesportsku. Brzo će hteti da zaboravi ovu utakmicu, definitivno.

36' 54:60 Isprekidan period utakmice. Poeni se postižu samo posle faulova. MZT preti, Zvezda odbija napade.

35' 50:58 Štimac treći put na ovoj utakmici promašuje oba slobodna bacanja. 0/6 njegov je učinak sa crte...

- Svađa Mijatovića i Milera, koju sudija Pukl kažnjava obostranom tehničkom. Lopta ostaje u posedu MZT-a.

33' 50:56 Rebić ne može da večeras iznese ulogu plejmejkera, pa je Jović opet na terenu. Upravo je Jović ukrao loptu domaćima pre pogotka Štimca, kojim se branilac titule "upisao" u ovoj četvrtini.

31' 50:54 Zvezda ulazi u poslednju četvrtinu sa Rebićem na poziciji plejmejkera. I dalje nema Mekela. Ljubičić smanjuje zaostatak svog tima na samo šest poena, pa dodaje Buniću za "minus 4".

- kraj 3. četvrtine 45:54 - Štimac je zakucao u poslednjem napadu i doneo Zvezdi mirnijih "plus devet" na ulasku u završnu deonicu.

30' 45:52 Loša epizoda Zvezde i povratak MZT-a sa "minus 15". Jović igra na poziciji "jedan" celu četvrtinu za Beograđane. Mekel je na terenu proveo samo šest i po minuta, zaključno sa greškom u koracima, posle koje je napustio igru.

29' 44:52 Jović loše rešava kontru i otvara prostor MZT-u za lake poene, koje Skopljanci i koriste. Tajm-aut Dejan Radonjić. Veća buka u dvorani u ovim momentima.

28' 42:52 MIjatović ubacuje trojku za MZT, Štimac pogađa u teškoj situaciji. Miler se sprema da se vrati na teren.

26' 35:50 Jović atraktivno nalazi Tejića, koji zicerom poveđava vođstvo gostiju. Sada je Zvezdin plejmejker vodeća figura. Na drugoj strani, MZT dolazi do ofanzivnih skokova, ali ih ne konkretizuje. Serija Zvezde 8:0.

25' 35:48 Cirbes ubacuje prve poene za Beograđane u nastavku, pa mu se pridružuje i Jović. Greške na obe strane u ovoj fazi utakmice. Jović potom pogađa još jednom sa polu-distance i domaćin traži tajm-aut. Maksimalno vođstvo Zvezde.

23' 33:40 Posle serije promašenih zicera, MZT posle više od dva minuta igre postiže prve poene u drugom delu utakmice. Zvezda ne uspeva da organizuje konkretan napad u petorci Jović, Lazić, Tompson, Tejić i Cirbes.

- Poluvreme -

Kvinsi Miler trgao je Zvezdu posle pada pri kraju prve četvrtine, branio svoj reket, a na drugoj strani ubacio 12 poena. "Jedan na jedan", šutevi sa distance, prodori... Lako je "rešavao" odbranu protivnika. Među domaćima najbolji je Drenovac, sa 13 poena.

20' 29:40 Miler štiti svoj obruč i poentira uz zvuk sirene - i to uz faul. Njegovim pogotkom, sekund pre kraja, crveno-beli prvi put odlaze na "plus 11". Ubacio je 12 poena, uz tri blokade.

19' 29:37 Jović stvara Tompsonu idealnu situaciju da šutne za tri, Amerikanac se diže i promašuje. Tajm-aut.

16' 25:35 Miler nalazi ritam u odbrani. Snažno je izblokirao Bunića, pa ubacio tri slobodna bacanja posle tehničke dosuđene Lukoviću. Do sada je ubacio devet poena. Zvezda prvi put vodi dvocifrenom prednošću.

13' 23:31 Prva trojka i za Zvezdu. Pogodio je Kvinsi Miler. Na drugoj strani Protić brza i beleži četvrtu izgubljenu loptu. Pipan ga raširenih ruku pita što to radi. Odmah potom, Jović pogađa posle prodora, pre nego što Miler pogađa još jednu trojku.

12' 21:24 Štimac vraća Zvezdi vođstvo, a Jović ga povećao na dva razlike sa penala. Mekel je napravio korake u kontri, pa seo na klupu. Crveno-beli nesigurni sa linije slobodnih bacanja (3/6).

- Kraj prve četvrtine - Zvezda je imala kontrolu do tri minuta pre kraja deonice, kada se MZT razbudio i preuzeo vođstvo u jednom trenutku.

10' 20:20 MZT je nastavio i posle tajm-auta. Stigao je od minusa 7:16, do "plus dva", 20:18 Na terenu je Kvinsi Miler. Mekel je u poslednjem napadu utrčao u reket i dodao loptu Vladimiru Štimcu, koji je izjednačio.

9' 18:18 Serija domaćina i izjednačenje! Tajm-aut Dejan Radonjić. Drenovac je poentirao preko Gudurića i zaokružio niz MZT-a na 6:0.

"Gal, igraj odbranu", tražio je Radonjić od Mekela na pauzi.

8' 12:18 Drenovac pogađa drugu trojku za MZT. Nemanja Protić ušao je sa klupe i pokrenuo domaće u napadu (12:16). Međutim, njihov napad privremeno odbija Gudurić, takođe poentiravši iz reketa. U igri je od ovog momenta i Štimac.

- Utakmici prisustvuje 6.000 gledalaca.

6' 7:14 Stojanovski pogađa prvu trojku na meču, pa ispušta Lazića u odbrani. Gal Mekel ulazi u igru umesto Jovića. Izraelac pruža jako loše partije u Evroligi, dok na Jadranu ima bolje cifre. Tompson opet poentira posle prodora i primorava Pipana da traži tajm-aut.

5' 4:10 Nesportski faul Danila Mijatovića na Branku Laziću. Nekadašnji igrač Radničkog udario je kapitena Zvezde po glavi, pri doskoku pod svojim košem. Lazić odvodi "sa crte" crveno-bele na prednost od šest poena. Jović potom pravi grešku u koracima.

3' 4:8 Raspoloženi za napad i jedni i drugi. Tompson je izveo najatraktivniji potez, zakucavanjem posle kontre. Potom je poentirao i iz teške situacije. Mirna atmosfera u hali.

1' 2:2 Prve poene postižu Stefan Jović i Duško Bunić. Skopljanci su počeli sa četvoricom srpskih igrača u startnoj postavi.

Startne petorke su:

ZVEZDA: Jović, Lazić, Tompson, Tejić, Cirbes.

MZT: Ljubičić, Stojanovski, Drenovac, Mijatović, Bunić.

Izvor: MN PRESS



Zavesa na aktuelnu rundu "jadranske" košarke spušta se u hali "Jane Sandanski" u Skoplju, gde će MZT (4-5) ugostiti Crvenu zvezdu Telekom (6-2).

Crveno-beli otputovali su u Makedoniju u subotu posle ponoći, a u nedelju su trenirali na terenu rivala u vreme odigravanja utakmice. Ovaj meč dolazi im, kao i prethodni, između dva evroligaška testa. U petak su pred 16.000 gledalaca izgubili od Fenerbahčea, a u četvrtak će gostovati Bajernu.

Dok je u Evropi u seriji poraza, Zvezda je u ABA ligi je u prethodnim kolima stabilizovala rezultate pobedivši Metalac, pa Partizan pre manje od nedelju dana. I trener Dejan Radonjić i Branko Lazić zatražili su strpljenje navijača. "Treba vremena, sve će doći na svoje mesto", rekao je kapiten crveno-belih.

Večerašnji rival šampiona ove sezone ima u svojoj dvorani maksimalni skor. U Makedoniji su padali Metalac, Igokea i Cibona. U prošlom kolu, tim Aleša Pipana izgubio je od Krke u Novom Mestu, pa ovaj meč dočekuje na 11. mestu tabele, sa šansom da se trijumfom pridruži Krki na deobi pete pozicije, dok bi u slučaju poraza dospeo na deobu od 6. do 11, uz Olimpiju, Igokeu, Cibonu, Zadar i Metalac.

Crvenu zvezdu Telekom bi večerašnji trijumf odveo na čelo tabele.

Ostanite uz MONDO i pratite meč u tekstualnom prenosu.

- Vest dana za navijače Zvezde do početka utakmice svakako je bio povratak Markusa Vilijamsa u Srbiju. Sleteo je na beogradski aerodrom i u utorak će otići na prve lekarske preglede. Plan je da iste večeri izađe i na prvi trening sa novim - starim saigračima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC