• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bokan za MONDO: Evrokup smo već izborili

Autor mondo.rs

Predsednik Budućnosti ne pridaje značaj tome što njegov klub nije pozvan na današnji sastanak u Barseloni.

 Predsjednik KK BUdućnost o sastanku sa Evroligom Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Predstavnici Crvene zvezde, Partizana i Cedevite u ponedeljak popodne će sa još 20 klubova biti gosti "Euroleague Basketball".

Na sastanku u Barseloni biće reči o novom modelu Evrolige i Evrokupa, pošto su oba takmičenja - kao rezultat višemesečnog "obaranja ruku" sa FIBA - morala da dožive preobražaj.

Evroliga od 16 klubova je odavno realnost, a njen prvi čovek Đordi Bertomeu sada želi da okupljanjem klubova "druge kategorije" sačuva i jak Evrokup, čime bi automatski oslabio (obesmislio?) FIBA "Ligu šampiona".

Tako su na miting u Barseloni pozvani AEK, Aris, Limož, Strazbur, Bešiktaš, Galatasaraj, Unikaha, Valensija, Gran Kanarija, Lijetuvos Ritas, Neptunas, Alba, Bajern, Bamberg, Uniks, Himki, Lokomotiva Kubanj, Sasari, Ređo Emilija, Trento i pomenute tri "perjanice" ABA lige.

Spekuliše se da će nekima od njih biti ponuđeni individualni trogodišnji ugovori, s obzirom na to da su Grčka, Francuska, Turska, Nemačka i Italija u grupi zemalja koje su se obavezale na lojalnost FIBA i njenom projektu. I to bi bilo u skladu sa onim što je Bertomeu najavio na konferenciji za novinare u petak u Beogradu.

Što se tiče klubova ex-YU regiona, Mega Leks nikada do sada nije igrala "Evropu", vrlo je moguće da neće ni iduće sezone, pa njeno nepozivanje nije šokiralo nikoga.

Sa druge strane, mnogi su "zavrteli glavom" na vest da na sastanku neće biti Budućnosti, kao pobednika regularnog dela ABA lige 2015/16, pa smo zato potražili komentar od predsednika podgoričkog kluba, Dragana Bokana...

On je u izjavi za MONDO podsetio da se "Euroleague Basketball" opredelila za partnerstvo sa ABA ligom i da će prolaznost u Evroligu i Evrokup biti definisana plasmanom u ABA ligi.

"Ne bih ulazio u razloge zbog kojih su neki klubovi pozvani, a neki ne, ali situacija je, što se tiče Budućnosti, potpuno jasna - ABA liga je u pisanoj formi dobila ponudu da njen prvak, kao nosilac 'B' licence, igra Evroligu, a sledeća tri kluba po plasmanu, da učestvuju u Evrokupu. Budućnost ispunjava sve uslove i ako na terenu izbori Evroligu, igraće je. Ako ne, pružićemo ruku boljem i sportski čestitati. Evrokup nam u tom slučaju 'ne gine'. Igrali smo ga godinama i to mesto smo već izborili", kaže Bokan.

Prvi čovek Budućnosti podseća da je u četvrtak u Zagrebu, kao predsednik regionalne lige, već razgovarao sa Đordijem Bertomeuom.

"Na dnevnom redu sastanka u Barseloni biće ono o čemu smo već pričali u Zagrebu. Konstrukcija Evrolige je 'zatvorena', sada je bitno pronaći još 12 klubova, tako da se u Evrokupu dođe do 24 učesnika. Klubovi ABA lige u Evrokup bi išli po plasmanu, tako da Budućnost tu, zaista, nije sporna", izjavio je Dragan Bokan, naglasivši da su u klubu maksimalno koncentrisani na početak polufinalne plej-of serije protiv Mege.

Prva od moguće tri utakmice igra se u ponedeljak od 20 časova u dvorani Morača.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC