• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda opet pala u Istanbulu!

Autor mondo.rs

Crveno-beli izgubili od Darušafake u dramatičnoj završnici. Jović i Lazić promašili šuteve za produžetak. Na kraju - 69:66.

Posle tri uzastopne pobede - poraz!

Crvena zvezda Telekom izgubila je od Darušafake u tesnom finišu meča koji je više bio rat živaca nego predstava lepe košarke.

Epilog - isti kao na Zvezdinim gostovanjima Feneru i Efesu. Bol crveno-belih - sigurno isti kao i posle duela protiv Efesa, jer su i večeras u Istanbulu imali kontrolu nad situacijom i ispustili šansu da pobede.

DARUŠAFAKA - ZVEZDA 69:66 (21:19, 20:18, 14:17, 14:12)

Čvrst tim Oktaja Mahmutija iskoristio je propuste Beograđana u finišu, igrao preciznu odbranu i ostvario prvi trijumf. Srpski šampion doživeo je treći poraz u Top 16 fazi, iako mu je jako malo nedostajalo da se vrati sa skorom 4-2.

Odluka o pobedniku donesena je u poslednjim trenucima.

Maik Cirbes promašio je oba slobodna bacanja minut i po pre kraja, pri rezultatu 66:66. Potom je domaćin pogodio trojku posle čak dva ofanzivna skoka i stavio teg u ruke srpskog tima, koji je bio pretežak i u sledećem posedu.

Ipak, i nakon toga - pola minuta pre kraja, Darušafaka nije iskoristila napad pri rezultatu 69:66 i tako je stvorila Zvezdi priliku da jednim pogotkom izbori produžetak.

Pokušao je Branko Lazić, potom i Stefan Jović, ali lopta nije prošla kroz cilindar.

Kao što je bilo nagoveštavano kroz celu utakmicu, vođstvo od tri poena ispostavilo se kao nedostižno u finišu. Maksimalna prednost Darušafake bila je pet poena (44:39, 22. minut), a najveća razlika u korist Zvezde bila je poen veća (6:12, pa 13:19, u 7. minutu).

U često "seckanom" duelu, i jedni i drugi izgubili su veliki broj lopti (16:19). Arbitri su dosudili tri tehničke greške (2:1), a Darušafaka je krajem treće i početkom poslednje četvrtine ostajala u igri serijom poena za slobodnih bacanja. Domaćin je "sa crte" šutirao čak 31 put, a Zvezda 13.

Tarens Kinzi ubacio je 16 poena i pogađao važne šuteve sa poludistance, Vladimir Štimac radio je veliki posao pod obručem i završio meč sa 11, a Maik Cirbes ubacio je osam, zaključno sa jako važnim zakucavanjem za 64:66, četiri i po minuta pre kraja.

Do tog momenta, Nemac je sedeo sa "rovitim" Kvinsijem Milerom (5), jer su obojica napravili po četiri lične greške.

Od tog momenta, u kojem se činilo da je Zvezda našla pravi ritam, počela je serija grešaka momaka u crveno-belom.

Do kraja Beograđani nisu poentirali...

Marku Simonoviću je pri prodoru lopta ispala u aut, dva napada završena su bez upućenog šuta i to je, uz Cirbesove promašaje sa linije penala i dopuštene ofanzivne skokove, ipak bio preveliki luksuz na evroligaškom gostovanju.

Darušafaka je trojkom Endera Arslana za konačnih 69:66 došla do prvog trijumfa u Top 16 fazi. Semih Erden bio je sa 14 poena i najbolji strelac domaćina i stub čvrste odbrane, koja je večeras odigrala jako važnu ulogu.

Ovim trijumfom, turski tim neće se pomaći sa začelja tabele. Uprkos porazu, Zvezda ostaje na Top 8 koloseku, na kojem će, sa skorom 3-3, dočekati u naredna dva kola Cedevitu i Efes.

DARUŠAFAKA: Vilbekin 4 (0/3 za tri) Jagmur 10 (2/3 za tri), Reding 4, Erden 14, Markoišvili, Aldemir, Gordon 8 (7 sk), Arslan 10 (2/5 za tri), Sloter 5 (4 sk), Harangodi 5, Bjelica 9 (4 izg), Preldžić.

ZVEZDA: Kinzi 16, Rebić, Dangubić 6, Lazić 2 (0/4 za tri), Micić 4, Tejić, Simonović 6 (2/5 za tri), Gudurić 2, Jović 6 (0/4 za tri, 6 as), Miler 5, Cirbes 8 (6 sk, 5 izg), Štimac 11 (10 sk).

Darušafaka - Crvena zvezda
Izvor: Youtube/Euroleague Basketball


IZ MINUTA U MINUT:

KRAJ UTAKMICE, PORAZ ZVEZDE OD DARUŠAFAKE!

40' 69:66 Lazić promašuje trojku, Jović promašuje trojku, vreme ističe!

40' 69:66 Lazić promašuje polaganje, Cirbes ne "popravlja" posle ofanzivnog skoka i lopta odlazi u aut. Darušafaka ima posed, ali ga ne koristi. Još pola minuta.

40' 69:66 Posle dva ofanzivna skoka, posle dve promašene trojke, Darušafaka pogađa treću. Ubacio je Arslan, a Radonjić traži tajm-aut.

39' 66:66 Cirbes promašuje oba penala...

39' 66:66 Minut i po pre kraja, Cirbes je iznudio dva slobodna bacanja. Pre nego što je izveo prvo, Oktaj Mahmuti zatražio je tajm-aut.

38' 66:66 Sloter izjednačuje posle ofanzivnog skoka... Crveno-beli ponovo igraju konfuzan napad u jako, jako važnom momentu i završavaju ga bez šuta. Preveliki luksuz.

37' Skupa izgubljena lopta Simonovića... Ispala mu je iz ruku dok je krenuo na obruč. Odmah potom, Kinzi izbacuje loptu iz obruča, pa promašuje trojku...

37' 64:66 Jović za Cirbesa i zakucavanje! Odmah potom umalo da Simonović i Jović iščačkaju loptu iz ruku Bjelice... Tajm-aut Darušafaka, koja će potom imati još sedam sekundi za napad.

36' 64:64 Zvezdin napad bez ideje i SImonovićeva izgubljena lopta. Cirbes se vraća na teren i iznuđuje tehničku grešku Slotera! Za to vreme, Lazić je pogodio otvoreni šut za tri... Jako, jako važni momenti.

35' 64:63 Najbolji mogući scenario posle tajm-auta. Simonović pogađa trojku, posle koje Kinzi promašuje šut za tri i šalje Redinga na liniju penala. Amerikanac pogađa prvo.

34' 63:60 Serija Darušafake 6:0, zaokružena poenima Vilbekina, kome je Gudurić bacio loptu u ruke i tako mu "otvorio" kontru. Dejan Radonjić traži tajm-aut.

33' 59:60 Štimac koristi polaganje i vraća Zvezdi vođstvo. Odmah potom, Lazić pogađa sa poludistance. Na drugoj strani će na crtu Arslan, koji pogađa deveti uzastopni poen Darušafake sa linije penala.

32' 57:56 Sloter pogađa sa crte za "plus 3" Darušafake. Odmah potom, Gudurić je iznudio penale i ubacio prvi poen na ovoj utakmici.

30' 56:55 Srećom po crveno-bele, Arslan je u poslednjem napadu Darušafake dva puta promašio za tri poena. U ovakvoj utakmici, četiri poena nije malo vođstvo. Čeka nas još deset minuta košarke.

- Crveno-beli su održavali ravnotežu teškim pogocima, domaćin poenima sa linije za slobodna bacanja. U Zvezdi Miler i Cirbes imaju po četiri lične greške, a Darušafaka je izvela 24 slobodna bacanja, naspam Zvezdinih osam.

30' 56:55 Bjelica donosi domaćinu novo vođstvo. Darušafaka je šest od poslednjih osam poena postigla sa linije penala.

29' 55:55 Kinzi pogađa posle naskoka, a Simonović promašuje težak šut za "plus pet"... Na drugoj strani, Kinzi pravi faul, a Radonjić dobija tehničku grešku zbog prigovora. Arslan koristi dva slobodna bacanja i izjednačuje.

28' 52:52 Štimac u ovim trenucima postiže važne poene. Lazić šalje Vilbekina na crtu za slobodna bacanja i ponovo je nerešeno.

27' 48:48 Što se tiče ličnih grešaka, trenutno u Zvezdi problem s faulovima imaju Miler i Cirbes. Obojica su napravila po četiri i trenutno sede na klupi. Na terenu je petorka Micić, Lazić, Kinzi, Simonović, Štimac.

26' 47:47 Novi nalet Darušafake, poeni Milka Bjelice i šut Džamona Gordona posle tečne akcije domaćina. Ipak, promašio je, lopta se odbila iza table i ekipe su otišle na tajm-aut. Sudije su jedno od pogođenih slobodnih bacanja Milka Bjelice evidentirali kao dva poena, jer je Kinzi skočio po tu loptu. Radonjić insistira da Amerikanac nije dotakao loptu, ali nema gledanja video snimka.

25' 44:47 Identične greške na obe strane. Kretnja centara u bloku... Miler je pogodio jedno slobodno bacanje posle tehničke dosuđene Erdenu zbog prigovora.

25' 44:46 Zvezda opet vodi. Jović i Cirbes igraju pik-en-rol, posle kojeg Nemac zakucava.

23' 44:44 Zvezda brzo izjednačuje. Jović polaže, pa pronalazi Kinzija, koji potpuno usamljen ubacuje trojku.

22' 44:39 Situacija koja se retko viđa... Dangubić je skočio po loptu po svojim obručem i nad Erdeom pogurao loptu kroz obruč, uz faul. Najveće vođstvo Darušafake.

- I jedni i drugi ukazali su u poluvremenu na slabosti. Pomoćni trener Zvezde Borko Radović rekla je da Zvezda mora da bolje brani "pik" igru domaćina i da uz to mora da smanji broj izgubljenih lopti, koje su nizali i domaćini (10 Darušafaka, 11 Zvezda)

20' 41:37 Loša odbrana Zvezde, šetnja Lukasa kroz reket, do lakog polaganja... Kraj prvog poluvremena.

Strelci:

DARUŠAFAKA: Jagmur 10, Reding 3, Erden 8, Gordon 6, Arslan 3, Sloter 1, Harangodi 3, Bjelica 7.
ZVEZDA: Kinzi 9, Dangubić 6, Micić 4, Simonović 3, Jović 4, Miler 5, Cirbes 2 (4 sk), Štimac 4 (4 sk).

20' 39:37 Još jedna greška Kinzija u napadu... Amerikanac je pokušao da proigra Kinzija, ali je prenisko oskočila za Nemca i otišla u aut. Darušafaka će imati poslednji napad u prvom poluvremenu.

- Tehnička zbog simularanja Džamonu Gordonu.

19' 36:36 Zvezda je ponovo ušla u seriju grešaka, zaključno sa lošim dodavanjem Kinzija ka Dangubiću u kontri "3 na 1". Ipak, Dangubić posle naredne kontre pogađa na "alej-up" dodavanje i izjednačuje.

16' 36:34 Ender Arslan pogađa još jednu trojku za domaćina i ponovo izjednačuje. Kinzi pravi grešku u koracima, a Semih Erden koristi polaganje. Tajm-aut Dejan Radonjić.

15' 28:30 Trojka Micića, trojka Redinga. Treća Zvezdina, a zatim i treća Darušafake. Simonović je pokušao da nastavi niz, ali je promašio.

13' 23:26 Druga trojka Zvezda i novo vođstvo. Simonović! Odmah potom, Micićev slalom kroz odbranu Darušafake, asistencija za Štimca i još jedan pogodak. Tajm-aut Darušafaka zbog serije crveno-belih 7:0.

12' 23:21 Konačno, pogodak Zvezde iz igre. Posle pet minuta praznog hoda u napadu, Štimac poentira pod košem, na asistenciju Gudurića. Odmah potom, Vilbekin pogađa Micića i crveno-beli dobijaju posed. Darušafaka je bila u seriji 10:0.

10' 21:19 Darušafaka je uhvatila priključak, Zvezda stala posle odličnog početka. Pogotkom Slotera sa linije penala i koracima Marka Gudurića završena je prva četvrtina.

10' 20:19 Jagmur ne staje... Sam je kreirao seriju 7:0, kojom je Darušafaka prvi put povela. Ubacio je polovinu poena svog tima, bez promašaja iz igre (2/2 za dva, 2/2 za tri). Radonjić traži tajm-aut.

9' 18:19 Plejmejker domaćina Mehmet Jagmur je definitivno namestio ruku. Za tri šutira bez promašaja (2/2), a pogodio je i jednom posle prodora.

7' 13:19 Kinzi za dva, Miler za tri! Dok je lopta dugo ulazilau cilindar, dosuđen je i faul za Zvezdu pod košem.

6' 11:14 Kinzi pogađa praktično sa istog mesta - malo "iznad" linije za slobodna bacanja, posle prve trojke na utakmici, koju je postigao domaćin.

5' 6:12 Darušafaka izjednačuje, ali Cirbes ofanzivnim skokom vraća prednost Beograđanima. Potom i Kinzi pogađa za dva. Svi starteri crveno-belih su postigli po dva poena. Dangubić je jedini ubacio četiri poena.

3' 4:6 Nakon dva i po minuta igre, nakon Jovićevog pogotka sa poludistance, Lukas je pogodio prvi put iz igre za domaćina. Crveno-beli su ispunili bonus.

2' 1:4 Miler ne dozvoljava Erdenu da zakuca, već ga šalje na liniju za slobodna bacanja. Na drugoj strani, Cirbes sjajno asistira Dangubiću, a on zakucava. Novi prekid, ponovo zbog problema sa meračem vremena.

- Prvi, prinudni tajm-aut, zbog problema za zapisničkim stolom.

1' 0:2  Jović krade loptu, Kinzi asistira, Miler počinje utakmicu zakucavanje,

Startna petorka Zvezde: Jović, Kinzi, Dangubić, Miler i Cirbes.

N A J A V A

Sa tri uzastopne pobede (PAO, Unikaha i Lokomotiva), sa povećanim šansama za plasman u Top 8 i sa nedovoljno spremnim Kvinsijem Milerom, Crvena zvezda Telekom dočekuje još jedan evroligaški izazov.

Ekipa Dejana Radonjića gostuje od 19.30 časova ekipi Oktaja Mahmutija, u kojoj igra bivši igrač Zvezde Milko BJelica, i koja još čeka trijumf u drugoj fazi Evrolige.

Največi znak pitanja u četvrtak je stavljen kraj imena Kvinsija Milera, jer je bilo neizvesno da li će moći da bude uz tim zbog visoke temperature, usled koje nije trenirao od vikenda. Ipak, on je večeras istrčao na zagrevanje.

Sa druge strane, Darušafaka je minulog vikenda ostvarila prvi trijumf u 2016. godini i jasno je da će u Folksvagen areni imati veliki motiv da "probije led".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC