• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrline i mane Efesa: Zvezdo, jaka odbrana i hrabro

Autor mondo.rs

Ivković predvodi najbolji tim Evrolige u šutu za tri poena, ali najgore penaldžije. Iz poraza od Cedevite ima mnogo toga da se nauči, ali "game plan" mora da se primeni do kraja, svih 40 minuta.

Za kraj sjajne godine, težak početak!

Sreda, 30. decembar, 1. kolo Top 16 faze Evrolige: Anadolu Efes – Crvena zvezda Telekom, u čuvenoj "Abdi Ipekči" dvorani u Istanbulu.

Mogu li crveno-beli da prirede iznenađenje ili bolje reći načine podvig i nadigraju ekipu vlasnika 23 trofeja, Dušana Ivkovića? Teško, ali mogu!

Jer, iako je Efes, 13-struki prvak Turske, dobio osam od poslednjih devet mečeva u svim takmičenjima, bilo je slučajeva kada su rivali našli "mustru" u susretu sa najboljom trojkaškom postavom Evrolige za sada, plavo-belima iz Stambola – 108/232, 46,55%.

Nema dileme oko toga da će atletski perfektno selektirana ekipa Efesa, ali limitirana visinom igrača, pre svega gomilom kretnji pratiti oči i govor tela Tomasa Ertela i tražiti otvorene šuteve spolja, a treba reći da u poslednje vreme trojica igrača Efesa šutiraju za tri poena "jače" od 50 odsto uspešnosti – Čedi Osman, Furkman Korkmaz i Derik Braun.

Ali...

Ukoliko srčani momci Dejana Radonjića pre svega sačuvaju bistru pamet i ne izgube dah u startu, jer Efes uglavnom jako počne svaki meč, imaće priliku da pokretljivom odbranom i odgovornim preuzimanjem naprave probleme domaćinu pri šutu s distance. Primera radi, Cedevita je tako napravila "brejk" u Istanbulu u prvoj fazi, što je hrvatskog prvaka i odvelo u Top 16.

U utakmici u kojoj je Efes imao 11 poena prednosti i 67:59 početkom četvrte četvrtine, "momčad" Veljka Mršića odigrala je fantastičnu odbranu u poslednjih osam minuta meča, napravila seriju 2:15, pod koševima su briljirali Miro Bilan i Luka Babić, a sa distance Džejkob Pulen i Fran Pilepić, pa je Ivkovićev tim zbunjeno posmatrao kako je očas posla procenat šuta za tri pao na rekordno loših 37,09%, dok su domaćini za dva na tom meču šutirali 48,65.

Ertel i Šarić su meč završili sa 1/5 za tri, ali se "odlepio" Dibler sa 5/6.

Hrvati taj susret nisu dobili na "seču", obaranje tempa i insistiranje na slobodnim bacanjima, samo je po jedan igrač u svakom timu imao četiri lične greške, ali je Cedevita staloženim spuštanjem lopti pod obruč i probijanjem prve linije odbrane Efesa izvojevala 19 slobodnih bacanja i ubacila – 18. Na drugoj strani, Ivkovićevi puleni šutirali su svega 9/18, 50%.

Još jednom ove sezone, protiv Olimpijakosa, Efes je izvodio penale očajno (43,75%) i izgubio je susret.

Ukupno gledano, Ivkovićev sastav je drugi najgori u Evroligi kada su penali u pitanju – 68,42%, a gora je samo Karšijaka sa 67,04. Crvena zvezda izvodi slobodna bacanja sa 73 odsto uspešnosti.

GRUPA E

U utorak:

Unikaha Malaga – Darušafaka 20.45

U sredu:

Anadolu Efes – Crvena zvezda 18.00

Cedevita Zagreb – Lokomotiva Kuban 19.00

Fenerbahče – Panatinaikos 20.00

GRUPA F

U utorak:

Himki – CSKA Moskva 18.00

Olimpijakos Pirej – Barselona 20.00

U sredu:

Žalgiris Kaunas – Laboral Kuća 18.45

Real Madrid – Bamberg 20.45

I nije Cedevita jedina ekipa koja je ove sezone iznenadila Efes kao gost, pored standardno lukavog i mirnog Olimpijakosa, Ivković je čestitao pobedu i Banvitu u turskom prvenstvu. Svi ti primeri poslužiće Radonjiću i momcima u pripremi utakmica, koliko i mečevi u kojima je Efes u potpunosti uspeo da primeni svoj "game plane", a o tome svedoče pobede nad rivalima poput Fenerbahčea, Olimpijakosa u gostima, Laboral Kuće, itd.

Šokiran porazom u finalu plej-ofa, od Karšijake, Ivković je letos razbucao grupu stranaca koju je imao i od igrača sa stranim pasošem zadržao samo Darija Šarića, Tomasa Ertela i Nenada Krstića, koji ove sezone, posle teške povrede u finišu prošle, i dalje nije odigrao nijedan meč. Međutim, jezu izaziva grupa igrača koja je stigla na Bosfor prošlog leta: Aleks Tajus, Brajant Danston, Derik Braun, Džon Dibler i Džejson Grejndžer.

Sve su to, mahom, dokazani evroligaški igrači, koji znaju da kontrolišu utakmicu, prepoznaju slabosti protivnika i "nanjuše" i najmanji znak panike i odsustva samopouzdanja. Uz grupu Turaka koja se nametnula u međuvremenu: Birkan Batuk, Čedi Osman, Furkan Korkmaz i Doguš Balbaj, ali i mlade Amirkana Košuta i Ahmeta Duveriogula, Ivković je napravio tim koji može da naudi svakome na mapi Evrope.

Mana Efesa je, kao što smo rekli, nešto niža postava, koja zahteva jak tempo igre, meč sa mnogo poseda i pretrčanih deonica, ali i postava koja za dva poena šutira sa 49,38 odsto, po čemu je Efes 17. u Evroligi, ali u ovom segmentu igre Crvena zvezda ne prednjači mnogo – 50,00 odsto, 199 naspram 198 ubačenih "dvojki".

Efes u "Abdi Ipekčiju" nema vatrene navijače, ali je to mesto gde se Ivkovićevi iigrači osećaju kao kod kuće i zato će u četvrtak uveče presudno biti da crveno-beli pruže sve što imaju u odbrani i probaju da izbace iz ritma, prvo Ertela, a potom i ostale.

Bez pobede nad Efesom, za sada...

Sa "onim" starim Efesom, Crvena zvezda sastala se dva puta, u sezoni 1998/99 i pretrpela dva poraza: 73:60 u Istanbulu i 71:72 u Beogradu. Pre godinu i po dana, u sklopu priprema za početak sezone 2014/15, ova dva kluba odigrala su prijateljsku utakmicu u Turskoj i bilo je 76:59 za domaćina.

U tom slučaju...

"Efes predvođen trenerom Dušanom Ivkovićem ima ove godine tim koji sigurno sa puo razloga može da očekuje visok plasman i završnicu. Ekipa ima sjajnu centarsku liniju sa Braunom, Danstonom, dva odlična pleja i dva sjajna šutera, uz izvanredne i talentovane mlade domaće igrače. U odličnoj su formi, gledajući završnicu prvog dela Evrolige", rekao je trener Radonjić po dolasku u Istanbul.

"Ipak, otputovali smo u Istanbul sa željom da pružimo dobru partiju, svesni svojih kvaliteta i uz respekt prema protivniku. Vasa Micić je odradio samo dva treninga, biće u timu, videćemo u kojoj meri može da nam pomogne za ovu utakmicu. Ostali momci su zdravi i spremni. Svesni smo da neće biti lako, ali imamo i mi svoju želju i nadamo se dobroj utakmici", zaključio je.

Povratnik u tim posle teške povrede, Nemanja Dangubić, oseća se sve bolje i igra sve bolje, a to podiže samopouzdanje celoj ekipi.

"Očekuje nas jako teška utakmica protiv izuzetno kvalitetne ekipe, koja ima najviše ambicije i koju predvodi jedan od najboljih trenera u Evropi. Efes je podigao formu u drugom delu prve faze ovog takmičenja. Međutim, želimo da pokušamo da dobijemo ovu utakmicu, da napravimo brejk i da u dobroj atmosferi uđemo u Novu godinu", rekao je Dangubić.

"Efes je popunjen na svim pozicijama, ne zna se odakle preti opasnost. Ertel izvanredno diriguje igrom svog tima, Dibler je najbolji trojkaš prve faze Evrolige, Braun, Danston, Tajus ispod koša...", rekao je i zastao:

"Odlična ekipa, koja izaziva veliki respekt, ali ponavljam, i mi imamo svoje ambicije".

Efes Pilsen je osnovan 1976. godine i, do danas, osvojio je 13 titula prvaka, 10 nacionalnih Kupova, uz trijumf u Kupu koraća 1996. godine. U međuvremenu, 2011. godine, kada je u Turskoj uvedena zabrana reklamiranja alkoholnih pića, klub je promenio ime u Anadolu Efes.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC