• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Datome opet srušio Zvezdu!

Autor mondo.rs

Italijan iz redova Fenerbahčea još jednom je odigrao maestralno protiv crveno-belih i sa 27 poena raspršio njihov san o iznenađenju u Istanbulu. Na kraju, 72:65 za domaćina.

 Fenerbahče - Zvezda 72:, Datom ubacio 27 poena Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda Telekom doživela je i četvrti takmičarski, a zbirno gledano peti poraz od Fenerbahčea ove sezone!

Šampion Srbije otišao je u halu "Ulker Sports arena" po brejk iznenađenja, koji bi mu širom otvorio vrata Top 8 faze, ali nije uspeo da "iskoči" iz predviđenog scenarija. Počeo je sjajno, do poluvremena nagovestio svoj trijumf, ali je u trećoj četvrtini pao i dozvolio protivniku šansu da preuzme kontrolu.

Ekipe kao što su Fener takve šanse ne propuštaju - pogotovo ne na svom terenu.

FENERBAHČE - ZVEZDA 72:65 (14:18, 11:16, 24:6, 23:25)

Tim Dejana Radonjića vodio je utakmicu u prvom poluvremenu, pokazao da je u stanju da igra sa najdominantnijom ekipom Evrolige, da može da je obuzda na samo 25 poena do pauze, ali je potom stao kada je prvi put poveo dvocifrenom prednošću.

Kvinsi Miler položio je loptu je u 22. minutu za 26:36 i u tom momentu je počela furiozna serija domaćina, inicirana čvrstom odbranom na jednoj strani i pogocima Bogdana Bogdanovića (16) i maestralnog Luiđija Datomea na drugoj.

Italijanski krilni košarkaš ubacio je samo tri poena u prvoj četvrtini, do pauze još dva, a u nastavku čak 22! Odigrao je drugi deo meča praktično bez promašaja (7/11 za dva, 4/6 za tri) i odbijao napade Zvezde i u momentima kada se pridigla i u završnici pokušavala da iznenadi.

...
Izvor: YouTube/Euroleague

Posle jako nervoznog kvartala, prožetog greškama Beograđana na obe strane, crveno-beli su našli način da smire i emocije (pre svih Kinzi) i igru. Ipak, nakon samo dva poena iz igre od 20. do 30. minuta, za veliki povratak bilo je kasno - mada to ne znači da Zvezda nije napadala do kraja.

Branko Lazić smanjio je zaostatak u 37. minutu na sedam poena razlike, ali je Datome odgovorio trojkom. Dva minuta kasnije, kada je Zvezda imala slobodna bacanja za "minus 6", Italijan je kaznio Simonovićev promašaj još jednom trojkom...

Svaki put kada bi se crveno-beli trgli, Datome je odgovarao i "udarao" još jače. Sve do još jedne pobede Fenera nad Zvezdom, koju je lično i "overavao" u finišu, povećavajući lični konto sve do 27 poena i indeksa korisnosti 29!

Kako se ovaj poraz crveno-belih odnosi na njihovu borbu za plasman?

Utakmicom u Istanbulu, okončano je 9. kolo Top 16 faze u Grupi E. Tabela izgleda ovako: Fenerbahče 8-1, Lokomotiva 7-2, PAO 6-3, Zvezda 5-4, Efes 3-6, Darušafaka 3-6, Unikaha 2-7, Cedevita 2-7.

Za Crvenu zvezdu mečevi odluke svakako tek predstoje i jedan od potencijalno odlučujućih zakazan je već za sledeću nedelju, kada će u Kombank areni gostovati Panatinaikos Saše Đorđevića.

Potom će, paralelno sa nastupom u "jadranskom" plej-ofu, Radonjićev sastav putovati na gostovanja Unikahi i Lokomotivi, pre duela sa Darušafakom u Beogradu i Cedevitom u Zagrebu.

FENER: Hikman 1, Bersek 2, Judo 9, Mahmutoglu 1, Bogdanović 16 (4/9 za tri, 7 sk, 4 as), Ugurlu, Veseli 10 (5 sk), Kalinić 3, Dikson 3, Datome 27 (4/6 za tri).

ZVEZDA: Kinzi 10, Rebić, Dangubić 3, Lazić 5, Simanić, Micić 7 (4 as), Simonović 10, Gudurić 3, Jović 5 (1/6 za tri, 4 sk), Miler 9 (6 sk), Cirbes 11 (7 sk), Štimac 2.

Kraj utakmice, pobeda Fenerbahčea 72:65!

40' 72:65 Dangubić pogađa svoju prvu trojku i generalno prve poene.

40' 70:62 Datome je ponovo pogodio trojku i tako asbrao svoj 25 poen. Bogdanović je potom još jednom pokušao za tri, ali ga je Kinzi izblokirao. Datome je potom još jednom pogodiom, za dva.

39' 67:60 Simonović minut i po pre kraja koristi jedno slobodno bacanje. Fener ima napad.  

38' 67:59 Trojka Datome (ko drugi?), trojka Simonović... Bogdanović pokušava sa više od osam metara, ali promašuje ceo obruč.

37' 64:56 Ipak, već u sledećem napadu Veseli pogađa uz faul i iskorišćeno slobodno bacanje. Odmah potom, Lazić još jednom pogađa, ovog puta iz zicera.

37' 61:54 Lazić krade loptu i pogađa trojku, za tračak nade crveno-belih...

36' 61:49 Od Datomea u drugom poluvremenu nema odbrane. Meč ide ka mirnoj završnici, a Fenerbahče čvrstom odbranom na Cirbesu ne dozvoljava Nemcu lake poene. Na terenu je opet Micić umesto Jovića.

35' 57:47 Mahmutoglu sa linije penala prvi put donosi Fenerbahčeu dvocifreno vođstvo... Jović potom promašuje šut za tri, a lopta se odbija u aut. Pre novog napada domaćina: tajm-aut.

34' 56:47 Datome je u nezadrživom ritmu. Koristi svaku priliku, bez obzira na intenzitet odbrane crveno-belih.

33' 52:45 Posle Štimčevih promašaja, Micić koristi oba slobodna bacanja.

32' 52:43 Bogdanović vraća trojku sa osam metara i postavlja novo maksimalno vođstvo Fenerbahčea. Štimac je potom promašio zicer, pa oba slobodna bacanja.

31' 49:43 Na otvaranju poslednje deonice Micić pokušava za tri, ali promašuje. Odmah potom, na drugoj strani, Veseli pravi faul u napadu, a Jović pogađa trojku.

30' 49:40 Gudurić greši u odluci da ne šutne za tri poena, tri sekunde pre kraja. Potom promašuje težak šut. Zvezda je u trećoj četvrtini ubacila samo šest poena, od čega samo dva iz igre - u prvom napadu!

30' 49:40 Veseli "diže" razliku na deve poena, na asistenciju Bogdanovića. Potom Cirbes pravi treću ličnu grešku u napadu, u borbi za poziciju sa Hersekom... Umesto njega u igri je Štimac.

29' 47:40 Cirbes promašuje oba slobodna bacanja, Hersek "dvojkom" sa čeone linije prvi put donosi domaćinu sedam poena prednosti. Zvezda potom gubi loptu... Potpuno drugačiji izgled utakmice u ovim momentima nego u prvom delu.

28' 44:40 Luiđi Datome počeo je da pogađa kako je pogađao u "Pioniru", u poslednjem međusobnom meču ova dva tima. Sada je učvršćeno vođstvo Fenera, a Gudurić pogađa za dva posle finte šuta.

27' 40:38 Simonović posle dugo vremena pogađa za Zvezdu, sa linije za slobodna bacanja.

- Crveno-beli su za kompletno prvo poluvreme primili 25 poena, a za pet minuta nastavka već 15.

25' 40:36 Cirbes spasava loptu iz auta, ali stvara Datomeu zicer. Odmah potom, crveno-beli promašuju brzi šut, a Bogdanović donosi Fenerbahčeu vođstvu. Domaćin je u nezadrživoj seriji. U ovoj četvrtini je kreirao seriju 15:2! Tajm-aut. Velika kriza igre Beograđana i sjajna odbrana domaćina.

- Dikson promašuje zicer, ali Cirbes pravi još jednu grešku u koracima. Crveno-beli u ovim trenucima imaju problem i da šutnu na koš...

25' 33:36 Zvezda "tone" u ovim trenucima, a Kinzi sada zarađuje i tehničku grešku, posle još jednog lošeg napada Beograđana. Crveno-beli su van dobrog ritma u ovim trenucima. Datome koristi slobodno bacanje i biće napad za domaćina.

24' 32:36 I Bogdanović pogađa trojku, smanjuje Zvezdino vođstvo serijom 6:0 i primorava Radonjića da zatraži tajm-aut. Probudila se i publika u Ulker Sports areni.

- Zvezda je izborila loptu u napadu, ali Dangubić za pet sekundi nije imao kome da doda loptu.. Loše "otvaranje" drugog poluvremena crveno-belih. Radonjić menja postavu.

23' 29:36 Arbitri dosuđuju treću ličnu grešku Kinziju, zbog faula na Bogdanoviću u napadu. Odmah potom, Datome pogađa svoju drugu trojku i smanjuje razliku.

22' 26:36 Jeftin treći faul Kvinsija Milera, pri šutu Ekpea Judoa pod obručem crveno-belih. Na drugoj strani, Kinzi prvi put čini vođstvo Zvezde dvocifrenim. Miler je mogao da dodatno poveća razliku, ali ga je Judo primorao na grešku u koracima tako što mu je "izvukao stolicu".

Strelci u prvom poluvremenu:

FENER: Hikman 1, Judo 4, Bogdanović 5 (3 as), Veseli 4, Kalinić 3, Dikson 3, Datome 5.
ZVEZDA: Kinzi 4, Micić 5, Simonović 4, Gudurić 1, Jović 2, Miler 9, Cirbes 9 (6 sk).

20' 25:34 Jović šutira za tri uz zvuk sirene, ali lopta izlazi iz obruča... Poluvreme.

20' 25:34 Gudurić pokušava da položi preko Datomea i biva fauliran. Iskoristio je jedno slobodno bacanje i postavio novo maksimalno vođstvo gostiju. Bogdanović je izašao iz igre. Imala je Zvezda napad i za dvocifreno vođstvo, ali Jović nije na vreme odlučio da doda Simonoviću...

19' 25:33 Bogdanović pogađa posle ofanzivnog skoka, Jović posle prodora, sa polu-distance, kraj čeone linije. Kalinić potom faulira Milera pod košem Zvezde i izlazi iz igre. U igri je opet Veseli.

18' 23:31 Zvezda prvi put vodi osam razlike! Kalinić je igrao čvrstu odbranu na Mileru, ali je Amerikanac ipak prošao do reketa i pogodio o tablu.

17' 23:29 Posle nekoliko minuta, Fenerbahče poentira iz igre. To je učinio Kalinić, prodorom duž čeonu liniju. Na drugoj strani, Miler je napravio grešku u koracima pri okretu, ali Kinzi poentira već u sledećem napadu, posle kontre.

16' 21:27 Miler prolazi Datomea na vrhu kapice, produžuje korak i ide sve do obruča... Obradović je jako ljut i ulazi nekoliko metara u teren dok kritikuje. Tajm-aut Fenerbahče, u momentu u kojem je Zvezda drugi put večeras povela šest poena prednosti.

16' 21:25 Poenima Hikmana i Kalinića sa linije za slobodna bacanja, Fenerbahče je smanjio vođstvo crveno-belih na četiri poena. Kinzi je u seriji grešaka. Posle dve lične greške, sada je i nagazio aut liiju pri polasku u prodor. Na terenu je opet Jović.

- Prvi put večeras na parketu je i Nikola Kalinić u dresu domaćih. Zadužen je da čuva Kinzija.

15' 19:25 Čvrsta odbrana Simonovića, asistencija Kinzija i polaganje krilna crveno-belih... Najveće vođstvo crveno-belih od početka utakmice i uopšte najveće vođstvo jednog tima. Zvezda je ispunila bonus.

14' 19:23 Zvezda je imala napad da poveća prednost, ali je Hikman iščupao loptu iz ruku Gudurića. Kinzi je na parketu, kao i Bogdanović.

13' 19:23 Simonović zakucava, za seriju gostiju 5:0 i tajm-aut Željka Obradovića.

12' 19:21 Micić odgovara trojkom! Bogdanović i Lazić vode veliku borbu, a sudije dosuđuju Cirbesu drugu ličnu grešku zbog faula u napadu. On odmah izlazi iz igre, kao i Bogdanović.

12' 19:18 Rasplasmala se borba. Bogdanović asistira za Veselija, koji snažno zakucava, pre nego što Datome ubacuje težak šut za tri, preko ruke Gudurića, uz pad unazad. Radonjić odmah reaguje tajm-autom.

10' 14:18 Cirbes koristi dva poslednja napada u četvrtini i drugi put donosi Beograđanima vođstvo od četiri poena. Kraj prve četvrtine.

10' 14:14 Zvezda je ispunila bonus, pa je Cirbes faulom u reketu domaćina poslao Veselija na liniju penala. Bivši igrač Partizana promašio je oba puta.

8' 14:14 Prva trojka i za domaćina. Pogodio je Bogdanović, iz svog prvog pokušaja, pre nego što se i Micić upisao polaganjem. Ipak, nedugo potom Dikson izjednačuje.

7' 8:12 Prva trojka na utakmici. Ubacio je Kvinsi Miler, preko Jana Veselija, svog nekadašnjeg saigrača. Odmah potom, Jović je iznudio faul Bobija Diksona i još jednom odigrao odličnu odbranu. Na parketu je u timu domaćih Bogdan Bogdanović. Cirbes na asistenciju Kinzija prvi put donosi Zvezdi "plus 4".

7' 6:7 Zvezda opet vodi. Jović je asistirao Cirbesu o parket, a on pogodio uz faul Juda. "Tvrd" meč za sada, sa čvrstim odbranima i malo prilika u napadu.

6' 6:4 Datome i Judo koriste zicere, Kinzi naskače sa poludistance i pogađa. Dangubić biva fauliran u skoku. Mahmutoglu je napravio faul, drugi timski. Prvi tajm-aut na utakmici.

4' 2:2 Dangubić ostaje sam pri šutu za tri, posle dobre akcije Jovića i Kinzija i promašuje. Dangubić ne zamera.Na drugoj strani, posle Jovića i Kinzi krade loptu domaćinu.

3' 2:2 Jan Veseli koristi slobodna bacanja. Čvrsta odbrana crveno-belih i Fener još nije uputio ni šut ka košu.

1' 0:2 Za početak - Kvinsi Miler. Amerikanac "popravlja" promašaj Tarensa Kinzija nakon prodora i probacuje loptu kroz obruč posle ofanzivnog skoka.

- Startne petorke:

FENER: Jović, Kinzi, Dangubić, Miler, Cirbes.
ZVEZDA: Dikson, Mahmutoglu, Datome, Veseli, Judo.

Pobeda Lokomotive Kubanj nad Anadolu Efesom dodatno je odškrinula Crvenoj zvezdi Telekom vrata plasmana u Top 8, ali je i dalje ka ostvarenju tog velikog zadatka očekuje naporan posao.

Tim Dejana Radonjića dočekuje večerašnje gostovanje Fenerbahčeu kao četvrtoplasirani na tabeli Grupe E, sa utakmicom manje i pobedom manje od trećeplasiranog Panatinaikosa, sa kojim će se crveno-beli sledeće nedelje sresti u Kombank areni.

Iako se od četvrtka najviše govori o tom duelu, ne bi trebalo preskakati večerašnje gostovanje Zvezde najboljem timu u grupi, protiv kojeg su joj mnogi unapred upisali poraz.

Sudeći prema dosadašnjim mečevima ova dva tima - ne može se reći da je to neočekivano, pošto su crveno-beli i Fener počev od pripremnog turnira u Zadru odigrali četiri utakmice i Obradovićev tim je u svakoj mirno pobeđivao.

Da li će tako biti i večeras?

Ostanite uz MONDO i pratite duel u Ulker Sports areni u tekstualnom prenosu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC