• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ABA plej-of, afirmacija košarke!

Autor mondo.rs

Treneri Mega Leksa i Budućnosti pred početak polufinala apelovali da se pojača fokus na ono što je pozitivno u regionalnoj ligi.

Utakmicom Budućnosti i Mege (ponedeljak, 20.00, TV Arena sport 1) u dvorani "Morača" počinju završne borbe za titulu prvaka ABA lige, koja bi - to još nije sasvim izvesno - pored trofeja trebalo da donese i plasman u Evroligu 2016/17.

S obzirom na to da će od učešća u elitnom takmičenju prvi put u istoriji biti i konkretne finansijske koristi (16 klubova podeliće između 36 i 49 miliona evra), kao i činjenicu da je ABA liga sa dva predstavnika u Evroligi spala na samo jednog, nema dileme da je na stolu veći ulog nego ranije.

Otuda i tenzije oko delegiranja sudija za polufinalne utakmice, o čemu je MONDO pisao u nedelju.

Svesni tenzija, treneri Mege i Budućnosti, Dejan Milojević i Luka Pavićević, iskoristili su najavnu konferenciju za novinare u Podgorici da pošalju javnosti drugačiju poruku...

"
Mislim da je ABA liga ove sezone bila prilično kvalitetna i ja sam već apelovao na medije da o njoj izveštavaju na afirmativniji način. Na nama je da na terenu budemo što bolji, ali kreiranje svesti počinje od vas, novinara. U našem društvu je mnogo lakše orijentisati se na negativne stvari, ali apelujem da polufinale i finale plej-ofa budu praznik košarke i da se koncentrišemo na ono što je pozitivno", rekao je Milojević.

On je na osnovu rezultata u dosadašnjih 26 kola, kao i zbog povreda važnih igrača Mege (Jaramaz, Kaba, Aranitović) ulogu favorita prepustio Podgoričanima.

"U ovom trenutku je Budućnost kvalitetnija, ali sport je lep baš zato što ne pobeđuje uvek kvalitetniji protivnik. Sve dok imamo jedan promil šansi da prođemo, ja sam optimista i pokušavam to da prenesem na svoje igrače. Možda ću u tome i uspeti, videćemo".

Luka Pavićević smatra da je Mega "narasla do te mere da predstavlja ozbiljnog protivnika svakom timu, na svakom terenu".

"
Podržavam Dejana u želji da skrene pažnju na afirmaciju lige i afirmaciju košarke. Mnogo se razglaba o FIBA, Evroligi, Evrokupu i tako dalje... A, mi ovde imamo ABA ligu, naslednika jugoslovenske lige, koja je bila najjača na svetu posle NBA. Ovi prostori su rasadnik najznačajnijih igrača svih vremena u Evropi, delom i u svetu, kao i trenera, članova Kuće slavnih...", podsetio je Pavićević.

Trener Budućnosti veruje da je ABA liga imala i ima širi društveni značaj, jer je doprinela normalizaciji odnosa između zemalja i naroda koji su pre četvrt veka pucali jedni na druge.


"Imamo izuzetan proizvod i izuzetne ljude, koji su se potrudili da se zaborave krvoprolića i razne strahote, a mislim da je to bilo moguće samo pomoću košarke i pomoću ljudi koje je košarka stvorila. Nijedan drugi sport to ne bi mogao. Hajde onda da promovišemo tu ligu i da se ne zamaramo šta će politika da odluči", poručio je Pavićević.

Direktor lige Krešimir Novosel pridružio se željama da plej-of donese "zanimljive i kvalitetne utakmice".

"M
ožemo biti zadovoljni prvom sezonom nove ABA lige, koju su letos oformili sami klubovi. Uvek postoji prostor da bude bolje, ali mislim da mogu da nas raduju i povećan broj gledalaca u dvoranama i veliki broj pratilaca na društvenim mrežama. Siguran sam da će u plej-ofu sve biti podignuto na još viši nivo".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC